UNICEF: 3 milyar insan evde ellerini yıkayamıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı yeni tahminlere göre, dünya nüfusunun yüzde 40'ı, bir başka deyişle üç milyar insanın, evinde su ve sabun kullanarak ellerini yıkama olanağı bulunmuyor. En az gelişmiş ülkeler söz konusu olduğunda bu oran çok daha yüksek, nüfusun neredeyse dörtte üçü seviyesine ulaşıyor.

UNICEF: 3 milyar insan evde ellerini yıkayamıyor
UNICEF: 3 milyar insan evde ellerini yıkayamıyor
GİRİŞ 16.10.2020 16:20 GÜNCELLEME 16.10.2020 16:20

Kovid-19 dahil bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ellerin sabunla yıkanması hayati öneme sahip. Ancak Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde milyarlarca insan evlerinde ellerini yıkayabilecek bir yere sahip değil.

UNICEF'in Su, Sanitasyon ve Hijyen Bölümü Küresel Başkanı Kelly Ann Naylor, en savunmasız toplulukların, kendilerini ve yakınlarını koruyabilecek en basit yöntemlerden bile mahrum olmasının "kabul edilemez" bir durum olduğunu söyledi.

"Pandemi süreci, hastalıkların önlenmesinde el hijyeninin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ayrıca pek çok insan için zaten mevcut olan bir sorun, bu dönemde iyice belirgin hale geldi: Milyonlarca çocuk, doğduğu, yaşadığı ve öğrenim gördüğü yerlerde, sabunla ellerini yıkama olanağına sahip değil.”

Naylor, "Sabunla el yıkamayı, herkes için, her yerde, şimdi ve yakın gelecekte erişilebilir hale getirmek için derhal harekete geçmeliyiz." dedi.

Okullardaki durum da endişe verici: Tahminlere göre, dünyadaki okulların yüzde 43'ünde (en az gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70) sabunla el yıkamak için bir tesisat bulunmuyor ve bu durum yüz milyonlarca okul çağındaki çocuğu etkiliyor.

Bu çerçevede UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte “Herkes için El Hijyeni” girişimini başlattı. Bu girişimle dünya genelindeki halk sağlığı programlarında el hijyeninin temel dayanak noktası haline getirilmesi ve bunun sürdürülebilir olması için ulusal yol haritalarının geliştirilmesi destekleniyor.

UNICEF’ten yapılan açıklamaya göre, bu girişim, her yerde el yıkama olanağı oluşturulması, suya, sabuna ve el dezenfektanına erişimi hızla iyileştirilmesi anlamına geliyor. Ayrıca bu girişim, en doğru el yıkama pratiğini geliştirmeyi hedefleyen davranış değişikliği programlarını da teşvik ediliyor.

Girişim, özellikle savunmasız ve dezavantajlı toplulukların, uygun fiyatlı ürünlere, sürdürülebilir şekilde ulaşımını sağlamak için uluslararası, ulusal ve yerel ortakları bir araya getiriyor.

UNICEF’in tahminleri, Perşembe gününe denk gelen Küresel El Yıkama Günü'nde açıklandı. Küresel El Yıkama Günü, sabunla el yıkamanın önemi konusunda farkındalık yaratmak için önemli bir platform işlevi görüyor.

Her yıl 15 Ekim'de kutlanan Küresel El Yıkama Günü ile hastalıkların önlenmesinde hayati öneme sahip olan sabunla el yıkama konusunda farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Küresel El Yıkama Günü, Küresel El Yıkama Ortaklığı tarafından 2008 yılının Ağustos ayında İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen yıllık Dünya Su Haftası'nda başlatılmıştı.

15 Ekim tarihi BM tarafından belirlendi ve ilk Küresel El Yıkama Günü, 15 Ekim 2008 tarihinde kutlandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
NATO'dan Rusya'yı çıldırtacak Ukrayna duyurusu! Üyeliği resmen ilan ettiler!
Türkiye'den son dakika Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!