Kovid'in merkezi Wuhan'da korkutan gelişme

Koronavirüs salgınının bazı hayvanlarda da görüldüğü yönündeki çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Çin'in Wuhan kentinde salgına ilişkin yapılan araştırmada, kentte koronavirüs testi yapılan kedilerden yüzde 10 ila 15’inin hastalığa yakalandığı ortaya çıktı

Kovid'in merkezi Wuhan'da korkutan gelişme
Kovid'in merkezi Wuhan'da korkutan gelişme
GİRİŞ 14.09.2020 11:25 GÜNCELLEME 14.09.2020 11:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili araştırmalar sürüyor.Bölgede faaliyet gösteren Huazhong Tarım Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmanın sonucunda, evcil hayvanlardaki enfekte olma seviyesinin düşünülenden daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

KEDİLERDEN ÖRNEKLER TOPLANDI

Wuhan’da ocak ve mart ayları arasında 100’den fazla kediden alınan kan örneğinin, evcil hayvanların insanlardan virüsü kapmış olabileceğini ortaya çıkardığı ifade edildi. Çalışma kapsamında kan örneği alınan kedilerin yaklaşık yüzde 15’inde Covid-19 antikorları ve yaklaşık yüzde 10’unda da Sars-CoV-2 nötrleştirici antikorlar bulundu. En çok antikora sahip 3 kediye Covid-19’a yakalanmış bir kişinin sahip olduğu ifade edildi.

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİNE UYARI

Araştırmacılar, hastalığı yaymayı önlemek için Covid-19 hastalarının evcil hayvanlarından uzak olarak kendilerini izole etmesi gerektiğini söyledi. Araştırmada, SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş kedilerden hiçbirinin semptom göstermediği ancak virüsün evcil hayvanlar için ölümcül olabileceği düşünüldüğü ifade edildi. Bununla birlikte, araştırmacılar, SARS-CoV-2'nin solunum damlacıkları yoluyla kediler arasında bulaşabildiğini ifadede eden, geçen hafta yayınlanan bir araştırmaya işaret ediyor. Araştırmacılar, bu mekanizmanın türler arasında virüs yayıp yaymadığını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylerken, aynı zamanda veriler yorumlandığında evcil hayvan sahiplerini dikkatli olmaya teşvik etmek için yeterli endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

EmergingMicrobes & Infections dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı MeilinJin'in, "Covid-19 hastaları ile kedi, köpek gibi evcil hayvanlar arasında uygun mesafeyi korumak için önlemler düşünülmeli ve bu yüksek riskli hayvanlar için de hijyen ve karantina önlemleri alınmalıdır" ifadelerini kullandığı belirtildi.

YORUMLAR 5
  • Başkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayvanlara bulaştırmayı nasıl becerdiniz.
    Cevapla
  • Oguz 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok zor değil, evinde beslemen yeterli.
    Cevapla
  • bulut 3 yıl önce Şikayet Et
    hemen yesinler mundar olmadan, ne bulsalar yutuyorlar zaten
    Cevapla
  • Yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Evcil hayvanlar evlerde yasaklansın ilk ben uyarım
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Yasaklayamassın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadim Dostlar Platformu seçim kararını verdi! Resmen duyurdular: Milli Görüş'ün...
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme