ABD'den Esed'in oğluna ve bazı isimlere 'Sezar' yaptırımı

ABD yönetimi, "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası" kapsamında, Beşşar Esed'in oğlu Hafız Esed'in de aralarında bulunduğu bazı Suriyeli isimleri yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada "Esed rejiminin ordusu, vahşilik, baskı ve yolsuzluk sembolü haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

ABD'den Esed'in oğluna ve bazı isimlere 'Sezar' yaptırımı
ABD'den Esed'in oğluna ve bazı isimlere 'Sezar' yaptırımı
GİRİŞ 30.07.2020 07:08 GÜNCELLEME 31.07.2020 05:58
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamında ilk yaptırım kararını geçen ay verdiklerini belirterek, "ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıkları, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamında aldığı 14 yeni yaptırım kararıyla Esed rejimine karşı kampanyasını sürdürüyor" ifadesini kullandı.

 

Bugün alınan yaptırım kararlarını, Esed rejiminin 2011 ve 2019'daki "en korkunç zulümlerinin kurbanlarının anısına" bu olayların gerçekleştiği bölgelere atfen "Hama ve Maarratünnuman" olarak nitelendirdiklerini ifade eden Pompeo, "Esed rejiminin ordusu, vahşilik, baskı ve yolsuzluk sembolü haline gelmiştir. Yüz binlerce insanı öldürdüler, barışçıl protestocuları tutuklayıp işkence ettiler, okulları, hastaneleri ve pazar yerlerini insan hayatını önemsemeksizin yok ettiler" değerlendirmesinde bulundu.

ESED'İN OĞLU LİSTEDE

 

Pompeo, bugünkü yaptırım kararları kapsamında General Zuheyr Esed ve Zuheyr Esed'in oğlu Kerem Esed'in yanı sıra Beşşar Esed'in oğlu Hafız Esed'i de listeye aldıklarını bildirdi.

Ayrıca rejim ordusuna bağlı 1. Kolordunun da yaptırımlara dahil edildiğini belirten Pompeo, "Kurbanlarının anılarını taze tutarken Beşşar Esed ve rejiminden, zulümlerinin hesabını sormaya devam edeceğiz. Esed'in gereksiz ve acımasız savaşının bitme zamanı geldi" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı kapsamında, Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşılması çağrısında bulunan Pompeo, şunları kaydetti: "Sezar Yasası ve diğer Suriye yaptırımları, Suriye halkına zarar vermeyi amaçlamamakta ve halka insani yardımı ya da Suriye'nin kuzeydoğusundaki istikrarı sağlama çalışmalarımıza engel olmayı hedeflememektedir."

ABD'den Beşar Esed ve eşi Esma Esed için çarpıcı karar

ESED VE EŞİ DE YAPTIRIM LİSTESİNE ALINMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı, 17 Haziran'da da yine Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamında, Beşşar Esed ve eşi de dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkili ve kuruluşu yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.

Pompeo, yaptırımların devam edeceğini ve Esed rejiminin BMGK'nin 2254 sayılı kararına uygun bir çizgiye gelene kadar baskıyı artıracaklarını bildirmişti.

"SEZAR SIZINTILARI" DÜNYA GÜNDEMİNE OTURMUŞTU

ABD Kongresinde Aralık 2019'da kabul edilen ve 180 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtilen yasanın adındaki "Sezar" ifadesi, 2014'te Esed rejiminin rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adı olarak kullanılmıştı.

"Sezar" kod adlı askeri polisin çektiği fotoğraflar, 2014'te ilk kez Anadolu Ajansı tarafından yayımlanmıştı.

Söz konusu fotoğraflar, Esed rejiminin, sistematik işkence yaparak ve aç bırakarak öldürmek dahil işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük yankı uyandırmıştı

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Trumpt "Suriyeden çekileceğiz" derken daha Pentagon "İŞİD Suriyede kuvvetleniyor" borusunu öttürmeye başladı. ABD'de davulun tokmağı kimde belli değil. ABD enerji koridorunu hakimiyeti altında tutmak istiyorlar. “PKK’nın Suriye kolu ile ESAD’ı masaya oturttular sırada Türkiye’yi PYD ile muhatap kılma” gibi bir hayalin peşinden koşuyorlar. Amerikalılar şimdi de Türkiye’yi PYD/YPG-PKK ile muhatap kılmak istiyor.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Laf olsun torba dolsun, dostlar alışverişte görsün hamleleri bunlar. Suriye'de Esat'ı devireceği diye yola çıkıp, Türkiye'de eğitilen Suriye muhaliflerine "Kesinlikle Kürtlere ateş etmeyeceğim" belgeleri imzalatan, İŞİD'i var edip daha sonra İŞİD'den kurtarıyorum masalında bölegeleri PYD'ye peşkeş çeken, PYD'ye binlerce TIR silah yardımı yapıp, Esat'la da bu PYD'lileri dost yapan ABD mi "ESAT KARŞITI"??
    Cevapla
  • Riza 3 yıl önce Şikayet Et
    Birtane musluman lider cikibda bunlara Birakin suriye ve esadla ugrasmayi irak ve afganistani isgal edim milyonlarca muslumani kadleddiniz siz onun hesabini verin diyemiyor biricikibda ortadogudaki tek katil devlet siz ve israil diyemiyor
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Gücün kadar konuşursun ancak.
    Cevapla
  • Abbas 3 yıl önce Şikayet Et
    Rıza kardeş bunlar müslüman değil mezhepçi tekfirci. O yüzden Esad'a düşman ABD'ye dostlar
    Cevapla
  • oben 3 yıl önce Şikayet Et
    engellemeyin bir canı yanan suriyeli geberttin katilin oğulunu
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD çoluk çocuğa yaptırım uyguluyor amaçları İsrail e tehdit olabilecek yönetimleri yıkmak. Ama nedense müslüman olduğunu söyleyenler Suriye ye yönelik yaptırımların saldırıları destekliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?