Yunanistan çalkalanıyor: Macron'u Türkiye konusunda Merkel ikna etti, bizi sattılar

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde önceki gün alınan kararlar sonrasında Yunan basını küplere bindi. Yunanistan Başbakan Miçotakis, "Türkiye'ye yaptırım baskısı bitmedi" iddiasında bulunurken, Yunan basını da Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Türkiye konusunda son dakikada ikna ettiğini yazdı.

GİRİŞ 13.12.2020 08:31 GÜNCELLEME 13.12.2020 09:43
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Hafta içi Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'nde Türkiye'ye sert yaptırım uygulanması konusundaki talepleri karşılık bulmayan Yunanistan, yenilgiyi tartışıyor. Yunan basını, hem Başbakan Miçotakis hükümetini, hem de Türkiye'nin tepkisinden çekindiği gerekçesiyle AB liderlerini hedef alıyor.

 

MİÇOTAKİS HALA TEHDİT EDİYOR

Kararın ardından bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye'ye yaptırım ile ilgili konuşarak, "Türkiye'ye yaptırımlar konusunda bir son değil bu. Eğer Türkiye provokatif davranışa devam ederse AB yaptırımla yanıt verecektir. Türkiye’nin değişmesi bekleniyor ve onlar Avrupa'nın da kendi hızında yoluna devam ettiğini anladılar. AB, Yunanistan ve Rum Kesimi'ni destekliyor" dedi.

 

AB ZİRVESİNDEN KARELER

HÜKÜMETE SUÇLAMA

Atina Pandion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Prof. Konstantinos Filis, Ta Nea gazetesindeki yazısında, Yunan hükümetinin, başından beri güçlüklerini ve sonuç getirmeyeceğini bilmesine rağmen, Türkiye'ye yaptırımlarda ısrar ederek, kendini çıkmaza ittiğini vurguladı. Filis yazısında, "Yaptırımlar, hangi şekli alırsa alsın, Türkiye'nin tavrını değiştirmesi için bağlayıcı olamaz. Üstelik yaptırımlar uzun süreli de olamaz. AB, çeşitli üyelerinin çıkarları ve Türkiye'ye verdikleri önem nedeniyle sert yaptırımlar kararlaştıramaz. Yumuşak yaptırımlar ise hiçbir sonuç getirmez ve sadece AB’nin prestijine zarar verir. İşte Türkiye de bunları çok iyi biliyor" dedi.

AB ZİRVESİNDEN KARELER

MACRON'U MERKEL İKNA ETTİ

Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden Kathimerini, AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yaptırımlar görüşülürken yaşananları yayımlandı. Kathimerini, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u ikna ettiğini yazdı. Kathimerini, Yunanistan'ın AB zirvesinde umduğunu bulamamasını şöyle izah etti: "Berlin-Roma-Madrid bloku, Türkiye'ye yeni yaptırımlar kararlaştırılmasına karşı çıktı. Paris de sert yaptırımlarda ısrarlı görünmedi. Viyana ise daha ilk taslaktan tatmin olmuş izlenimini verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, AB'nin ilişkileri daha da tırmandırması halinde, Türkiye'nin Moskova ve Pekin'e daha da yaklaşacağı şeklindeki endişelerine anlayış gösterdi ve Merkel'in argümanına ikna oldu. Buna karşılık Merkel de İngiltere konusunda Macron'un çizgisine yaklaştı."

"TÜRKİYE'YE TAHAMMÜL ZİRVESİ"

Efsin gazetesi ise "Türkiye'ye tahammül zirvesi" başlıklı haberinde "AB'nin bu defa, geçen ekim ayındaki zirvede aldığı kararlar için bir tek Türkiye'den özür dilemediği kaldı" ifadesini kullandı. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a güvenerek, Brüksel'deki zirvede sert yaptırımlar kararlaştırılması halinde, muhtemel bir Türkiye-AB krizinden yararlanarak, diyalog masasından kaçabileceği hesapları yapan Yunan hükümetinin, yaşadığı düş kırıklığından sonra atacağı adımlar ise Atina'da merak konusu.

AB ZİRVESİNDEN KARELER

NAPOLYON ÖRNEĞİ

Yunan basınında AB zirvesiyle ilgili hükümet boy hedefi haline gelirken, Avgi gazetesi, Başbakan Miçotakis'e tepki göstererek zirve sonuçlarını 1815'te Fransa İmparatoru Napolyon'un diğer Avrupa güçlerine yenildiği muharebeye benzeterek "Waterloo yenilgisi" dedi.

AB ZİRVESİNDEN KARELER

"MACRON BİZİ SATTI"

Elefteros Tipos gazetesi, "Cesaretsiz Avrupa" başlığıyla AB liderlerini eleştirirken popülist ve milliyetçi Kontra gazetesi, "Avrupa'nın tavukları bizi Türkiye ile diyaloğa sürüklüyor. Sadece Merkel değil, firkateyn almadık diye Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bizi sattı" yorumunda bulundu.

KAYNAK: HABER7, HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 64
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne büyük bir milletin mensuplarıyız. Abd si, almanı, fransızı, avusturyalısı, yunanı seçim kazanmak için "KENDİ ÜLKELERİNDE" "Türk düşmanlığından" medet umuyor. Kendi ülkelerindeki %45 katılım oranı ile yapılan seçimlere değil de yine "Türkiye'yi nasıl karıştırabiliriz" diye "TÜRKİYE SEÇİMLERİNDE BURUNLARI"..Daha ayağa kalkmadık, bu daha bağdaş kurup oturur halimiz.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz kavgaci bir milletizz..Trafikte kavga ederiz, Ust komsumuzla kavga ederiz. Maçlara gider tribunlerde kavga ederiz. Açılsin artik barajin kapakları daaa " SANDALLARA ATLAYIP YUNAN ADALARINDA MANGAL YAPMAYAA GITSEKKK"...
    Cevapla
  • börü 3 yıl önce Şikayet Et
    durun bakalım daha oyun yeni başladı,biz daha vizyona girmeyi bekleyen ne film ler var sadece izleyeceksiniz.
    Cevapla
  • Alparslan 3 yıl önce Şikayet Et
    AB ,yunan-rum ikilisinin haydut, iftiracı , sahtekar , yalancı , despot bir devlet olduğunu anladı.Ulan deyyüsler her türlü pisliği yapıyorsunuz.Sonra da AB 'ye yaptırım yapın diyorsunuz.AB'nin akıllı devlet adamları bunu yutmaz.Siz de ermeniler gibi piyon devletsiniz.Aklınızı başınıza almıyorsunuz.
    Cevapla
  • Sivas lı 3 yıl önce Şikayet Et
    Lafla üfürmeyle olmuyor yunanistan, gücün olacak... Türkiye nin örnek lideri Erdoğan a rağmen ancak üfürürsün... Adam(Erdoğan) kodum mu oturtuyor... Avrupa nın sünsük yöneticileri seni mi baz alacak yoksa güçlü Türkiye yi mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
IMF'den Türkiye açıklaması