Tayland Kralı'na, Almanya'dan şok haber geldi!

Evlendikten sadece üç ay sonra kendisine ‘resmi sevgili’ ataması yapan ve pandeminin vurduğu ülkesini bırakıp haremiyle Almanya'da ultra lüks otele kapanan Tayland Kralı, resmi sevgilisinin çıplak fotoğraf skandalından sonra şimdi de Almanya'nın gündeminde. Alman Hükümeti, Kral'ın Almanya'dan siyaset yapmasının kabul edilemez olacağını söylerken, muhalefet milletvekilleri ise istenmeyen kişi lan edilmesini istedi.

Tayland Kralı'na, Almanya'dan şok haber geldi!
Tayland Kralı'na, Almanya'dan şok haber geldi!
GİRİŞ 09.01.2021 22:21 GÜNCELLEME 09.01.2021 22:21

Evlendikten sadece üç ay sonra kendisine ‘resmi sevgili’ ataması yapan ve pandeminin vurduğu ülkesini bırakıp haremiyle Almanya'da ultra lüks otele kapanan Tayland Kralı, kendini artan protestoların hedefinde bulmuştu. Monarşi karşıtı protestoların gerçekleştiği Tayland sokakları gazete manşetlerine taşınırken, ülke çıplak fotoğraf skandalıyla çalkalanmıştı.

1400'ü aşkın uygunsuz fotoğraf dünyanın dört bir yanındaki gazete manşetlerini süsleyince rezalet daha da büyümüştü. Kral şimdi, 20 cariyesiyle lüks otele kapandığı Almanya'da gündem oldu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn'un hükümdarın 2016 yılında tahta geçtiğinden bu yana zamanının çoğunu harcadığı Almanya'ya yeniden girmek için vizeye ihtiyacı olmadığını söyledi.

68 yaşındaki Kral, aldığı yeni yetkilerin sınırlandırılmasını ve başbakanın istifasını talep eden öğrenci liderliğindeki kitlesel protestoların ortasında ekim ayında Tayland'a döndü.

Ancak Kral, tüm protestolara rağmen 2020'nin çoğunu Almanya'daki ultra lüks otelde haremiyle geçirmişti. Kral Rama X adıyla bilinen Vajiralongkorn ve hareminin Bavyera'ya geri dönmeyi planlayıp planlamadığı belli değil.

Otellerin salgın nedeniyle kapanması gerekmesine rağmen, kendisi ve çevresi ilk koronavirüs karantinası sırasında otelde kaldığı için hem ülkesinde hem de Almanya'da kriz yaratmış ve bolca eleştirilmişti.

Dışişleri Bakanlığı, muhalefetteki Sol Parti'nin meclis sorusuna yanıt olarak, Kral'ın Almanya'yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyacı olmadığını söyledi.

'PERSONA NON GRATA' İLAN EDİLEBİLİR

Sol Parti milletvekillerinden Sevim Dağdelen, Kral'ın vizeye ihtiyacı olmadığı için Alman hükümetinin ne kadar kalacağını etkileyemeyeceğini, ancak son çare olarak persona non grata, yani istenmeyen kişi ilan edilebileceğini söyledi.

"ALMANYA'DAN SİYASET YAPMASI KABUL EDİLEMEZ"

Buna cevaben, bir Dışişleri Bakanlığı kaynağı "Yabancı bir devlet başkanının ülkeye girmek için vizeye ihtiyacı olmasa bile, Almanya toprak egemenliği nedeniyle kalmayı kabul edip etmeme konusunda özgürdür" dedi.

Alman hükümeti, Kral'ın Almanya'dan siyaset yapmasının kabul edilemez olacağını söyledi ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ekim ayında yaptığı açıklamada, davranışlarını izlediğini söyledi.

"ALMANYA'DA DEVLET İŞİ YAPMIYOR"

Dışişleri Bakanlığındaki kaynak, Kral'ın Almanya'daki önceki ziyaretleri sırasında devlet işi yaptığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

Tayland sarayının medyaya yorum yapmama politikası var ve Kral'ın Avrupa'da geçirdiği zamanlar hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

Taylandlı protestocular, Kral'ın Avrupa'da kalmasının maliyetinden ve Güneydoğu Asya krallığındaki yokluğundan şikayet ediyor.

