Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Türkiye'nin Oruç Reis kararını yanlış anladı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, Oruç Reis'in rutin bakımları için limana yanaşmasını geri adımmış gibi dünya kamuoyuna sunmaya kalkıştı. Sakelaropulu, Meis Adası'na çıkıp provakasyona imza atarken, Miçotakis ise Selanik'ten Türkiye açıklamaları yaptı. Türkiye'den yapılan peş peşe açıklamalarda ise, "Geri adım yok. Oruç Reis bakım için limana demir attı" denildi.

GİRİŞ 14.09.2020 06:19 GÜNCELLEME 16.09.2020 06:06
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Meis Adası'nın Yunanistan'a katılması nedeniyle düzenlenen törenlere katılan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin NAVTEX'i yenilememesi doğru yönde bir adımdır. Hepimizin arzusu normale ve sakinliğe geri dönmek olmalıdır" diye konuştu.

 

ANKARA'NIN DİYALOG MASASI KURMASINDAN SÜREKLİ KAÇAN ATİNA, TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

"Türkiye'nin provokatif tavırları Ege'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonu eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye yükseltti" diyen Sakelaropul sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede istikrarsızlık tehlikesini artıran bu gerilim sadece Yunanistan tarafından değil, AB ve NATO tarafından da hissedildi. Ülkemiz diplomasi ve diyaloğu destekliyor. Müttefiklerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Tehditleri ve şantajları kabul etmiyoruz."

 

Yunan Cumhurbaşkanı Meis'e geldi.

YUNANİSTAN OLAYI YANLIŞ ANLADI: TÜRKİYE'DEN GERİ ADIM YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, NATO nezdinde başlatılan müzakere çalışmaları nedeniyle faaliyetlerine ara verildiği öne sürülen Oruç Reis sismik araştırma gemisi için açıklama yaptı. Oruç Reis'in aylık planlı bakım için limana geri döndüğü belirtilen açıklamada, "İkmal ve bakım işlemlerinin ardından faaliyetlerine devam edecektir" denildi.

Bakanlık açıkladı: Oruç Reis faaliyetlerine devam edecek

MİÇOTAKİS DE BENZER AÇIKLAMALAR YAPIP TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI: ERDOĞAN İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Oruç Reis'in geri dönüşünün olumlu bir adım olduğunu söyledi. Selanik kentinde düzenlenen yıllık basın toplantısında soruları yanıtlayan Miçotakis, "Doğu Akdeniz'deki gerginliği düşürecek bu adımın anlık olmayacağını umut ediyorum. Bu olumlu işaretler devam ettikçe Türkiye ile istikşafi görüşmeleri başlatmaya hazırız" dedi.

Miçotakis sözlerine şöyle devam etti: "Diyalogtan kaçınmamamız lazım; aramızdaki bu gerginliği arkamızda bırakıp Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarını belirleyecek iyi niyetli bir diyalog sürecini başlatmayı arzu ediyorum. Böyle olumlu bir gelişme yalnız Türk-Yunan ilişkilerini değil; Türkiye-AB ilişkilerini de olumlu yönde etkileyecektir."

Miçotakis bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze görüşmeye de hazır olduğunu söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında resmen ilan edilmiş deniz yetki alanı anlaşması olmadığını kaydeden Miçotakis, "Deniz yetki alanları tek taraflı ilan edilemez, ikili anlaşmalarla belirlenir. Biz Türkiye ile böyle bir anlaşma yapmak istiyoruz. Anlaşamazsak Lahey'e (Uluslararası Ceza Mahkemesi) gidelim diyoruz" dedi.

Komuta kademesi Kaş'ta

BAKAN AKAR VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: ORUÇ REİS PLANLI FAALİYETİ NEDENİYLE DÖNDÜ

Avrupa Birliği'ne (AB) inanıp Türkiye'yi karşısına alan Yunanistan'ın Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'nun Meis'i ziyaret ettiği sırada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Yunanistan ve Fransa'yı uyardı.

Meis Adası'nın karşısındaki Kaş'a giden Akar, 18 adanın Yunanistan tarafından anlaşmalara aykırı şekilde silahlandırıldığını belirterek "Bunlar gerginliği tırmandırıyor, karşılıklı diyaloğu yok ediyor" dedi.

Akar, Türkiye'nin diyaloğa açık olduğunu belirtip, "Oruç Reis de planlı faaliyeti nedeniyle döndü. Oruç Reis'in geri dönüşü ile ilgili herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bu gerekli planlar çerçevesinde yapılan bir faaliyettir. Herhangi bir şekilde bizim oradaki haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu değildir. Türkiye'nin menfaatini korumak için ne yapmak gerekiyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayınlanmadı. Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7, BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 46
  • gökTÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    bakım için çekilen geminin yerine diğerlerlerinden biri yollanır. anca koyun gazı alırsınız böyle diyerek. önce yunanın askeri üsse cevirdiği silahsız statüdeki 2008 en beri işgal edilen adaları alın geri.
    Cevapla
  • Güzel Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemiz için asıl önemli olan 83 milyonun, dost kim ve düşmanın kim olduğunu görmesi ve bilmesidir. Bu süreçte açık düşmanlar ile gizli düşmanlar net olarak ortaya çıkmış durumdadır. Artık bu aşamadan sonra Türkiyemizin önünde engel kalmamış demektir. Rotamızı ve yönümüzü ona göre ayarlamalıyız . Bundan sonra Türkiyemiz üzerinde oyun oynamak isteyen şer ittifakı düşünsün. Sizler Türkiye yi kaybettiniz. Önümüzdeki yıllar herbiriniz 1. Ligden 3. Ve daha aşağılara düşmek zorunda kalacaksınız.
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye atık şu adalarla ilişkileri gözden geçirmeli bakın Meis he ihtiyacını Türkiye den karşılandığı halde Türkiye ye sorundan başka ne veriyor mecbur muyuz adaların he ihtiyacı olduğunda yanında olmaya mademki Yunanistan a bağlı Yunanistan karşılamalılar o zaman bütün ihtiyaçlarını da Türkiye nin AB ye girmesini de engelleyen Yunanlılar değil mi ülkemizdeki siyasileri anlamıyorum politikaları kime yaranmak bırakın ada da kiler Yunanistan a gitsinler bunun sorumlusu da bunları görmeyenlerdir ancak ülkemiz değil
    Cevapla
  • Bülent25 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başkanım ve değerli Bakanlarım elbette ki de siz en doğru ve güzel işleri yapıyorsunuz ondan yana şüphe yok bana kalsa gemimiz bozuk da olsa demirleyip orada kalması daha iyi idi en azından çakallara ve boş konuşanlara malzeme vermez idik şimdi bunlarda ( yunanistan, Gkry ,ve diğerleri ) kendilerini nimetden sayıp pay çıkaracaklar.
    Cevapla
  • Adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    Belki bizim bilmediğimiz mevzular vardır.Suyun altını biz göremiyoruz.Dediğiniz gibi onlar gereğini yapıyorlar inşallah
    Cevapla
  • recep- 3 yıl önce Şikayet Et
    Başınızı hangi taş büyükse ona vurun da bizde biran önce kurtulalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den itiraf: Keyifle izledim, Mescid-i Aksa’yı neredeyse yerle bir ediyordu
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek