Suçu Türkiye’ye yakın olması mı?

Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını kazandığı dönemde savaş suçu işlediği gerekçesiyle istifa ettirilip Lahey’de gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Haşim Taçi’nin “tasfiyesi”nin nedenleri tartışılıyor. Taçi’nin Türkiye’ye yakınlığının AB ve ABD’de rahatsızlıklara yol açtığı biliniyor.

GİRİŞ 07.11.2020 07:44 GÜNCELLEME 07.11.2020 09:23
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Lahey’deki Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi önceki gün görevinden istifa etti. Taçi ile birlikte eski Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kurtuluş Ordusunun (UÇK) eski komutanlarından Recep Selimi, eski Kosova Meclis Başkanı ve Kosova UÇK eski sözcüsü Yakup Krasniçi gibi üst düzey yetkililer de gözaltına alınıp Lahey’deki tutukevine gönderildi. 1999’daki Kosova savaşını soruşturan uluslararası mahkeme, toplamda 110 kişiye savaş suçu işlemekten dava açtı. 15 bin kişiyi katledip 20 bin kadına tecavüz eden Sırpları çağırmayan mahkeme, Kosovalı UÇK mensuplarının çoğuna ceza verdi.

 

 

TÜRKİYE YAKINLIĞI

İfadeye çağırılıp soruşturma açılan Taçi, mahkemenin kendisi hakkında soruşturma başlatması durumunda istifa edeceğini bildirmişti. Taçi’ye saldırıların perde arkasında Türkiye’ye yakınlığı ve FETÖ’ye karşı duruşu olduğu ifade ediliyor. AB ve ABD’nin, Türkiye’nin bölgede TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü ile güçlenen varlığından rahatsız olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz’dan sonra Türkiye, birçok ülkeden FETÖ’cülerin iadesini ve örgütün faaliyetlerine son verilmesi çağrısında bulundu. FETÖ’nün hala etkisini sürdürdüğü bölgeden gelen iddialara göre; Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in, FETÖ konusunda ABD ve Batının isteklerini önceleyip, Türkiye’nin dış politikasına karşı çıktığı için tekrar iktidara geldiği ifade ediliyor. Taçi ise görevi sırasında Türkiye’nin bölgedeki hassasiyetleri ve FETÖ hakkındaki çağrılarını dikkate almıştı.

 

 

FETÖ’YE DARBE VURDU

Haşim Taçi, 2018’de 6 FETÖ’cüyü Türkiye’ye iade etti. Priştine ile Yakova’da FETÖ bağlantılı Gülistan Eğitim Kurumu bünyesindeki Mehmet Akif Koleji müdürü Mustafa Erdem, yardımcısı Yusuf Karabina, Yakova Koleji müdürü Kahraman Demirez ile yardımcıları Cihan Özkan ile Hasan Hüseyin Günakan ve Osman Karakaya gözaltına alındı. Kosova istihbaratı, işlemlerin ardından FETÖ’cüleri MİT’e teslim etti. MİT’in 6 ismi paketleyip Türkiye’ye getirmesinin ardından Kosova’daki birçok firari FETÖ’cünün ülkeyi terk ettiği öğrenildi. FETÖ’nün, bu operasyon sonrası ülkede zayıflama sürecine geçtiği ifade ediliyor.

Böyle zemin hazırladılar

Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle Taçi, ABD ve Batı’nın hedefi haline geldi. Bugünün zemini de aylar öncesinden algı operasyonları ile hazırlandı. FETÖ-Soros işbirliğinin bölgedeki ismi Berat Buzhala, MİT operasyonunda Taçi’ye karşı çıkarak “Bu Avrupa ve ABD’ye karşı çıkmaktır” demişti. ABD Başkanı Trump’ın Ekim ayında Beyaz Saray’da skandala dönüşen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ile görüşmesi sonrası Kosova İsrail ile diplomatik ilişki kurma kararı almış, Taçi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşerek Türkiye’nin hassasiyetlerini gözeterek yol alacağını ilan etmişti. Erdoğan görüşmesinden sonra Batı’nın Taçi’yi siyasi olarak bitirmeye karar verdiği ifade ediliyor.

Okullar batı korumasında

ABD’nin eski Kosova Büyükelçisi Greg Delawie, FETÖ okulu Mehmet Akif Koleji’ni ziyaret etmişti. Delawie, Marigona semtinde Kosova Basketbol Federasyonu tarafından organize edilen faaliyetlere katıldı. Kosova Basketbol Federasyonu Başkanı Erold Belegu’nun, Marigona’da FETÖ’ye okul arsası veren kişi olduğu öğrenildi. FETÖ’nün Balkanlar’da kullandığı taktiklerden biri de ABD veya AB vatandaşlığı olan birini bulup okulları resmi olarak o kişilerin üzerinden devam ettirmesi ya da ruhsatı onun üstünden yenilemesi. FETÖ böylece o okullardan hem para kazanmaya, hem de örgüte eleman yetiştirmeye devam ediyor.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 16
  • Adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar işi civanadan çıkardılar.sert karşılık verilmeli hemde çok sert..yer yerinden oynamalı
    Cevapla
  • Murat Kahraman 3 yıl önce Şikayet Et
    KOSOVA CUMHURBAŞKANI HAŞİM TAÇİ.. Türkiye Cumhuriyeti Devleti AB nezdinde bu konuda gerekli ağırlığını koymalıdır. Haşim Taçi, sırf Türkiye'ye yakın durduğu için Lahey'de sanık sandalyesine oturtuluyor.. Kosova’nın ipinin çekilmesine müsaade etmemek lâzım diye düşünüyorum!
    Cevapla
  • Akinci Beyi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizi bu kanli terör örgütü fetöcü hainlerden ilelebet temizlememiz lazim,kacanlarin disaridan bir halöt edecegi yok,basta ip denen fetöcü toplulugu savcilarla arastrirp yoketmemiz elzemdir,bunlar chp vepkk ile birlesip gücleniyor bunu önlememizlazim.
    Cevapla
  • Vatan için bedel .. 3 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistan da durum nasıl? Fetö okulları kimin üzerinde gözüküyor? Kazak Devletine geçti adı değişti ama içerik nasıl bil3n var mi?
    Cevapla
  • ARMADA 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki Hayınları Anlarız ,Hayındır .Lakin Ülkemizde Kendine Müslümanım Diyip Ülkemi Seviyorum Deyip Usa nın Yalakalığını Yapan Bu İnsanlar Variken Lahey Gibi Birçok Sorunlar Çıkaçaktır Lakin Rabbim Herzaman Doğruların Yanındadır Allah Yar ve Yardımcımız Olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması