Macron'dan Uygur Türkleri çıkışı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerine yönelik muameleleri ve baskıları sert şekilde kınadı.

Macron'dan Uygur Türkleri çıkışı
Macron'dan Uygur Türkleri çıkışı
GİRİŞ 07.09.2020 21:37 GÜNCELLEME 07.09.2020 21:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Fransız basınında yer alan haberlere göre Macron, milletvekili Aurelien Tache'nin kendisine yazdığı mektuba dün yanıt vererek Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerine yönelik muameleler ve baskıların kabul edilmez olduğunu ve bunları sert şekilde kınadığını belirtti. 

Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kampların kapatılması konusunu dile getirdiklerini kaydeden Macron, bu kamplardaki uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

Macron, kamplarla ilgili belgeleri de dikkatle incelediğini aktardı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne uluslararası gözlemcilerin girmesine derhal  izin vermesi gerektiğini söylemişti.

- SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ'NDEKI TARTIŞMALI KAMPLAR

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" şeklinde tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur'un kendi rızası dışında tutulduğu tahmin ediliyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, bu kamplarda kaç kişinin olduğuna ve bu kamplardaki kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, Çince dil eğitimi ile mesleki ve kültürel kurslar verdiğini öne sürdüğü kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol açıyor.

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019'da Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlar ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • HAKKI 3 yıl önce Şikayet Et
    çine yaptırım yolu kullanılacak maşa lazım heryerde kullanılacak maşalar lazım olacaktır
    Cevapla
  • burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu Uygur Türkleri işinde var bi numara . Güya hem Amerika sahip çıkıyor, hem Avrupa . Neden acaba . Sonra sözde uygur Türkü gelip Reinayı patlatıp 34 kişiyi katlediyor. Aynı Arakan olayı gibi olmasın. BAE nin tahriki ile üç beş ayrılıkçı yüzünden zavallı Arakanlıların başına gelmeyen kalmadı.
    Cevapla
  • ERGÜL ÖZCAN 3 yıl önce Şikayet Et
    el atmadığı bi ora kalmıştı,puştun.
    Cevapla
  • yusufaga 3 yıl önce Şikayet Et
    uygur Türkleri sevdiginden degil çin ile Türkiyenin arasini bozmaya calistigi belli cunku Çin BM daimi uyesi veto hakki var.
    Cevapla
  • 432 3 yıl önce Şikayet Et
    peki siz niye çin türklerine sahip çıkıp onları çinle anlaşıp tüm türkleri diğer türk ülkelerine niye göndermiyorsuz dünyada hiçbir ülkede olmayan 50 milyon türkü neden diğer30 tane türk ülkelerine göndermiyorsuz
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Empati yap bugün Türkiye işgal altında olsa seni zorla başka ülkeye yani vatanından seni atmalarını istermiydin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İlk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı! Ankara'da 6 kritik konuda imzalar atıldı...
İzmir'de nikah memurunda çirkin hareket: Burada resmî nikah kıyılıyor, dua edemezsiniz