KRALI ELEŞTİRMEK SUÇ

Geçtiğimiz aylarda Taylandlı yetkililer, aralarında 16 yaşındaki bir öğrencinin de bulunduğu en az 35 protestocuyu kraliyet ailesini karalamakla suçladı.

Tayland Kralı'nı ve monarşiyi eleştirenlere 15 yıla varan ağır hapis cezaları öngören ceza kanununun 112. maddesi, son zamanlarda ülkede tartışma konusu oluyor.

Vajiralongkorn, 1 Mayıs 2019'da uzun süredir sevgilisi olan ve orduda general rütbesinde olan Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya ile evlenmişti. Dünya eşine az rastlanır düğünü konuşurken, özellikle gelinin Kral'ın ayaklarına kapandığı fotoğraf gündem olmuştu.

Kral ve Kraliçe yan yana tahtta otururken, Sineenat Wongvajirapakdi resmen baş metres ilan edilmişti. Kral'ın, hepsi boşanmayla sonuçlanan önceki üç evliliğinden yedi çocuğu var.

Geçen ekim ayında, Sineenat'ın resmi metres ilan edilmesinin ardından, üç aydan kısa bir süre sonra Kral, atamayı iptal eden bir emir verdi.

Bu emirin ardından, Sineenat Wongvajirapakdi serbest bırakıldı ve Kral'ın Almanya'da lüks bir otelde bulunan haremine geri çağrıldı.

Son olarak Tayland, geçtiğimiz haftalarda uluslararası bir skandalla dünya gündemini meşgul etmişti. Tayland Kralı'nın resmi sevgilisinin düşmanları, monarşi karşıtı aktivistlere kadının cinsel içerikli çıplak fotoğraflarını göndermişti.

Sineenat Wongvajirapakdi'nin 2012 ve 2014 yılları arasında çekilmiş, çoğu çıplak olan 1400 kadar fotoğrafı dağıtılmıştı.

Sineenat'ın kendisi tarafından çekildiği düşünülen fotoğraflar, Tayland monarşisi hakkında eleştirel makaleler yazan İngiliz gazeteci Andrew MacGregor Marshall'a gönderilmişti.

Fotoğrafların gönderildiği bir diğer kişi olan Japonya'da yaşayan aktivist Pavin Chachavalpongpun, isimsiz zarfı ağustos ayı sonlarında aldığını, üzerinde Fransa'dan posta damgası olduğunu ve fotoğrafların saklandığı bir SD kart içerdiğini söylemişti. Pavin ayrıca neredeyse tüm fotoğrafların özçekimler olduğunu aktarmıştı. Bazıları banyoda ya da resmi metres Sineenat'ın arabasında çekilmişti.

Tayland Kralı ve sadık başbakanı Prayut Çan-oça kendileri için tehlikeli ve skandallarla geçen 2020 yılını atlatmayı başardı. Ancak demokrasi ve hükümdarın zenginliği ile gücünün sınırlanmasını talep eden gençlerin önderliğindeki sokak protestolarına acımasızca maruz kaldı.

Şimdiyse Kral Rama X ve Başbakan Prayut Çan-oça şu anda zorlu bir Ocak ayı ile karşı karşıya. Koronavirüs salgını yeniden canlanıyor ve monarşi karşıtı sokak protestoları sürüyor. Tayland ekonomisinin 2020'de yüzde 7,7 küçüldüğü bildirildi. Gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden harap olmuş devasa turizm endüstrisinin yakın zamanda canlanması beklenmiyor.

Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olan Kral Maha Vajiralongkorn'un ise 2021'de gücünü koruyarak, giderek artan uluslararası ve kamusal spot ışıklarına uyum sağlamaya çalışması bekleniyor.

Ancak yine de salgındaki hızla artan vaka artışları ve devam eden protestoların, Tayland'ı panik ve krizin eşiğine getirdiği belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi