Çin dünyayı ayağa kaldıran Hong Kong yasasını onayladı

Çin hükümeti, Hong Kong'da uygulanması planlanan ve merkezi hükümeti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan Ulusal Güvenlik Yasası'nı onayladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de yasayı onaylayarak yürürlüğe girmesi için talimat verdi. Yasa tasarısı yüzünden Hong Kong'da protestolar patlak vermişti. Bu protestolara başta ABD olmak üzere bir çok ülke destek çıkmıştı.

Çin dünyayı ayağa kaldıran Hong Kong yasasını onayladı
Çin dünyayı ayağa kaldıran Hong Kong yasasını onayladı
GİRİŞ 30.06.2020 09:33 GÜNCELLEME 30.06.2020 13:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Uluslararası basında yer alan haberlere göre Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi'nde (UHK) yapılan oylamada Ulusal Güvenlik Yasası, oy birliğiyle kabul edildi.

 

Yerel saatle sabah 9.00'da başlayan oturumda yasa oylamasının 15 dakikada tamamlandığı ve 162 daimi komite üyesinin evet oyu kullandığı bildirildi. 

Kongre'nin onayını almasının ardından yasanın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

 

ÇİN'İN YENİ GÜVENLİK YASASI

Hong Kong'da geçen yıl 9 Haziran'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin’e iadesi tasarısını protesto etmişti.

Çoğunlukla barışçıl ortamda geçen gösterilerde, geç saatlerde sokakta kalan protestocular ile polis arasında çatışmalar çıkmıştı. Bölgede aylarca süren protestoların ardından yerel hükümet geçen yıl 23 Ekim'de tasarıyı geri çekmişti.

Diğer yandan Batı'dan ve Hong Kong'daki muhalefetten tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası kararı ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından 28 Mayıs'ta kabul edilmişti.

Yasa, bu adımdan sonra Kongrenin Daimi Komitesi tarafından detaylı şekilde formüle edilerek Hong Kong'un temel yasasına eklenecek. Bu sürecin birkaç ay alacağı tahmin ediliyor.

Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Ulusal Güvenlik Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın "ulusal güvenliği tehdit eden çok küçük bir azınlığı cezalandıracağını" açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Müslüman türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika amerika diyoruz da cin daha tehlikeli.evet amerika da zukumkar ancak yinede bozukta olsa ehli kitap bir devlet.Cin ise kominist yani dinsiz bir devlet.sinirlayici hiç bir dinleri yok
    Cevapla
  • mazlum 3 yıl önce Şikayet Et
    çin zalimine karşı dünya birleşmeli yoksa bedelini cok agır odeyecek insanlık
    Cevapla
  • özlüsöz 3 yıl önce Şikayet Et
    Honkong diye bir yer kalmayacak geçmiş olsun. Bu bölgedeki tüm ekonomik yapılar başka bir alana kayacaktır. Baskıcı Çin rejimi ekonomisi sıkıntıya girecek.
    Cevapla
  • Attila K. 3 yıl önce Şikayet Et
    hongkong, taiwan , urumçi gibi çin mezaliminde olan yerler için uluslararası destek verilmeli. Çin, ABD den daha büyük bir tehlikedir mazlumlar üzerinde. Rabbim korusun. Şimdi onbinler faili meçhul olacak HK da.
    Cevapla
  • Adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa, Amerika karşı çıktığına göre çok doğru bir karar....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri