AİHM'den skandal Selahattin Demirtaş kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı. AİHM, Demirtaş'ın tahliye edilmesini istedi. AİHM, Selahattin Demirtaş'ın haki ihlaline uğradığını belirtirken, Türkiye'nin Demirtaş'a ödemesi gereken tazminat tutarını da belirledi.

AİHM'den skandal Selahattin Demirtaş kararı
AİHM'den skandal Selahattin Demirtaş kararı
GİRİŞ 22.12.2020 17:13 GÜNCELLEME 23.12.2020 08:26
Bu Habere 138 Yorum Yapılmış

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, 4 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, HDP'nin eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili, geçtiğimiz yıl yaptığı duruşmayla ilgili kararını açıkladı. Büyük Daire, 2'ye karşı 15 oyla, Demirtaş'a yönelik ağır hak ihlalleri olduğuna hükmetti.

 

"DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ''

Büyük Daire, daha önce verilen AİHM kararından sonra yaşanan gelişmeleri özetleyerek, Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ifade özgürlüğünü, özgürlük ve güvenlik hakkını ve serbest seçim hakkını içeren maddelerin ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, ancak AİHS'in Demirtaş'ın tutuklama işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa süre içinde karar verilmesine ilişkin maddenin ihlal edilmediğine karar verdi.

"SEÇİMLERDE HAK İHLALİNE UĞRADI"

Kararda, Türkiye'nin Demirtaş'ı serbest bırakmak için gerekli tüm önlemleri alması gerektiği ifade edildi. Türkiye'de 2017'de düzenlenen referandumda ve 24 Haziran 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş'ın tutuklu bulunmasıyla özgürlüğünün kısıtlandığı, tutukluluğunu haklı gösterecek bilgilerin mahkemeler tarafından verilmediği ifade edildi.

TÜRKİYE'YE TAZMİNAT ÇIKARTILDI

Kararda, Türkiye'nin Demirtaş'a 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro mahkeme masrafı ödemesi gerektiği belirtildi. 

DEMİRTAŞ'IN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararı sonrası avukatları kamuoyuna bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, "AİHM, Demirtaş'ın derhal bırakılması gerektiğine hükmetmiştir. Hükümeti kararın gerekliliklerini ivedilikle yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 138
  • Gilo 3 yıl önce Şikayet Et
    Aihm insanlığa bir hakarettir nasil insan haklarini savunur insan haklari düsmanlari ,insanmi birakdiniz hakki kalsin siz seytanin askerlerisiniz
    Cevapla
  • heyt 3 yıl önce Şikayet Et
    çokta tınn
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Aksini söyleseydi isteseydi o zaman sıkıntı olurdu AİHM şaşırtmadı.
    Cevapla
  • normal 3 yıl önce Şikayet Et
    bunların ne oldugunu bilmiyor muyuz?
    Cevapla
  • İzmirli 3 yıl önce Şikayet Et
    Emredersiniz başka da bir derdiniz varmı isterseniz Kürdistan kuralım Demirtaşı da başkan yapalım! Bunlar ülkemizle kafayı yemişler lan siz önce kendinize bakın gidin denizde masum insanların botunu batıran insanlık suçu işleyen Yunan ı yargılayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi