AB ve Almanya'dan peş peşe Türkiye'yle gerilimi tırmandıracak küstah tehditler!

"Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili son eylemlerinin gerilimi tırmandırdığını düşünüyoruz" diyen Avrupa Birliği yetkilisi Josep Borrell, "Türkiye ile ilişkilerde bir dönüm noktasındayız" dedi. Alman Dışişleri Bakanı Maas ise Doğu Akdeniz'le ilgili, "Aralık ayında yaptırımlar değerlendirilecek" dedi.

AB ve Almanya'dan peş peşe Türkiye'yle gerilimi tırmandıracak küstah tehditler!
AB ve Almanya'dan peş peşe Türkiye'yle gerilimi tırmandıracak küstah tehditler!
GİRİŞ 19.11.2020 22:32 GÜNCELLEME 19.11.2020 22:32
Bu Habere 180 Yorum Yapılmış

KKTC hükümetinin Maraş'ın bir bölümünü açması ve Ankara'dan iki devletli çözüm çağrılarının yapılması sonrası, Ankara-Brüksel hattındaki Kıbrıs gerilimi tırmanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki söylemlerinin AB ile gerilimi artırdığını söyledi. Borrel, 'Ankara'nın davranışlarının AB'yle olan ayrışmayı büyüttüğünü' ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, tehdit dolu ifadeler kullandı.

"TÜRKİYE'NİN SON EYLEMLERİ GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR"

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının bugünkü zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Borrell, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın pazar günü KKTC'de yaptığı iki devletli çözüm vurgusuna atıfta bulunarak "Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili son eylemlerinin ve açıklamalarının BM kararlarına aykırı olduğunu ve gerilimi daha da tırmandırdığını düşünüyoruz" dedi. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell.

Borrell, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin davranışının AB ile ayrılığı artırdığını anlaması gerekli. Bunu söylediğim için üzgünüm ama AB dışişleri bakanları böyle düşünüyor. Bizim de arzu ettiğimiz gibi pozitif gündeme dönmek için Türkiye'nin yaklaşımını değiştirmesi gerek. AB Konseyi gelecek ay gidilecek yöne karar verecek. Zaman tükeniyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz."

Türkiye ile ilişkilerde AB'nin pozitif gündem veya yaptırım dışında BM himayesinde Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için zaman tanınması gibi bir seçeneği olup olmadığı sorulan Borrell, aralıkta yapılacak AB Liderler Zirvesi'nden çıkacak kararı şimdiden tahmin etmenin güç olduğunun altını çizdi.

"KAPALI MARAŞ'IN AÇILMASI OLUMSUZ GELİŞME OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Borrell, Doğu Akdeniz konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmesi için çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini vererek, aralıktaki zirveden çıkacak kararın Türkiye'nin tutumuna bağlı olduğunu savundu. Borrell, şu ana kadar olumlu bir sinyal görmediklerini, kapalı Maraş'ın açılması gibi gelişmelerin AB dışişleri bakanları tarafından olumsuz gelişmeler olarak görüldüğünü kaydetti.

Borrell, "Doğu Akdeniz konulu konferans hakkında tutum belgemiz hazır. Davet edilmesi gereken ülkelerin büyükelçileriyle istişareler yaptık." dedi. 

ALMAN BAKAN: YAPTIRIM SEÇENEĞİ GÜNDEMDE

Alman Bakan Heiko Maas ise, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de provokasyon yapmakla suçlayarak Ankara yönetimine karşı yaptırım seçeneğinin gündemde olduğunu belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Aralık ayında düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) toplantısını işaret eden Maas, "Eğer Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki provokasyonları devam ederse aralık ayındaki AB toplantısında yaptırımların değerlendirilmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 180
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 3 yıl önce Şikayet Et
    Guclu zengin Turkiye istemiyorlar. Oyuzden chpyi ve ittifaklarini Turkiyemizin basinda gormek istiyorlar. Daha cok ve hizli kesif sondaj ve isletmeliyiz.
    Cevapla
  • a.a 3 yıl önce Şikayet Et
    içinde olmadığımız bir birlik bize yaptırım uygulayacakmış. daldaki kargalar bile gülmeye başladı
    Cevapla
  • esven 3 yıl önce Şikayet Et
    Bıktık usandık bu tehditlerinizden be.
    Cevapla
  • Resul 3 yıl önce Şikayet Et
    Korktuk mu ? Ben şahsen Hayır !!
    Cevapla
  • Vatan 1 3 yıl önce Şikayet Et
    Cehenneme kadar yolunuz var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış