Le Monde, Türkiye'yi böyle övdü: Fransa'yı oyun dışı bıraktılar

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ zaferi dünyada yankılanmaya devam ediyor. Le Monde'den Marie Jego, Dağlık Karabağ'da Türkiye'nin adımlarını değerlendirirken, Fransız diplomasisinin burada oyun dışı kaldığını belirtti.

Le Monde, Türkiye'yi böyle övdü: Fransa'yı oyun dışı bıraktılar
Le Monde, Türkiye'yi böyle övdü: Fransa'yı oyun dışı bıraktılar
GİRİŞ 12.12.2020 14:06 GÜNCELLEME 12.12.2020 14:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Le Monde'den Marie Jego, Dağlık Karabağ'daki zaferi ve Türkiye'nin bölgedeki hamlelerini değerlendirdi.

Fransız diplomasisinin bölgede oyun dışı kaldığını belirten Jego'nun yazısının tamamı şu şekilde;

"Azerbaycan'ın zaferini kutlamak üzere 9 Aralık Çarşamba ve 10 Aralık Perşembe günü Bakü'ye giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliev ile Türkiye'nin bölgede oynamayı düşündüğü rol hakkında konuştu. Ankara, barışı koruma operasyonlarına tamamen katılmayı planlamaktadır. Azerbaycanlı lider İlham Aliev ve Ermeni lider Nikol Paşinyan tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in himayesinde 9 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşması Türkiye'nin yeni bölgesel yapılanmadaki rolü hakkında hiçbir şey söylemiyor.

Anlaşma, 1990'ların başlarında bir savaş sırasında Ermeni ayrılıkçıları tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ'ın statüsü sorununu açıkta bırakıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kasım ayında yaptığı açıklamada, "Dağlık Karabağ'da hiçbir Türk barışı koruma birimi konuşlandırılmayacak." şeklinde konuştu.

Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerini koruma konusunda endişeli olan Vladimir Putin, Azerbaycan topraklarında barışın korunmasından sorumlu bir Rus-Türk koordinasyon merkezinin kurulmasına yeşil ışık yaktı. Teorik olarak Türk askerlerinin konuşlandırılacağı yer burasıdır. 17 Kasım itibariyle Türk Parlamentosu Azerbaycan'a asker sevkine izin verdi.

Moskova, Ankara ve Bakü'nün ortak bir çıkarı var: ihtilafın çözümünden yirmi sekiz yıldır sorumlu olan özellikle Fransa ve ABD'nin eş başkanlığını yaptığı Minsk grubunu görevden almak. İstanbul'daki özel Kadir Has Üniversitesi Profesörü Mitat Çelikpala, "Azerbaycan'da Fransa dürüst bir ara bulucu olarak görülmüyor" yorumunu yaptı. Bakü ve Ankara'dan bakıldığında, Paris’in Ermeni davasına verdiği destek, Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması lehine bir Senato oylamasında yinelenerek Fransız diplomasisini tehlikeye attı.

Moskova'nın sponsor olduğu ateşkes Rusya'nın Kafkasya'daki rolünü güçlendirirken Azerbaycan'ın sadık müttefiki olan Türkiye de etkisinin arttığını görmeyi umuyor. Akademisyen, "Türkiye gelecekteki müzakerelerde önemli bir rol oynayacak. Açıkçası, Dağlık Karabağ için özel bir statünün varlığı artık geçerli değil" dedi.

Bu arada, Ermenilerin direnişinin kalesi olan Dağlık Karabağ'ın Başkenti Stepanakert’te hayat normale döndü. Bombardımanlar durdu, hayat yeniden normale döndü. Şehir, şu anda Rus barış güçlerinin koruması altında dolaşan Stepanakert Ermenileri için hayati bir yol olan Laçin Koridoru ile Ermenistan'a bağlanıyor.

Ermenilerin koridorları var, Azeriler de kendi koridorlarını istiyor. Rusya tarafından müzakere edilen barış anlaşması Türkiye ile Azerbaycan'ı Nahcivan üzerinden bir koridor ile bağlamayı amaçlıyor. Bu koridorun Ermeni topraklarından, Zangezur bölgesinden geçmesi gerekmektedir. Erivan bu koridorun açılışına izin veriyor.

İstanbul’daki Fransız Anadolu Çalışmaları Enstitüsünün Orta Asya uzmanı Bayram Balcı, "Bu proje hayata geçerse Türkiye'ye Hazar Denizi ve ötesine giden bir kara sürekliliği sağlayacak. İstanbul’dan Kaşgar’a kadar tüm bölge için umut vaat eden bir yolculuk hayal edilebilir" yorumunu yaptı."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • Muhittin Aksoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa hic bir zaman kendi bir sey kazanmamistir arkasin da ingiliz abd lei ve batili ülkeleri kullanarak ilerlemistir.
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Yam yam fransanın Karabağda ne işi var!
    Cevapla
  • VATAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Dosta güven DÜŞMANA KORKU ŞİMDİ TÜM DÜNYA SN BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN IN DÜNYA 5 TEN BÜYÜKTÜR SÖZÜNÜ BOŞUNA SÖYLEMEDİĞİNİ HERŞEYİN OLDUĞU GİBİ ONUNDA SIRASININ GELECEĞİNİ ANLADI.
    Cevapla
  • Atmaca 43 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber yediye sesleniyorum.! Bu Bitcoin reklamları iyice sıktı artık kaldırın lütfen
    Cevapla
  • Eda 3 yıl önce Şikayet Et
    Stratejik deha Recep Tayyip Erdoğan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı