Rusya kritik Kuril Adaları'na ilk kez S-300 konuşlandırdı

Rusya’nın, Japonya sınırına yakın Kuril Adaları'na ilk defa S-300 hava savunma sistemleri konuşlandırdığı bildirildi. Bu kararın ardından Japonya, Rusya'ya protesto notası gönderildiğini duyurdu. Kuril Adaları, Japonya ile Rusya arasında on yıllardır devam eden bir sorun.

Rusya kritik Kuril Adaları'na ilk kez S-300 konuşlandırdı
Rusya kritik Kuril Adaları'na ilk kez S-300 konuşlandırdı
GİRİŞ 01.12.2020 15:52 GÜNCELLEME 03.12.2020 08:18
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin Çin sınırındaki Doğu Askeri Bölgesi'nin komutanı Orgeneral Genadi Jidko’nun bölgeyi ziyaret ettiği belirtildi.

 

Ziyaret kapsamında Kuril Adaları'na konuşlandırılan S-300 hava sistemlerinin denetlendiği bilgisine yer verilen açıklamada, bölgede Rus hava sahasının ihlal edildiği senaryolara yönelik de bir tatbikat gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, adalara ilk defa konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin S-300 modelinin son nesil üretimi olan S-300V4 sistemi olduğu belirtildi.

 

Rus üretimi S-300V4, kritik önem taşıyan tesisleri ve kuvvet gruplarını balistik hava saldırılarına karşı korumak amacıyla tasarlanmıştı.

JAPONYA'DAN RUSYA'YA TEPKİ

Japonya, kuzeyindeki Kuril Adaları'na S-300V4 füze savunma sistemi konuşlandıran Rusya'ya protesto notası gönderildiğini duyurdu. Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, Hokkaido’nun kuzeyindeki Kuril Takım Adaları'ndan Etorofu adasına S-300V4 savunma sistemi yerleştiren Rusya’ya tepki gösterdi. Kato, "Konuşlandırma, kuzey bölgelerinde Rusya’nın askeri yığınağına katkı sunuyor. Bu durum adalara yönelik ülkemizin pozisyonuyla bağdaşmıyor ve kabul edilemez" dedi. Diplomatik yollardan protesto notası çekildiğini kaydeden Kato, Etorofu’ya füze sistemi konuşlandırmaya müsamaha gösterilemeyeceğini belirterek, "Kuzey bölgeleri dahil Uzak Doğu’da Rusya’nın askeri eğilimlerini ve bunun güvenlik açısından sonuçlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

RUSYA İKE JAPONYA ARASINDAKİ KURİL SORUNU

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adaları'nı 1945'te ilhak etmişti.

İlhakın ardından Japonya tarafından da "Kuzey Bölgeleri" olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için yapılan görüşmelerde taraflar sonuca ulaşamıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • İslam Birliği 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayraktar TB-2'ler Japonya yolunda :)
    Cevapla
  • dostacısı 3 yıl önce Şikayet Et
    bizim sihalar duymasın s300 gördümü dayanamıyorlar
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    Japonya bize kaç adet batarya olduğunun sayısını versin ona göre dron yollayalım
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    :) süper
    Cevapla
  • Son Durak 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne paylaşılmıyan bir dünyada yaşıyoruz
    Cevapla
  • Demir Ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    S 300 LERİN MODASI Türk sihaları çıkalı geçti artık kimse takmıyor
    Cevapla
  • DERMİŞİM 3 yıl önce Şikayet Et
    söyleyeceklerim bizim sihaları küçümseme olarak görme ama şu ana kadar vurduğun S 300 ler eski versiyonlar bunlar son teknolojilerle yüklenmiş olanlar öyle takmıyo falan deyip avutmayalım kendimizi. haaa bizim ilk ürettiğimiz sihalarla şu anki arasında da yüzde doksan fark var elbette o yeni versiyonuda yerin dibine sokacak teknolojiyi mühendislerim bulacaklar belkide buldular
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil