Çin göndermedi Türkiye nefes oldu! İki ülke arasında büyük gerilim

Güney Amerika’da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) merkez ülkesi Brezilya’da, hükümetin Çin’den talep ettiği solunum cihazlarının teslim edilmemesi gerilime neden oldu.

Çin göndermedi Türkiye nefes oldu! İki ülke arasında büyük gerilim
Çin göndermedi Türkiye nefes oldu! İki ülke arasında büyük gerilim
GİRİŞ 19.06.2020 22:19 GÜNCELLEME 19.06.2020 22:23
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Çin basınından Global Times gazetesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Çinli yetkililer, Brezilya hükümetinin Çin’den nisan ayı başında siparişini verdiği 600 solunum cihazının nakliyesiyle ilgili imzalanan kontratta yükümlüklerini yerine getirdiğini savundu.

Ancak söz konusu cihazların ABD’nin Florida eyaletine bağlı Miami kentindeki bir havalimanına ulaşması sonrasında Brezilya hükümetine cihazların ülkeye ulaştırılamayacağı bildirildi.

BREZİLYA VE ÇİN ARASINDA SOLUNUM CİHAZI GERİLİMİ

 

 

Brezilya hükümeti, olaydan Çin’i sorumlu tutarken, Brezilya Eğitim Bakanı Abraham Weintraub da olaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kovid-19 salgınının Çin’in dünyayı domine etme planı olduğunu ve Çinli tedarikçi firmaların salgını kara çevirdiğini" ileri sürdü. 

Çin basını, ventilatörlerin ABD’li şirketlere satılmasının Çin firmalarının sorumluğunda olmadığını ve bu şirketlerin Brezilya ile yaptıkları anlaşmalardan kar etmediğini ileri sürdü.

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun oğlu Eduardo Bolsonaro iki ülke arasında yaşanan gerilim sürecinde Çin'i Kovid-19'un yayılmasından sorumlu diktatörlük olmakla itham ederken, Çin'in Brasilia Büyükelçisi Yang Wanming, oğul Bolsanoro'ya hakaretlerini geri çekmesi ve Çin halkından özür dilemesi çağrısında bulundu.  

 Çin’den ilk etapta 15 bin solunum cihazı talebine onay alamayan ve siparişini verdiği cihazların tedarikinde de yaşadığı sorunların ardından Brezilya, solunum cihazını üretmek için yerli üreticilere yöneleceklerini duyurdu. 

Brezilya basını nisan ayından bu yana gerilime neden olan Çin üretimi solunum cihazları Miami'ye ulaştığında, burada daha yüksek fiyat veren ABD'li şirketlere satıldığını yazmıştı.

TÜRKİYE'NİN ÜRETTİĞİ SOLUNUM CİHAZLARI BREZİLYA'YA NEFES OLDU

Diğer yandan Brezilya için Türkiye'nin ürettiği solunum cihazları, yeni bir nefes oldu. 

Sao Paulo Valisi Joao Doria yaptığı bir paylaşımla "Made in Türkiye" baskılı solunum cihazlarının fotoğraflarına yer vererek, 2 bin 72 solunum cihazının Sao Paulo eyaletindeki farklı kamu hastanelerine dağıtıldığını aktardı.

Doria, solunum cihazlarının Taubate, Registro ve Bauru bölgelerine ulaştığı ve hastanelerde hizmete sunulduğunu belirtti. Salgının en yoğun yaşandığı Güney Amerika ülkesi Brezilya'da virüs nedeniyle bugüne kadar 47 bin 748 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı 978 bin 142'ye yükseldi. Brezilya, Latin Amerika'da "salgının merkez üssü" olarak nitelendiriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • Vatansever 1969 3 yıl önce Şikayet Et
    Her ne kadar muhalif kesim hazmedemiyorsada biz Osmanlı torunlarıyız farkımız bu
    Cevapla
  • Turkiye farki 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu olayda birkez daha gosteriyorki kafir devletlere ne kadar guvenilecegi gercegi adamlar biraz fazla para verecek diye sozlerinden vazgeciyor bu kafir ulkelerin sozune ne kadar guvenilmeyeceginin bir ispati daha ey muhalefet millet ittifaki gor hukumete bu yatirimlar niye yapiyorsun diyordun simdi bu yatirimlarin ne oldugunu gor Allah CC bu milleti Turkiyeyi hatta islam alemini basiretsiz İQ su sifir kus balik beyinli beceriksiz liyakatsiz vede hain yonetimlerden korusun daima muhafaza etsin insallah amin!!! dusunun bu zamanda iktidarda Allah CC gostermesin millet ittifaki iktidar olsaydi ulkelere yardim yapan guclu ulke degil durumumuz ne olurdu dusunmek bile dehset verici korkunc
    Cevapla
  • BALTACI 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da istedigi gibi at koşturmak büyük türkiyenin izni olmadan kimse koşamıyacak ülkemle gurur duyuyorum bügün karsda baraj acıldı bu yapılan barajlar türkiyenin tarımda okenomik olarak bu ülkeye katkı saglayacak bir yılda imamoglu istanbula bir ceşme yapmış utanmadan kılıctaroglu muslugu acıyor ermeni yahüdü kanalı bu olayı portakal ekrana taşımız ulan böylemi her şey güzel olacak diyordunuz ne oldu bi musluk açmaya giden kılıctar oglu adanaya nezaman gidecek sahra hastanedini acmaya Angaraya izmirede belediyesi çeşme yapsın kılıcdar oglu açsın. ulan yirmibirinci yüzyılda yasıyoruz biz siz chp yontma dai devrindesiniz vesselam
    Cevapla
  • serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    varolsun devletim yaşasın milletim !!!!!!
    Cevapla
  • Deniz görmüş 3 yıl önce Şikayet Et
    abd de made in turkiye yazili sanai mazlemesi kendi isimiz icin aldik kurum abd üretim türkiye çik duygulandik tabiki bu arada bu soylediğim 2015 yiliydi yanilmiyorsam.artik gerisini siz düşünün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tele1'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öven Metropoll araştırma sahibi Özer Sencar'a müdahale
Erdoğan'dan son dakika İsrail mesajı!