BM Güvenlik Konseyi'nden Dağlık Karabağ açıklaması

Son dakika: BM Güvenlik Konseyi'nin 'Dağlık Karabağ' konulu kapalı toplantısı sona erdi. BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararda, tarafların ateşkes ilan edip barış görüşmelerine dönmeleri gerekiyor, ifadeleri kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nden Dağlık Karabağ açıklaması
BM Güvenlik Konseyi'nden Dağlık Karabağ açıklaması
GİRİŞ 30.09.2020 03:52 GÜNCELLEME 30.09.2020 11:21
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA: BM Güvenlik Konseyi'nin 'Dağlık Karabağ' konulu kapalı toplantısı sona erdi. BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararda, tarafların ateşkes ilan edip barış görüşmelerine dönmeleri gerekiyor, ifadeleri kullanıldı.

 

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Azerbaycan ve Ermenistan’a müzakere masasına yeniden dönmeleri çağrısında bulundu. Yaklaşık bir buçuk saat süren kapalı oturuma konunun tarafları Azerbaycan ve Ermenistan’ın temsilcileri dahil edilmedi.

ÇATIŞMAYA DERHAL SON VERME ÇAĞRISI

 

 

15 Güvenlik Konseyi üyesi ülkenin katıldığı toplantının ardından yapılan kısa basın açıklamasında, Güvenlik Konseyi'nin Dağlık Karabağ bölgesinde geniş çaplı askeri çatışmalardan kaygı duyduğu belirtildi. Güvenlik Konseyi’nin bölgede güç kullanımı ve can kayıplarından üzüntü duyduğu ifade edilen açıklamada, taraflara, aralarındaki çatışmaya derhal son vermeleri çağrısı yapıldı.

Güvenlik Konseyi’nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tarafların derhal çatışmayı durdurmaları, gerilimi azaltmaları, itidal sergilemeleri ve müzakare masasına yeniden oturmaları çağrısını desteklediği belirtildi. Güvenlik Konseyi ayrıca taraflar arasında sorunun çözümü için Minsk grubunu desteklediğini belirtti.

27 Eylül'de, sabah saatlerinde Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermenistan güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı.

AZERBAYCAN TOPRAKLARININ ERMENİSTAN TARAFINDAN İŞGAL EDİLMESİ

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde milliyetçi Ermeniler, Dağlık Karabağ'da hak iddia etti. Ermenistan'ın silahlandırdığı gruplar, 1991'de Hankendi'yi, ertesi yıl da Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermenistan güçleri, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altına girdiği süreçte 1 milyona yakın sivil, yerinden edildi.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.

1992'de Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla Minsk Grubu kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 27 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan açıklama sosyal medyada yoğun tepki topladı. Vatandaşlar tarafından BM'nin 30 yıldır neden gerekeni yapmadığı sorusu soruldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 109
  • Hacı Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni kâfiri oraları istila ederken hiç ateşkes çağrısı yapmamıştınız, İsrail yahudisine otur oturduğun yerde Filistinlileri rahat bırakın demiyorsunuz. Ne zaman müslümanlar bir başarı gösterse hemen ateşi kesin doyorsunuz. Yok öyle karabağ alınıncaya kadar, durmak yok yola devam...
    Cevapla
  • Ülkücü03 3 yıl önce Şikayet Et
    Birleşmiş Kafirler topluluğu size soran olmadı, önceden Azerbaycan toprakları işgal edilmiştir dediniz neden ermenilere çekilin demediniz. Oturun oturduğunuz yerde sesiniz çıkmasın...
    Cevapla
  • Akrep 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakın bu kafir sürüsünün dediğini yapmayın. Garabağı temizleyene kadar devam. Elli üç yaşındayım trabzonda görev bekliyorum.
    Cevapla
  • Akrep 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakın bu kafir sürüsünün dediğini yapmayın. Garabağı temizleyene kadar devam. Elli üç yaşındayım trabzonda görev bekliyorum.
    Cevapla
  • Azerbaycan 3 yıl önce Şikayet Et
    Qarabag bizimdir ay millet.!!!!!!!!ermenistan torpaqlarimizi geri versin muharibede dayansın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!