ABD'den flaş karar: Yeniden teröre destek veren ülke listesine eklendi

Son dakika: ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Küba'yı yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesine eklediklerini açıkladı. Havana yönetimi ise, ABD'nin bu kararını kınadı.

ABD'den flaş karar: Yeniden teröre destek veren ülke listesine eklendi
ABD'den flaş karar: Yeniden teröre destek veren ülke listesine eklendi
GİRİŞ 12.01.2021 02:51 GÜNCELLEME 12.01.2021 11:25
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Son dakika: ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Küba'yı yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesine eklediklerini açıkladı.

 

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, selefi Barack Obama'nın ilişkileri normalleştirme sürecinde "teröre destek veren ülkeler listesinden" çıkardığı Küba'ya karşı giderayak bir adım attı.

KÜBA TEKRAR TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELER LİSTESİNE GİRDİ!

 

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı teröristlere sığınma imkanı vererek uluslararası terörizm faaliyetlerine destek verdiği için Küba'yı Teröre Destek Veren Ülke olarak tanımladı." ifadelerini kullandı. 

Trump yönetiminin başından itibaren Küba'nın halka karşı muamelesi ve Venezuela başta olmak üzere Amerika kıtasındaki faaliyetlerine yönelik adımlar attığını hatırlatan Pompeo, "Bu adımla bir kez daha Küba hükümetinden hesap soruyor ve onlara açık bir mesaj veriyoruz: Castro rejimi, uluslararası terörizme verdiği desteği kesmeli ve ABD adaletini akamete uğratmaktan vazgeçmeli." dedi.

KÜBA'YA YAPTIRIM UYGULANACAK

Küba'nın on yıllardır başta ABD olmak üzere, birçok ülkenin yargısından kaçan suçlulara ev sahipliği yaptığını savunan Pompeo, "Bugünkü tanımlama, Küba ile belirli alanlarda ticaret yapan ülkelere ve kişilere karşı cezai işlemler uygulamak suretiyle Küba'yı yaptırıma maruz bırakıyor; ABD'nin (Küba'ya yönelik) dış yardımlarına kısıtlama, (Küba ve ilişkili ülke ve kuruluşlara) savunma ihracat ve satışlarına yasak getiriyor ve ikili kullanım mallarına yönelik bazı ihracat kısıtlamaları getiriyor." değerlendirmesini yaptı.

Eski Başkan Obama 29 Mayıs 2015'te Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmıştı.

ABD yönetiminin Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarması, yaklaşık yarım asır önce kesintiye uğrayan iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normale döndürülmesi amacıyla başlatılan süreçte o dönemde atılmış en önemli adım olmuştu.

Sudan'ın geçen haftalarda çıkartıldığı, teröre destek veren ülkeler listesinde İran, Küba, Kuzey Kore ve Suriye bulunuyor.

KÜBA'DAN KARARA TEPKİ

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD'nin Küba'yı teröre destek veriyor gibi gösterdiği ikiyüzlü ve küçümseyici kararını kınıyoruz." ifadesini kullandı. Rodriguez, ABD'nin bu siyasi fırsatçılığının, terörün verdiği zararlar nedeniyle gerçekten endişelenenler ve terör mağdurları tarafından fark edildiğini belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 38
  • Pelin 3 yıl önce Şikayet Et
    Mike Pompeyo da eklemiş olmalılar teröristler listesine
    Cevapla
  • Nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer ABD Kübayı istemiyorsa Türkiye olarak kübayı destekleyip onunla ticari ilişkiler kurmalıyız .
    Cevapla
  • saga 3 yıl önce Şikayet Et
    Terörü destekleyen ülkeler listesine ABD kendini en başa eklemeli, doğrusu budur.
    Cevapla
  • FSM 3 yıl önce Şikayet Et
    Terörün Tefsiridir ABD
    Cevapla
  • Veysel 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanın gülesi geliyor. ABD siyasi olarak ciddiye alınacak bir ülke konumundan çıktı. Daha fazla, diğer ülkelerin ABD ye karşı önlem al bekle siyaseti uygulaması şart. Teröre en büyük desteği veren bir ülkenin son çırpınışları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"