Federal yargıçtan CIA'e: Kaşıkçı raporunu neden gizlediğinizi açıklayın

ABD'de federal yargıç, CIA'den gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili raporu kamudan niye gizlediğini açıklamasını istedi.

Federal yargıçtan CIA'e: Kaşıkçı raporunu neden gizlediğinizi açıklayın
Federal yargıçtan CIA'e: Kaşıkçı raporunu neden gizlediğinizi açıklayın
GİRİŞ 11.12.2020 01:40 GÜNCELLEME 11.12.2020 01:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

New York güney bölge yargıcı, Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI) aleyhine açılan davada, raporun açıklanması yönünde karar verdi.

Yargıç, her iki kuruma da 2 hafta içinde Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOI) kapsamında Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yazılı raporu neden alıkoyduklarını açıklamalarını emretti.

Açık Toplum Adalet Girişiminden mahkeme kararına yönelik yapılan açıklamada, "Cinayet kasetini ve CIA raporunu alıkoyduğunu kabul etme ve bu kayıtları neden halktan sakladığını açıklama yükü, şimdi Trump yönetiminde" denildi.

CIA Direktörü Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bilgi almıştı

Açık Toplum Adalet Girişimi, Kaşıkçı cinayetinden kimlerin sorumlu olduğu yönündeki raporu, kamuoyuna açıklaması için 2019'da CIA’e, ağustosta da ODNI’ye dava açmıştı.

Kaşıkçı cinayeti soruşturması sırasında, CIA Direktörü Gina Haspel, Türkiye'ye gelerek cinayetle ilgili bilgiler almış, konuyla ilgili 5 Aralık 2018'de Kongre üyelerine kapalı bir brifing vermişti.

Ancak Batı basınında çıkan ve CIA'nın ulaştığı bulguların, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın suikasttan bilgisi olduğunu gösterdiği yönündeki haberlere rağmen kurum, bu konudaki değerlendirmeleri içeren raporunu kamuoyuna açıklamamıştı.

ABD’de, FOIA yasası doğrultusunda yapılan taleplere resmi kurumların cevap verme zorunluluğu bulunuyor.

YORUMLAR 1
  • Tandirci 3 yıl önce Şikayet Et
    Kasikci olayi bize yüklenmek istendi fakat plosimiz görevini tam yaptigi icin ülkemizin basi beladan kurtuldu Yanliz bunu Araplar öldüremez bunun altindan cikar birileri
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!