Sincar temizlenecek Ovaköy açılacak

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Başbakan Mustafa Kazımi’nin Türkiye ziyaretlerinde Ovaköy-Fişhabur kapısının açılması ve Bağdat’a ulaşacak ikinci ticaret yolu öne çıktı. İki ülke arasında ticaret 20 milyar dolar seviyesine çıkarılacak. Ekonomik işbirliğini artıracak bu adımlar öncesinde PKK’nın Sincar’daki varlığı bitirilecek.

Sincar temizlenecek Ovaköy açılacak
Sincar temizlenecek Ovaköy açılacak
GİRİŞ 19.12.2020 07:40 GÜNCELLEME 19.12.2020 07:42
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Irak’tan Türkiye’ye üst üste gerçekleşen ziyaretlerde terör örgütlerinden arındırılmış ülkenin yeniden ayağa kaldırılması görüşüldü. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Başbakan Mustafa Kazımi’nin Türkiye ziyaretlerinde, ortak çalışmalar ele alındı. Görüşmelerde, Ovaköy-Fişhabur kapısının açılması ve Bağdat’a ulaşacak ikinci ticaret yolu konuları öne çıktı. İki ülke arasında ticaretin 20 milyar dolar seviyesine çıkarılması, Irak’ı ticarette bölgesel bir hub ve transit ülke haline getirecek stratejik proje Ovaköy-Fişhabur sınır kapısı da öncelikli gündem maddeleri arasındaydı. İki ülkenin ekonomik işbirliğini arttıracak çabalarda öncelik, bölücü terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığını sona erdirmek üzerine yoğunlaştı. Sincar’daki PKK varlığı ile Suriye-Irak terörist geçiş güzergahı olarak kullanılan bölgenin terörden arındırılması gerekliliği bir kez daha vurgulandı.

YENİ KOMANDO BÖLÜKLERİ

Bu doğrultuda Sincar’ın PKK’dan temizlenmesine ilişkin Bağdat yönetimi ile Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi nezdinde başlatılan çalışmalarda Türkiye’nin gereken desteği vermeye hazır olduğu mesajı net olarak iletildi. Türkiye’nin Hakurk’tan Haftanin’e kadar terörist örgütü adeta yok eden operasyonlarda son olarak Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan harekatları ile Sincar bağlantıları hedef alınmıştı.

Haftanin’e kadar gelen Türk askerinin batıya ilerleyişi devam ederken, Irak derinliklerindeki Sincar bölgesindeki terörist varlığa karşı da Irak yönetimi harekete geçmişti. Türkiye, bu faaliyetlerde Irak yönetimine gereken desteği veriyor ve gerektiğinde askeri desteğin verilebileceği de taraflara iletiliyor. Bununla beraber Irak kuzeyinden Suriye kuzeyine bölücü örgütü tamamen yok etmek üzere terörle mücadele faaliyetlerinin de önümüzdeki süreçte yoğunlaşması bekleniyor. Komando bölüklerini 30’dan fazla yeni bölükle güçlendiren TSK, bu bölüklere yenilerinin ekleneceğini açıkladı.

100 yıldır engelleniyor

Irak ile ticarette, alternatif sınır kapıları 1900’lü yılların sonundan itibaren bugüne kadar pek çok kez gündeme geldi. Ancak bu çabalar, bugünler için düşünülen terörist kuşak planlarını keseceği için her dönem engellendi. Ovaköy ticaret hattı, Fişhabur üzerinden Telafer’e, oradan Musul ve Kerkük istikametini izleyerek Bağdat’a uzanan güzergahıyla, örgütün Irak-Suriye bağlantısının kesilmesinde doğal bir set olarak stratejik önem taşıyor. Ovaköy-Fişhabur ticaret kapısı konusunda güvenlik endişelerinin giderilmesi ve yolun belirlenmesinin ardından, kapının 1 yılda tamamlanarak ticaretin başlatılabileceği belirtiliyor.

Yenişafak

YORUMLAR 19
  • Urfali 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp tam teröris parti olmuş kandil+sincar+chp.....
    Cevapla
  • Turk kürt kirmasi. 3 yıl önce Şikayet Et
    allah ordumun yar ve yardimcisi olsun.Kahrolsun tum dusmanlar.Her kale coni
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Mhp bitmeden pkk bitmez irkçilik irkçiliği kürüklüyor islam kardeşligi ile ancak orta doğuya huzur gelir ülkemizin huzuru ve birligi için irkçi partiler olmamali mafya terür danişikli bir şekilde huzuru kardeşligi bozuyor mhp kapatilmi hdp kapatilmi mafya çetelere sirtini dayiyan partiden ülkemize hayir gelmez
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Eskden söykeseydin haklısın derdim ama şimdi mhp milliyetçiliği kürtler için bitmiştir. Bugün en büyük ırkçı parti kim biliyormusun hdp. Mhpnin yaptığı artık ülke içinde yada dışında ki bizi istemeyenlere karşıdır. Ki hangi ülkeye gitsen kendi vatandaşını başkalarına karşı hep üstün tutar. Dediğin gibi İslam kardeşliğini keske olabilsek. Hep beraber Allah'ın ipine sarılabilsek.
    Cevapla
  • davut 3 yıl önce Şikayet Et
    ot biştmeyecek şeklide vurun ki artık bitsin bu iş birdaha cürret edemesinler
    Cevapla
  • BİLBEY 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bölgesel güç olmaya devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak