Son dakika: Alarm verildi! ABD'ye doğru ilerliyor! Çok sayıda ölü var!

Son dakika haberi: ABD'de corona virüs salgını devam ederken, şimdi de fırtına korkusu başladı. Tarihte ilk kez Marco ve Laura adı verilen iki farklı tropik fırtına aynı anda etkili olacak. Çok sayıda ülkeyi vuran fırtınadan ölüm haberleri gelmeye başladı. İşte detaylar...

GİRİŞ 24.08.2020 17:56 GÜNCELLEME 24.08.2020 18:00
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Fırtına sezonunun başlaması ile Amerika kıtasında korona virüsün ardından fırtına endişesi başladı.

Fırtına sezonunun başlaması ile Amerika kıtasında yeni tip korona virüsün (Covid-19) ardından fırtına endişesi başladı. Marco ve Laura adlı 2 tropik fırtına Meksika Körfezi’ne ulaşırken, Marco seviyesini kasırgaya yükseltti. Marco Kasırgası ve Laura Fırtınasının getirdiği sert rüzgarlar ve şiddetli yağış nedeniyle Haiti'de en az 9 kişi hayatını kaybetti.


Hayatını kaybedenlerden birinin 10 yaşındaki bir kız çocuğu olduğu ve Dominik Cumhuriyeti sınırına yakın sahildeki Anse-a-Pitres'te bir ağacın devrilmesi sonucu öldüğü ifade edildi. Ülkenin güney kıyısındaki Jacmel bölgesinde ise 1, başkent Port-au-Prince'te 3 kişinin sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybettiği aktarıldı.




Sivil Koruma Direktörü Jerry Chandler yaptığı açıklamada, sel sularına kapılan bir anne ve çocuğu ile 2 kişinin kayıp durumda olduğunu duyurdu. Kayıp kadının başkent Port-au-Prince'deki bir hastanede çocuk doktoru olarak görev yaptığı belirtildi. Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

DOMİNİK'TE 3 KİŞİ ÖLDÜ

Komşu Dominik Cumhuriyeti'nde ise şiddetli yağışlar sırasında en az 3 kişi hayatını kaybetti. Başkent Santo Domingo'nun batısında 37 yaşındaki bir kadın ve 9 yaşındaki oğlunun şiddetli yağışlar sırasında evin bir duvarının çökmesi sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi. 22 yaşındaki bir gencin ise evin üzerine devrilen ağaç nedeniyle enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği açıklandı. Dominik Cumhuriyeti'nde toplam 200 ev hasar görürken, bin kişi de evlerinde tahliye edildi.



Şiddetli yağışlar, Küba'yı ve ABD'ye bağlı özerk bölge statüsünde bulunan Porto Riko'yu da vurdu. Küba'da ülkenin doğu bölgelerinde çok sayıda kişi tahliye edilerek yüksek yerlerdeki sığınaklara ve daha güvenli binalara yerleştirildi.

PEŞ PEŞE UYARILAR

Marco Kasırgası, Küba ile Meksika'nın Yucatan Yarımadası arasında kuzeye doğru ilerliyor. Laura Fırtınasının kuzeybatıya, ABD'nın 4. büyük kenti olan Houston'a yönelmesi bekleniyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, birkaç gün içinde ABD'ye doğru ilerleyen kasırganın uzun süren tehlikeli hava koşullarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD Sahil Güvenlik ekipleri de New Orleans Limanı için bir uyarı yayınladı ve bazı bölgelerin boşaltılması için plan yapılması çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise yardım çabalarını koordine etmek için Louisiana için federal yardım emrini içeren "afet bölgesi ilanı" yayınladı.

