Azerbaycan'dan Fransa'ya nota! Geri adım attılar!

Son Dakika Haberi; Azerbaycan, Fransa Senatosu'nun dün Dağlık Karabağ'ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.

Azerbaycan'dan Fransa'ya nota! Geri adım attılar!
Azerbaycan'dan Fransa'ya nota! Geri adım attılar!
GİRİŞ 27.11.2020 00:32 GÜNCELLEME 27.11.2020 00:47
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Azerbaycan, Fransa'ya nota kararını Fransız büyükelçi Zacharie Gross'a teslim etti.

Notada Fransa Senatosu'nun kararının Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, Helsinki Nihai Senedi, BM Güvenlik Konseyinin 1993 tarihli ilgili kararlarına ve uluslararası hukuk norm ve ilkelerine aykırı olduğu bildirildi.

Dün Türkiye'den yapılan açıklamada da "Fransa Senatosu'nun Yukarı Karabağ ihtilafı hakkında dün kabul ettiği karar uluslararası hukukun en temel ilkelerinin, meşruiyetin ve hakkaniyetin iç politika mülahazaları uğruna hiçe sayılmasının ibretlik bir örneğidir. Kararda Türkiye’ye atfen dile getirilen temelsiz iddiaları ise külliyen reddediyoruz" denilmişti.

Azerbaycan Dışişleri'nden yapılan açıklama şu şekilde,

No:429/20, Azərbaycan Respublikasının Xarici İşlər Nazirliyinin Mətbuat xidməti idarəsinin məlumatı

Bu ilin 26 noyabr tarixində Fransanın Azərbaycandakı Səfiri Zakari Qros Xarici İşlər Nazirliyinə çağırılıb.

Görüşdə bu ilin 25 noyabr tarixində Fransa Senatı tərəfindən “Dağlıq Qarabağ Respublikasının tanınması zərurəti” adlı qətnamənin qəbul edilməsi ilə əlaqədar Azərbaycan Respublikası Xarici İşlər Nazirliyinin etiraz notasını Səfirə təqdim edilib.

Beynəlxalq hüququn norma və prinsipləri, BMT Nizamnaməsi, Helsinki Yekun Aktı, BMT Təhlükəsizlik Şurasının 1993-cü il tarixli müvafiq qətnamələrinə zidd olan Senatın bu qətnaməsi ilə bağlı qəti etiraz Fransa səfirinin diqqətinə çatdırılıb.

Fransa səfiri Azərbaycan XİN-in mövqeyinin Parisin diqqətinə çatdırılacağını bildirib.

FRANSA'DAN GERİ ADIM!

Fransa Senatosu'nun aldığı skandal Karabağ karar sonrası Azerbaycan'ın nota verdiği Fransa, geri adım attı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan bir temsilci, Senato'nun hükümete Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren tasarısını ve Azerbaycan'ın tepkisini değerlendirdi.

Temsilci, yaptığı açıklamada "Senato'daki oylama öncesinde yapılan müzakerelerde, turizmden ve yurt dışındaki Fransızlardan sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne, Fransa hükümetinin bu konudaki konumunu hatırlattı: Fransa, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımıyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 66
  • Vatann sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Elçiye tokadı çarpıp soracaktı lan siz kimin toprağını kime veriyorsunuz
    Cevapla
  • Deli bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    600 sene dunyaya hakim cikmis osmanlinin torunlari dandik fransizlarla ugrasiyor bu nasil is anlamiyorum adamlar osmanli gibi her yerde elleri var gelde anla bu nasil bir is.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'nın arkasında yine Almanya vardır boykot Fransa boykot Almanya
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 3 yıl önce Şikayet Et
    bu sömürücü Fransızlar her taşın altından çıkıyor...
    Cevapla
  • Turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi para kayıplarına sebebiyet verecek adımların atılması yan çizmelere neden oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'