ENOSİS suya düştü, Sevilla peşindeler

Uzmanlar, 1974’te ENOSİS’i gerçekleştiremeyen Atina’nın şimdi de Sevilla haritasıyla Yunanistan ile GKRY’yi birleştirmeye çalıştığına dikkat çekiyor. Ankara ise haritanın hiçbir geçerliliğinin olmadığını vurguluyor.

ENOSİS suya düştü, Sevilla peşindeler
ENOSİS suya düştü, Sevilla peşindeler
GİRİŞ 23.09.2020 07:48 GÜNCELLEME 23.09.2020 07:53
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Türkiye ve Yunanistan arasında gerilime yol açan Sevilla haritasının hukuki bir öneminin olmadığını açıklaması, 2000’li yıllarda ortaya atılan ve Türkiye’yi Ege ve Akdeniz’de hapsetmeyi amaçlayan haritayı yeniden gündeme getirdi. AB’nin de tanımadığı haritayı savunan Atina’nın ise Sevilla’yı öne sürerek gizli emeller peşinde olduğuna işaret ediliyor.

Sevilla haritasıyla, Türkiye’nin Antalya Körfezine sıkıştırılmak istediğine dikkat çeken uzmanlar, haritaya çıplak gözle bakıldığında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) arasında koridor oluşturulduğuna ve Yunan deniz alanlarıyla Rum deniz alanları birleştirildiğine işaret ediyor. 1974’te Yunanistan ve Rumların karadan ENOSİS’i (Kıbrıs'ın Atina’ya bağlanması) gerçekleştiremediklerini hatırlatan uzmanlar “Şimdi Sevilla haritası yoluyla denizden bir koridor oluşturarak Yunanistan ve GKRY’yi birleştirmeye çalışıyorlar” görüşünde.

 

 

"HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK"

Söz konusu haritanın uluslararası hukukta ve 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde de karşılığı olmadığı belirtilirken, Ankara, Yunanistan’ın bu haritaya dayanarak ileri sürdüğü mesnetsiz taleplerinin kabul edilemeyeceğini vurguluyor. Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da son yaptığı açıklamada "Yunanistan Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginlik bitmez" ifadelerini kullanmıştı.

Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar ise "Sevilla haritası diye ortaya çıkarılan haritanın hiçbir geçerliliğinin olmadığını, bunun hakkı, hukuku tanımadığını, burada barış ve istikrara katkı sağlamadığı gibi bir problem çıkardığını görmek lazım" demişti.

Türkiye Gazetesi

 

 

YORUMLAR 21
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    cok yakinda rumlar,yunanlilar ve onlarin yandaslarida suya düsecek akdeniz ege de soinlari olacak o gün cok yakinda
    Cevapla
  • Akın 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar çalışıyor. Arif Nihat Asya; Kıbrısı gemiye benzetiyor. Burnu bize doğru, Neden bize değil de yunanistana doğru gidiyor? Diyor. Sonra cevabı kendisi veriyor. Dümeninde rumlar var, onun için yunanistana doğru gidiyor. Diyor. Bu konu siyasi değil. Milli.
    Cevapla
  • Hööö 3 yıl önce Şikayet Et
    Önümüz kış. Avrupanın enerji sınırlarının Türkiyeden başladığını hatırlatmak lazım hani boru hattı üzerinde planlı bakım veya arizi çalışmalar ile Avrupaya giden gaz azalsa, Boğazlarda güvenlik denetimlerinden dolayı gemi geçişleri yavaşlarsa, ana üreticisi olduğumuz nadir dünya elementlerinin üretiminde geçici sıkıntılar yaşansa di mi?
    Cevapla
  • Akın 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi ki, eğer bize bağımlı olsalardı zaten bize böyle davranamazlardı.
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlayamadığım şey, yunan bozguna uğrayıp izmirden perişan bir şekilde kaçarken, Atamızın ege denizine ulaşan ve 2 kilometre mesafedeki adaları bozguna uğramış yunan ordusundan kolayca alabilecekken '' ordular ilk hedefiniz Akdenizdir''emrini vermesi anlaşılır gibi değil. Akdeniz'de işkal edilmiş bir yer yok, düşman ordusu yok..
    Cevapla
  • bulent 3 yıl önce Şikayet Et
    haritayi herzaman ordusu savunma sanayisi güçlü olan çizer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!