 


SULAR 2 METRE YÜKSELECEK

Marco’nun Mississippi Nehri’nin 635 kilometre güney yönünden saatte 20 kilometre hızla kuzeye ilerlediği kaydedildi. Yetkililer, Louisiana ve Mississippi Nehri’nın kıyı kesimleri için suların 2 metreye kadar yükselebileceği uyarısını yaptı.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Laura’nın vurmasının beklendiği Florida’da olağanüstü hal ilan edildi. Teknelerde, karavanlarda ya da kamp alanlarında yaşayanlar için zorunlu tahliye emri çıkarıldı. Turistlere planlarını değiştirme tavsiyesi yapıldı. Geçtiğimiz Cuma günü olağanüstü hal ilan eden Louisiana Valisi John Bel Edwards yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’tan federal acil durum ilan etmesini istedi. Edwards, "Bu fırtınaların Louisiana’da bırakacağı etki tek fırtınanın normalde bırakacağından çok daha etkili ve uzun süreli olacak’’ dedi.

ABD hükümeti tarafından yapılan açıklamada, enerji şirketlerinin Marco kasırgası ve Laura fırtınası nedeniyle Meksika Körfezi'nde bulunan açık deniz ham petrol üretim rafinerilerinde üretimi yüzde 57,6 seviyesinde azaltarak, günlük 1,07 milyon varillik üretimi kestiğini aktardı.

Federal Güvenlik ve Çevresel Yaptırım Bürosu (BSEE) tarafından yapılan açıklamada, Meksika Körfezi'ndeki doğal gaz üretiminin de yüzde 44,6’sının kapatıldığı duyuruldu. BSEE, ayrıca Meksika Körfezi'ndeki 643 insanlı platformdan 114’ündeki üretim platformlarının tahliye edildiğini açıkladı.

Karayipler’de bulunan Hispanyola adasında altyapıya zarar veren Laura, dün Porto Riko’da ağaçları devirerek, 200 binden fazla ev ve iş yerinde elektriklerin kesilmesine neden oldu. Laura bugün ise Haiti’nin başkenti Port au Prince’de saatte 75 kilometre hızla esen rüzgarlara neden olurken, Dominik Cumhuriyeti’nde de tahliyeler başladı. Laura’nın yarın ise Küba’yı vurması bekleniyor.

İLK KEZ İKİ FIRTINA AYNI ANDA ETKİLİ OLACAK

Öte yandan 1900’lerden bu yana tutulan kayıtlara göre, Meksika Körfezi’nde ilk kez iki fırtına aynı anda etkili olacak. İki fırtınanın birleşme ihtimalini değerlendiren bilim adamları, bunun ilk defa gözlemleneceğini belirtti. Bilim adamları, iki fırtınanın daha da yakınlaşması halinde “Fujiwhara” etkisi olarak bilinen ve birbirlerinin yörüngesinde dönmesi olarak tanımlanan hava olayının gerçekleşebileceğini dile getirdi. Bilim adamları, ayrıca bir fırtınanın diğerinden kuvvetli olması durumunda kuvvetli olanın diğerini yutacağını iddia ederken, Fırtına Merkezi ise iki fırtınanın birbirine karışmasının beklenmediğini açıkladı.

YORUMLAR 84
  • Aminnnnn 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu felaket tüm islam düşmanlarına mezar olsun !!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Türk olmak. 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz düşmanda olsa başkasının felaketine üzülemeyiz sayın halkım. Biz Hz. Muhammed (as)'ın ümmetiyiz. Allah C.C. İşini bilir bilir yapar. Sadece dua ederiz tüm insanlık için. ALLAH' a şirk koşmayalım sakına.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel o masum insanların ahı kalmaz onlara
    Cevapla
  • poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    abd nin basina boyle felaket haberleri geliyorya inannin musluman topluma yaptiklari sebebiyle cok seviniyorum
    Cevapla
  • Baybars 3 yıl önce Şikayet Et
    "Hadi Marco, hadi Laura" diyesi geliyor insanın ama sonra düşünüyor "Biz Müslümanız, 100 suçlunun içinde 1 masum varsa, onu gözetir, ona zarar gelmemesini esas alırız." diyerek vaz geçiyor.
    Cevapla
  • sadık 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen düşünüyorsun da Allah düşünmüyor mu o masumları onlarında mükafatını diğer tarafta verir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi