Erdoğan, Putin'in aşı teklifini kabul etti! Türkiye ve Rusya'dan ortak koronavirüs kararı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye ile Rusya'nın "Sputnik V" adlı koronavirüs aşının Türkiye'de ortak olarak üretilmesi konusunda anlaştığını ve gerekli mutabakat zaptının da imzalandığını söyledi.

GİRİŞ 29.12.2020 15:15 GÜNCELLEME 29.12.2020 15:15
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Soçi kentinde bir araya geldi ve ikili 8. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'na başkanlık etti.

 

Dışişleri Bakanları daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Lavrov'un konuşmasından satır başları;

 

- "ABD'nin hukuksuz yaptırımlarına karşın Türkiye ile askeri-teknik işbirliğimizi sürdüreceğiz. İlişkilerimiz, Batı'nın gayrimeşru ve tek taraflı yaptırımlarıyla bizi tehdit etmeye ve bu yaptırımları uygulamaya başlamasından çok önce stratejik önem kazanmıştı.

- Türkiye ve Rusya, Dağlık Karabağ'daki ateşkesi denetlemek için merkez kurdu. Yabancı askerlerin buraya gelmemesi iki ülkenin hemfikir olduğu bir konu.

- Türkiye, Libya'da barışın tesis edilmesinde kilit önemdeydi. Herhangi bir anlaşmada dışlanamaz. Libya'da tüm tarafların katılımıyla siyasi bir çözüm bulunmalı.

- İlişkilerimiz iki ülkenin de ulusal çıkarlarına dayalı. Çıkar dengesi arayışındayız."

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

- "Rusya ile işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz.,

- İki ülke arasında güçlü işbirliğinin olduğu konular var. Ticareti daha da arttırmamız lazım. Domates ve diğer tarım ürünlerindeki tüm engelleri kaldırmamız lazım.

- Rus barış gücü şu an Dağlık Karabağ'da sahada. Türkiye-Rusya ortak merkezi de kısa zamanda devreye girecek.

- Libya'da kalıcı bir çözüm herkesin yararınadır.

- İkili ilişkilerimizi geliştirirken, bölgesel konularda da iş birliğine devam edeceğiz.

- Türkiye olarak kime yönelik olursa olsun her türlü yaptırım kararlarına karşıyız. ABD'nin yaptırım kararlarıyla geri adım atmayız. S-400 anlaşması CAATSA yasası çıkmadan çok daha önce imzalanmıştı.

RUS AŞISI TÜRKİYE İLE ORTAK ÜRETİLECEK

- Rusya ile Kovid-19 döneminde vatandaşların tahliyesi, turizm de dahil iyi bir ilişkilerimiz oldu. Sayın Putin, Sputnik V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı'mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı. Sputnik V ile ilgili bazı ilave bilgiler talep edildi. Dün kabine toplantısında Sağlık Bakanımız da bu bilgilerin Rusya'dan gelmeye başladığını ve her şeyin yolunda gittiğini söyledi. Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru olumlu bir şekilde ilerliyoruz."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 73
  • Maltyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada Osmanlı döneminde 40 milyon Müslüman kaldı ayrıca Rusyanın dini yok geri dönüp Hırıstiyanda olmaz olsa olsa Müslüman olur ayrıca komşumuz yani ABD ve AB den iyidir
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada Başka İLAÇ Şirketi Kalmadı ... Neden Almanya’daki Türk Bilim Doktorlarımız değilde Neden Rusya .
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bahsettiğiniz aşı mRna denilen yeni bir buluş (bundan da talep edildi fakat sadece 1 milyon adet verebiliriz dediler), çin Rusya ve Türkiye'de çalışılan aşılar inaktif denilen, bildiğimiz grip aşısı metodu ile üretiliyor, üreticiler yüksek adet siparişleri kabul ediyorlar.
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Alman yani Pfizer Biontech geliştirmiş olduğ aşı M-RNA bazlı aşı yeterince test edilmiş ve onay almış olduğu halde çok yeni bir teknoloji bu konuda bazı vatandaşlar endişeleri var bunu saygı duymamız gerek! Moskovadaki Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen bu Sputnik V aşısı vektor bazlı bir aşı yanı genetik m-RNA bazlı aşı değil. M-RNA aşılardan endişesi ve takıntısı olanlar rahat olabilir bu aşının genetikle bir alakası yok! Vektor bazlı aşılar 40 yıldır piyasada var! Ingiliz ilaç devi Astra Zeneca bile ruslarla aşı konusunda iş birliğine girdi!
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    NATO müttefiyiz Rusya'dan bişey alamassın diyerek yakasını paçasını yırtannn sözde müttefiklerr, konu sağlık şemsiyesi olduğunda nerdeler?? Birbirlerine giden uçakları zorla indirip gasp ediyorlar.. Rusya'dan aşı alıyorken ses etme ama S-400 alırken yaygara yap?? Bak sen şu işeee??
    Cevapla
  • Xxx 3 yıl önce Şikayet Et
    Russa güven olmaz putin kendi halkından olan muhalifleri bile radyasyon lü iğneler le öldürüyor kaldıki rus uçakları halepde idlipte masum çoluk çocuk demeden bombalıyor putin zalim birisidir
    Cevapla
  • Demir 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd çin yada almanyaya guveniyormusun ? Ben hicbirine guvenmiyorum ama aralarinde en mahsumu rusya olabilir korona olayi için konusuyorum
    Cevapla
  • dostt birr 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiye milli ve yerli aşısını elbette yaptı ve üretti ama bunu dünyaya tedarik edecek bütçesi yok. rus işbirliği iki ülke içinde iyi olacak. korkmayın devlet enayi değildir. ilacın menşei OLMAZ. hatta iyi ilaç düşmanda bile olsa al kullan. devlete güvenmek lazım sonuçta
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bütçe yok değil, çalışma henüz tamamlanmadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı