Çin'den açıklama: ABD'nin Uygur Türkleri hamlesi bizi zarara uğratıyor

Çin, ABD'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri eleştirilerinin, küresel tedarik zincirine zarar verdiğini ileri sürdü.

Çin'den açıklama: ABD'nin Uygur Türkleri hamlesi bizi zarara uğratıyor
Çin'den açıklama: ABD'nin Uygur Türkleri hamlesi bizi zarara uğratıyor
GİRİŞ 15.07.2020 11:28 GÜNCELLEME 15.07.2020 11:28
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD, Uygur Türkleri girişimleriyle Çin'in işlerine karışmakla suçlandı.

Açıklamada, ABD'nin Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine yönelik adımlarının, küresel tedarik zincirine zarar verdiği iddiasında bulunuldu.

ABD'ye söz konusu eylemlerine son vermesi çağrısı yapılan açıklamada, Washington yönetiminin Çinli şirketleri baskı altına almak için insan haklarıyla ilgili şikayetleri kötüye kullandığı kaydedildi.

Açıklamada, ABD'nin Uygur Türkleri eleştirilerinin Çin'e olduğu kadar ABD ve tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

Ayrıca, açıklamada, Çinli işletmelerin meşru haklarını ve çıkarlarını kararlı bir şekilde korumak için gerekli önlemlerin alınacağı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Walmart Inc, Apple Inc ve Amazon.com Inc dahil olmak üzere çok sayıda Amerikan şirketini Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri yapıldığı konusunda uyarmış, bu ihlaller tedarik zincirlerinin korunmasından kaynaklanan riskler oluşabileceğini belirtmişti.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) tarafından yayımlanan raporda da, 2017-2019 yıllarında, bir kısmı doğrudan toplama kamplarından alınan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden 80 binden fazla Uygur Türkü'nün, aralarında Nike, Apple, BMW, Gap, Huawei ve Dell'in bulunduğu 83 tanınmış markanın tedarik zinciri olduğu ileri sürülen fabrikalara zorla gönderildiğini ortaya konmuştu.

"DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ TARTIŞMALI KAMPLAR"

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" şeklinde tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur'un kendi rızası dışında tutulduğu tahmin ediliyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, bu kamplarda kaç kişinin olduğuna ve bu kamplardaki kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, Çince dil eğitimi ile mesleki ve kültürel kurslar verdiğini öne sürdüğü kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol açıyor.

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019'da Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlar ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef amerika kendi işine geldiği için çin i zora sokmak için bu konuyu gündeme taşıyor yoksa Uygur Türklerini sevdiği için değil. Oysa biz bu konuya onlar kadar sahip çıkamıyoruz.
    Cevapla
  • akif 3 yıl önce Şikayet Et
    devletimizin biraz daha işin ustune duşerek dunya kamuoyunun dikkatini bu konuya cekmesi lazim acilen.uygur turkleri orada soykirima ugruyo dunya seyrediyo
    Cevapla
  • kuş 3 yıl önce Şikayet Et
    Uygurları afganistan üzerinden ülkeye getirin. Ey hükümet bunun vebali altında kalırsınız bu zulme sessiz kalmayın. Buraya sığınmak isteyenlere izin verin ve koruyun. Çeçen komutanlara yapılanı yapmayın. fetöcü polisler ruslara satmıştı çeçen komutanları uygurların çine ihbar edilmesine izin vermeyin.
    Cevapla
  • yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Buraya getirmek çözüm değil önemli olan o topraklara sahip çıkıp haklarını orada savunmak.
    Cevapla
  • LAZER 3 yıl önce Şikayet Et
    doğu TÜRKİSTAN TÜRKLERİN ÇINARININ köklerinden biri ve önemli coğrafyasıdır.sessiz kalır sahip çıkmazsak karşı tarafdasın demekdir.ilahi kılıç senin boynuna da sana özgü inecek demektir...ALLAH'IN KANUNLARINDA ASLA DEĞİŞME OLMAZ...
    Cevapla
  • KÜRŞAT 3 yıl önce Şikayet Et
    EN SERT TEDBİRLERİ bİZ TÜRKLERİN ALMASI GEREKİYOR BURADAN DEVLET BÜYÜKLERİNE SESLENİYORUM!!!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?