Osmanlı'nın çağrısıyla harekete geçmişti! Şehit Sultan’a vefa

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı'nın cihat çağrısına katılan Darfur’un son sultanı Ali Dinar’ın şehadetinin 104. senesinde Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu El Fasher'deki sultanın sarayının restore edildiğini duyurdu.

Osmanlı'nın çağrısıyla harekete geçmişti! Şehit Sultan’a vefa
Osmanlı'nın çağrısıyla harekete geçmişti! Şehit Sultan’a vefa
GİRİŞ 07.11.2020 13:14 GÜNCELLEME 07.11.2020 13:17
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Dünyanın dört bir yanında Türk, Osmanlı ve Müslüman dünyasına yardım elini uzatan Türkiye bir kez daha önemli bir vefa örneği göstererek Sudan’daki El Fasher Sarayı’nı restore etti. Saray, Darfur’un son sultanı olarak biline Sultan Ali Dinar’ın sarayı olarak kullanılmıştı. 

 

 

Hartum Büyükelçişi İrfan Neziroğlu, Twitter’da yaptığı paylaşımda 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ile mücadele kararı vererek İngilizlere savaşan ve çatışmalarda şehit düşen Sultan Ali Dinar’ın şehadetinin 104. senesi olduğunu hatırlatarak, sultana vefa adına sarayın restore edildiğini şu paylaşımla duyurdu:

 

 

Bugün, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne destek veren kahraman Sultan Ali Dinar'ın şehadetinin 104. yıldönümü. Türk ve Sudanlılar arasında kardeşliğin sembolü sayılan padişahın anısına. Ona sadakatle Kuzey Darfur Eyaleti'nin başkenti El Fasher'deki sarayını restore ettik. Yüce Allah ona merhamet etsin.

ALLAH İÇİN KAFİRLE İLİŞKİMİ KESTİM VE ONLARA SAVAŞ AÇTIM

Darfur'un son sultanı Ali Dinar, 1898'de Mısır'daki İngiliz destekli yönetim tarafından Sultan olarak tanındı. Darfur'a ve bölgeye hizmetleri olan Sultan Ali Dinar, yönetimi boyunca payitaht ile yakın ilişkiler kurmak istedi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Padişahı Sultan Mehmed Reşad'ın 1915'te ilan ettiği emperyalist güçlere karşı "cihad" çağrısına uydu. Amacı kendi ülkesini de İngiliz sömürgesinden kurtarmaktı.

Osmanlı’nın cihat çağrısını “Halife Hazretlerine bunu bildirmek istedim ki, İslâm Sultanı Hazretleri ile kafir ve zındık olan İngilizler ve Fransızlar ve onların müttefikleri arasında bu savaş başlar başlamaz Allah ve İslâm için kâfirle ilişkileri kestim ve onları düşman kabul ederek savaş açtım” sözleriyle yanıtlayan Ali Dinar, İngilizlere karşı savaşmakta tereddüt bile etmedi.

DARFUR’DA ŞEHİT DÜŞTÜ

Osmanlı'dan gönderilen bir kısım silah desteğiyle beraber Sultanlığın başkenti El-Faşir'de İngiliz kuvvetleriyle savaşan ve modern silahlarla donatılmış İngilizlere karşı tutunamayarak, Darfur'un batısındaki Mara dağları bölgesine çekilen Sultan Ali Dinar, 6 Kasım 1916'da şehit edilmişti. Ali Dinar’ın şehadeti ile bugünkü Sudan tamamen İngilizlerin kontrolüne geçti.

YORUMLAR 21
  • Faruk Mercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sebbit kalb-i ala dinike ve imanike. At izinin it izine karıştığı bu zamanda Allahı kalbimizi ve imanımızı kaydırma sabit kıl. Mekanın cennet olsun inşallah
    Cevapla
  • Kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Oralara niye yardım yapmamız gerektiği bundan da belli.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah mekanını Cennet eylesin.
    Cevapla
  • Faruki 3 yıl önce Şikayet Et
    Hilafeti kaldiranlar okusun
    Cevapla
  • Gkmn 3 yıl önce Şikayet Et
    Ruhu şad olsun mekanı cennet olsun büyük insan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'i bugün kabul edecek
Flaş gelişme! Beşiktaş, Nuri Şahin'le masaya oturuyor!