Lukaşenko, gizli yemin töreniyle devlet başkanı oldu

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, daha önce ilan edilmeyen ani bir törenle 6'ıncı dönem görevi için yemin etti.

Lukaşenko, gizli yemin töreniyle devlet başkanı oldu
Lukaşenko, gizli yemin töreniyle devlet başkanı oldu
GİRİŞ 23.09.2020 15:26 GÜNCELLEME 23.09.2020 15:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Belarus'ta 9 Ağustos'ta hile karıştırıldığı iddia edilen seçimleri yüzde 80 oy oranıyla kazandığı açıklanan Aleksandr Lukaşenko'nun bu sabah başkent Minsk'te devlet başkanlığı yemini ettiği duyuruldu. Daha önce ne zaman yapılacağı açıklanmayan yemin töreninin görüntüleri devlete bağlı yayın kuruluşları tarafından yayınlandı. Görüntülerde Lukaşenko'nun sağ elini anayasaya koyarak yemin ettiği görüldü. Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Cermoşin de yapılıncaya kadar gizli tutulan yemin töreninden haberi olmadığını söyledi.

 

Yemin töreninin gizli tutulmasını Alman haber ajansı dpa'ya değerlendiren Belaruslu siyaset bilimci Valeri Karbeleviç, 9 Ağustos'taki seçimlerin ardından düzenlenen kitlesel protesto gösterilerinden iktidarın ne kadar korktuğunu gösterdiğini dile getirdi. 

AB SEÇİM SONUÇLARINI TANIMIYOR

 

Seçimlere hile karıştırdığı ve protesto gösterilerine şiddet kullanılmasına neden olduğu iddia edilen kişilere karşı yaptırım uygulamaya hazırlanan Avrupa Birliği (AB) ise Lukaşenko'nun devlet başkanlığını tanımıyor. Yemin töreni öncesi, Salı günü bir blog yazısı yazan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Lukaşenko her türlü meşruiyetini yitirmiştir" ifadesini kullandı.

Belarus anayasasına göre devlet başkanlığı seçimlerinden sonra iki ay içinde yemin töreni düzenlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla Lukaşenko'nun yasalara göre yemin töreni için 9 Ekim'e kadar süresi vardı. 9 Ağustos'ta düzenlenen seçimleri tanımayan AB, Lukaşenko'ya karşı yarışan Svetlana Tikhanovskaya'nın liderliğindeki Demokrasi Hareketi'ni destekliyor. Seçimlere hile karıştırıldığını savunan Demokrasi Hareketi, Lukaşenko'nun istifasını ve seçimlerin yenilenmesini istiyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
YORUMLAR 2
  • Gakko 3 yıl önce Şikayet Et
    AB yi kim tanıyorki önemli olan Rusya o bölgede gerisi boş putin adamın arkasında nasıl olsa yeter
    Cevapla
  • aspnetturkiye.com 3 yıl önce Şikayet Et
    ya bunlar nasıl adam nasıl yönetim korkuyla yaşıyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması