Şans eseri buldu, bir gecede milyoner oldu

Tanzanya'da bir madenci, ülke tarihinin bugüne kadarki en büyük iki tanzanit taşını keşfetmesinin ardından bir gecede milyoner oldu. Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, şanslı kişiyi arayarak tebrik etti. Peki, çok değerli bir taş olmasıyla tanınan tanzinit taşı nedir, nerede bulunur? İşte detaylar...

GİRİŞ 25.06.2020 19:07 GÜNCELLEME 25.06.2020 19:34
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Tanzanyalı madenci Saniniu Laizer, geçen hafta ülkenin kuzeyinde bulunan ve değerli taş kaçakçılığına karşı sıkı bir şekilde korunan bir madende, ülke tarihinin en büyük iki tanzanit taşını çıkardı.

BİR GECEDE ZENGİN OLDU

 

Laizer'ın bulduğu taşlar yaklaşık bir önkol boyutunda olurken, biri 5.8 diğeri ise 9.2 kilogram olarak ölçüldü. Değerli taşları Maden Bakanlığına satan Laizer, karşılığında aldığı 7.74 milyar Tanzanya Şilini (yaklaşık 22 milyon 975 bin TL) ile bir gecede 'zengin' oldu.

DEVLET BAŞKANI TEBRİK ETTİ

 

 

Saniniu Laizer'i telefonla arayarak tebrik eden Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, "Bu küçük ölçekli madencilerin yararı ve ayrıca Tanzanya'nın zenginliğini kanıtlıyor" dedi

BİR OKUL VE ALIŞVERİŞ MERKEZİ İNŞA EDECEK

Bundan sonraki planlarını anlatan Laizer, "Bir alışveriş merkezi ve okul inşa etmek istiyorum. Bu okulu evimin yanına yapmak istiyorum. Buralarda çocuklarını okula götürmeye parası yetmeyen çok sayıda fakir insan var. Ben eğitimli değilim ama işlerin profesyonel bir şekilde yürütülmesini seviyorum. Bu yüzden çocuklarımın işi profesyonelce yürütmesini istiyorum" dedi.

İNEKLERİNE BAKMAYA DEVAM EDECEK

Zenginliğine rağmen eski yaşam tarzını terk etmeyeceğini belirten Laizer, sayıları 2 bini bulan ineklerine bakmayı sürdüreceğini de söyledi. 52 yaşındaki Saniniu Laizer'in dört eşi ve 30'dan fazla çocuğu bulunuyor.

DÜNYANIN DEĞERLİ TAŞLARI ARASINDA GÖSTERİLİYOR

Laizer'den önce şimdiye kadar ülkede bulunan en büyük tanzanit taşı 3.3 kilogramdı. Sadece Tanzanya'da çıkarılan tanzanit taşı, koyu mor-mavi tonlarında oluyor. Dünyanın en nadir değerli taşları arasında gösterilen tanzanit madenlerinin 20 yıl içinde tamamen tükenebileceği belirtiliyor.

TANZANİT TAŞI NEDİR?  Çok değerli bir taş olmasıyla tanınan tanzinit taşı, 1967 yılında Tanzanya'da keşfedilmiş, ismini de buradan almıştır. Tanzanit, Zoisit taşının az bulunan alt türüdür.  Dünyanın başka bir bölgesinde de bulunmamaktadır. Ancak saydam Zoisitin belirli sıcaklıkta ısıtılmasıyla da oluşturulabilmektedir.  Saf haliyle saydam veya yarısaydamdır. Bünyesinde Kalsiyum, Alüminyum, Silisyum, Oksijen ve Hidrojen ile çok az miktarlarda olmak üzere Demir, Manganez, Magnezyum, Krom, Titanyum, Sodyum, Vanadyum, Stronsiyum ve Su bulunur.  Değişik açılardan bakıldığında taşın 3 farklı renkt olduğu görünür. Parlak ışıkta bakıldığında mavi ile mor arasında renk değişimi meydana gelir.  Dünyanın en nadir değerli taşları arasında gösterilen tanzanit madenlerinin 20 yıl içinde tamamen tükenebileceği düşülünüyor.

YORUMLAR 32
  • oğuz türkü 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasipten öte köy yok derler ya hani...
    Cevapla
  • Emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede olsa bedavadan elinden alınır bir de ceza verilir.
    Cevapla
  • İLHAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamın 2 Bin İneği var. Zaten Zengin.
    Cevapla
  • gkoa 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba bu adam şimdi yaşıyormudur. Mafya çoktan peşine düşmüştür
    Cevapla
  • Tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla dayıyı tebrik ederim,taşların bir yüzü bir cihazla kesilmiş pürüzsüz duruyor , yani devamı vardır veya saklanmıştır ...her neyse vurmuş voleyi , ayrıca dayı 4 evli 2 bin inek var, yenge başına 500 inek ortalası da iyi maşallah :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
IMF'den Türkiye açıklaması