Ermenistan'ı kara kara düşündüren gelişme: Ya 50 milyar dolar ya toprak verecek!

Azerbaycan ile girdiği çatışmalarda ağır kayıplar vererek işgal altında tuttuğu Karabağ’dan çekilme kararı alan Ermenistan için şimdi de rekor tazminat talebi gündeme geldi. 28 yıldır işgal altında tutulan bölgelerde verilen zarara ilişkin hesaplamalar yapılıyor. Ermenistan, 50 milyar dolarlık zararı karşılayamazsa toprak vermek zorunda kalacak.

GİRİŞ 19.11.2020 08:26 GÜNCELLEME 19.11.2020 10:49
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Azerbaycan’ın cephe hattında elde ettiği tarihi zafer sonrasında Dağlık Karabağ bölgesinden çekilme kararı alan Ermenistan ordusu 28 yıldır işgal altında tuttuğu toprakları bir bir terk ediyor.

 

 

27 Eylül’de başlayan ve yaklaşık 1.5 ay süren çatışmalarda hem personel hem de askeri araç gereç tarafında ciddi kayıplar vererek cephe hattında telafisi mümkün olmayacak şekilde darbe yiyen Ermenistan ordusu bu sefer de içine sindiremediği yenilginin acısını kendince geri çekildiği köyleri ateşe verip ortalığı yıkıp dökerek çıkarmaya çalışıyor.

 

 

TAZMİNAT TALEP EDİLECEK

Geri çekilmelerin tamamlandığı bölgeleri ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan'ın, işgal ettiği bölgelerdeki sivil yerleşimleri, okulları, hastaneleri, tarihi abideleri, mescitleri ve mezarlıkları yerle bir ettiğini söylerken, uluslararası uzmanların katılımıyla maddi ve manevi zararın hesaplanacağını ve Ermenistan'ın uluslararası mahkemelere verilerek tazminat talep edileceğini kaydetti.

ZARAR HESAPLANIYOR

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; Aliyev’in bu açıklamasının ardından Ermenistan ordusunun geri çekildiği bölgelerde verdiği zararların tespiti için beklenen çalışma grupları ise kurulup görevlerine başladı. Öte yandan işgalden kurtarılan bölgelere uluslararası kuruluşlar ve bilirkişiler de davet edilecek. Yapılacak incelemelerde zararın hesaplanmasının ardından Ermenistan aleyhine uluslararası mahkemelerde tazminat davaları açılacak.

ALTIN İÇİN AYRI DAVA AÇILACAK

Ermenistan ordusu tarafından yakılıp yıkılan yerleşim yerleri ve ormanların yanı sıra 28 yıldır işgal altında tutulan Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan hükümeti tarafından sömürülen altın ve civa gibi kıymetli maden yatakları ile tarım arazilerinde oluşan kayıp ise ayrı ayrı hesaplanarak tazminat talebinde bulunulacak.

50 MİLYAR DOLARLIK İŞGAL FATURASI

Yapılan değerlendirmelere göre; Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesindeki zarar 50 milyar dolar civarında.

Uluslararası mahkemelerden bu yönde bir tazminat kararı çıkması halinde ekonomik olarak çöküşte olan Ermenistan’ın ödeme yapamaması halinde bu rakamı toprak vererek karşılayabileceğinin de altını çizen uzmanlar, tarihte bu tarz durumların örnekleri olduğuna da dikkat çekiyor.

BELGESELLEŞTİRİLECEK

Öte yandan hükümet yetkilileri ise bölgedeki tahribatın yabancı basın yayın kuruluşları bölgeye davet edilerek kayıt altına alınıp belgeselleştirilmesi gerektiğine vurgu yaparken mahkemelerin karar sürecinde bu kayıtların etkisi olacağının da altını çiziyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK/ KENAN BİTER
YORUMLAR 48
  • Battal 3 yıl önce Şikayet Et
    Birisi sokağa ermeniyiz diye çıkar ise alnına mermiyi çakarım diğerlerine örnek olur
    Cevapla
  • Çıksın 3 yıl önce Şikayet Et
    Çıksın ki ondan da bu zararı talep edelim. Geçmişte ermeniyiz deyip çıkanlardan da bu zarar talep edilmeli.
    Cevapla
  • Bayburtlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Yakında hepimiz ermeniyiz kampanyası başlar nede olmasa Türkiye'deki Ermeniler Ermənistandakı ermənilərdən dahada ermeni
    Cevapla
  • Vatan sevdalısı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kapalı çarşı ve mısır çarşısında kuyumculuk yapan bir sürü ermeni var onlar da katkı sağlasınlar ülkelerine. Birde içimizde hepimiz ermeniyiz diyen gurup vardı. Onlar nerde acaba. İşin içine para girince kafalarını kuma mı gömdüler dersiniz
    Cevapla
  • Serii 3 yıl önce Şikayet Et
    Hee nerde ooo içimizdeki hepsi ermeni tohumları ödesinler
    Cevapla
  • Muzaffer 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepimiz ermeniyiz diyenler yardım ederse ödenir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!