Bosna Hersek'te Lavrov'a hayatının şoku! Ülkeden ayrılırken skandal selam

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ile Hırvat üyesi Zeljko Komsic, resmi ziyaret amacıyla ülkelerinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi reddetti. Öte yandan Lavrov, ülkeden ayrılırken uçağa binmeden önce "çetnik selamı" vermesi büyük tepki topladı. Sırp milliyetçi grup Çetnikler, savaşta Boşnakların iki parmağını keserek bu işareti yapmaya zorluyorlardı.

Bosna Hersek'te Lavrov'a hayatının şoku! Ülkeden ayrılırken skandal selam
Bosna Hersek'te Lavrov'a hayatının şoku! Ülkeden ayrılırken skandal selam
GİRİŞ 16.12.2020 09:35 GÜNCELLEME 16.12.2020 09:54
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bosna Hersek'e önceki gün giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, ilk önce ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) içindeki Doğu Saraybosna'ya giderek Sırp temsilcilerle görüşmesi ve görüşmede Bosna Hersek bayrağı bulundurulmaması tepkiye neden oldu.

 

BOŞNAK VE HIRVAT ÜYEDEN BASIN TOPLANTISI

Lavrov'un programında dün ise başkent Saraybosna'da Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç üyesi ile görüşmesi yer alsa da Cumhurbaşkanlığı binasındaki görüşmeye sadece Sırp üye Milorad Dodik katıldı.

 

Dodik-Lavrov görüşmesinin sürdüğü saatlerde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ile Hırvat üyesi Zeljko Komsic ortak basın toplantısı düzenledi.

"BOSNA HERSEK BAYRAĞI OLMAMASI SAYGISIZLIK"

Komsic, önceki gün akşam yapılan toplantıda salonda Bosna Hersek bayrağı bulunmamasını "saygısızlık" olarak nitelendirerek uluslararası arenadaki en önemli isimler arasında bulunan Lavrov'un katıldığı bir toplantıda yapılanların devlet kurumlarını görmezden gelmek anlamı taşıdığını söyledi.

"SIRP CUMHURİYETİ TEK BAŞINA KARAR ALAMAZ"

Lavrov'un "RS'nin askeri tarafsızlığına saygı duyduğu" ifadelerine de değinen Komsic, "Bu, Bosna Hersek devlet kurumlarının karar alma yetkisini hiçe sayan bir tutumdur. Lavrov, RS entitesinin tek başına karar alamayacağını iyi biliyor" dedi.

"RUSYA İLE NASIL DOSTANE İLİŞKİLER KURALIM"

Komsic, yaşanan olumsuzluklar üzerine Lavrov ile görüşmeye katılmadıklarını vurgulayarak "Biz bu durumda Rusya ile nasıl dostane ilişkiler yürütelim?" ifadelerini kullandı.

"RUSYA GÜÇLÜYSE BİZ DE GURURLUYUZ"

Dzaferovic de Rusya'nın güçlü bir devlet ancak Bosna Hersek'in de bir gururu olduğunu vurgulayarak, "Rusya, Dayton Barış Anlaşması'na saygı duyduğunu söyledi ama dün akşam yapılan açıklamalar bunun tersini gösteriyor" dedi.

"BOSNA HERSEK'İN BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYMALI"

Dayton'a saygı duymanın Bosna Hersek devletine, bütünlüğüne, kurumlarına ve bayrağına saygı duymakla eş değer olduğunu belirten Dzaferovic, "Dayton'a saygı duymak Bosna Hersek'teki Yüksek Temsilcilik Ofisi'nin (OHR) varlığına da saygı duymak demektir. Onu inkar etmek saygısızlıktır" ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ AB VE NATO ÜYELİĞİDİR"

Dzaferovic, Bosna Hersek'in 2005'ten bu yana NATO üyelik yolunda kararlı bir şekilde ilerlediğine işaret ederek "İç politikadaki hedeflerimiz Dayton'a saygı duymak ve bu ülkede yaşayan tüm milletlere eşit davranmak. Dış politikamız ise Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğidir. Bunlar kurumlarımızca belirlenen hedeflerdir" diye konuştu.

"DOST KALMAK İSTEYEN BİZE SAYGI DUYSUN"

AB ve NATO'daki dostlarına da bir mesaj ilettiklerini aktaran Dzaferovic, "Bizler kararlı ve gururlu insanlarız. Bir kez karar aldık mı ona uyarız. Bizimle dost kalmak isteyenler, ki buna Rusya da dahil, buna saygı duymalıdır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • nafile 3 yıl önce Şikayet Et
    Lavrov ermenisinin dünya basına yıkılacak. kuyrugu dik tutmaya calısıyorlar ama nafile.
    Cevapla
  • 1071 KIZILELMA 3 yıl önce Şikayet Et
    boşverin çakallar klübü AB yi...inşaAllah Natodan da çıkıp en kısa sűrede Turan Ordusunu kurup açıklarız !!!
    Cevapla
  • Tarihçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalılaşacağız diye Tanzimat fermanı adıyla Osmanlıyı bitirenler aslında barışı ve huzuru bitirmiş oldu,hala medeniyetmaskkeli sömürgeciliği göremeyene neyi anlatalım,bakın eserinize,Ak partide olmasa hiç ümidimde kalmazdı
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    vucic bizim cici çocuk değil mi, biz Bosna'lıya onlar kadar yüz vermezken, ermeni lavrov bunu yapmış çok mu görüyorsunuz. Bosna ve Kosova da fetöye yaltaklanıp bizden intikam alıyor böylelikle.
    Cevapla
  • Kızıldereli 3 yıl önce Şikayet Et
    Lavrov canın cehenneme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı