Irak, 5 bin tarihi eseri Britanya'dan geri alacak

Irak hükümeti, Cuma günü, yağmalanarak ülke dışına kaçırılan yaklaşık 5 bin adet tarihi eserin Britanya tarafından iade edileceğini doğruladı. Bu, yasadışı yollarla Irak'tan kaçırılmış eserlerinin ülkeye iade edilmesine yönelik bugüne kadar atılmış en büyük adım.

Irak, 5 bin tarihi eseri Britanya'dan geri alacak
Irak, 5 bin tarihi eseri Britanya'dan geri alacak
GİRİŞ 24.10.2020 17:18 GÜNCELLEME 24.10.2020 17:18

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Britanya resmi ziyareti sırasında Londra'daki Britisih Museum'u ziyaret eden El-Kazımi'ye, önümüzdeki yılın başlarında Irak'a resmi olarak teslim edilecek eserler hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, "Irak hükümetine teslim edilmek üzere hazırlanan eserlerin 5 bin parça kil tabletten oluştuğunun" tahmin edildiği ve bunun şimdiye kadar ülkeden yağma sonucunda kaçırılıp iadesi gerçekleşecek en yüksek eser sayısı olduğu belirtildi.

Resmi istatistiklere göre, Saddam Hüseyin rejiminin 2003 yılında ABD liderliğindeki birlikler tarafından devrilmesinin ardından, çoğu Bağdat'taki Irak Ulusal Müzesi'ndeki tarihi eser koleksiyonuna ait yaklaşık 15 bin arkeolojik parça, yağmacılar tarafından çalınmış ya da tahrip edilmişti.

Yine istatistiklere göre, Irak'ta resmi olarak arkeolojik sit alanı kapsamında 10 binin üzerinde yer bulunuyor. Bunların büyük bölümü yeterince korunamazken, yağmalanmaya devam ediyor.

KAYNAK: XİNHUA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!