Financial Times’tan "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jeopolitik adımları" analizi

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Libya'daki iç savaşın gidişatını değiştirdiğini ve Kafkasya’da Rusya’nın sınırlarını açığa çıkardığını, ancak dış politikada yaşanan “türbülansların” doğrudan dış yatırımları sekteye uğrattığını yazdı.

Financial Times’tan "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jeopolitik adımları" analizi
Financial Times’tan "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jeopolitik adımları" analizi
GİRİŞ 13.01.2021 11:43 GÜNCELLEME 13.01.2021 12:41
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Gazetenin, “Erdoğan’ın büyük oyunu: Askerler, casuslar ve Türkiye’nin güç arayışı” başlığıyla verdiği ve Türkiye’ye yönelik analiz dizisinin ilki olduğu kaydedilen haberde, geçen ay Bakü’de, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ zaferinin kutlandığı törende, binlerce Azerbaycanlı askerin bu zaferi mümkün kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamladıkları kaydedildi.

 

 

DÜŞMANLAR YARATAN MÜDAHALE

Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği desteğin, Batılı ülkelerin ateşkes çağrılarına rağmen sürdürüldüğüne işaret edilen haberde, “Bu destek, Erdoğan’ın ‘tavizsiz retorik ve kullanıma hazır sert güç' ile karakterize edilen, giderek güç kullanımı odaklı hale gelen dış politika duruşunun en son tezahürüydü.” ifadesine yer verildi.

 

 

Geçen beş yıl içerisinde, Türkiye’nin, Suriye ve Kuzey Irak’ta askeri operasyonlar düzenlediği, Libya’ya asker gönderdiği ve Yunanistan’la donanma restleşmelerine girdiği yorumuna yer verilen haberde, “Aynı zamanda NATO müttefiklerini kızdıran, eski rekabetleri yeniden alevlendiren ve yeni düşmanlar yaratan müdahaleler yapıldı.” denildi.

TÜRKİYE'NİN ATTIĞI ADIMLAR

Son haftalarda Türkiye’nin, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesini ve ülkeye yabancı sermaye çekme gereksinimini “kabullendiği” iddiasının yer aldığı haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan da Batı ile yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi. Ancak Erdoğan'ın, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB), ABD ve Orta Doğu devletleri ile ilişkilerini bozan konularda uzlaşmaya istekli olup olmadığı veya uzlaşmacı dilin yakında yenilenmiş bir huysuzluğa yol açıp açmayacağı belirsizliğini koruyor.” yorumuna yer verildi.

Haberde görüşlerine yer verilen, ancak kimliği açıklanmayan Avrupalı bir diplomat, “Türkiye’nin attığı bazı adımları çok tatmin edici olmasa da ‘zeytin dalı’ olarak değerlendirmek mümkün. Temelde anlaşamadığımız konulara bakarsanız, her iki taraf da topun diğerinin sahasında olduğu görüşüne sahip. Bu yüzden bir yerlere varabilmek çok zor.” değerlendirmesini yaptı.

DÖNÜM NOKTASI: 15 TEMMUZ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunun belirtildiği haberde, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı'ya karşı daha şüpheci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ise daha yakın bir yaklaşım sergilediği öne sürüldü.

 Erdoğan’ın “Türkiye’nin dünya sahnesinde şahlanış gerçekleştirdiği” ifadesinin değerlendirildiği habere göre, bu stratejinin bazı önemli riskler barındırdığı kaydedildi.

Türkiye’nin 10 yıl önce “komşularla sıfır problem” siyasetini benimsediği yorumunun yer aldığı haberde, “Eleştirmenler, Erdoğan’ın dış politikasını, Güney Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika'yı kapsayan ve modern cumhuriyetten önce gelen imparatorluğa referansla ‘neo-Osmanlı’ olarak tanımlanıyor. Türk yetkililer, ülkelerinin sadece çıkarlarını koruduğunu söylüyor.” denildi.

LİBYA VE DAĞLIK KARABAĞ'DA BAŞARILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi ve “tasfiye sürecinin” ardından silahlı kuvvetler üzerindeki kontrolünü artırdığının belirtildiği haberde, “Ayrıca MHP ile ittifak kurdu ve ulusal güvenlik, özellikle de Kürt ayrılıkçılığı konusunda şahin sağcı bakış açısını benimsedi. 2018'de başkanlık sistemine geçiş, geleneksel olarak Türkiye’nin doğal yönelimini Batı'ya doğru gören bürokratların yurdu olan dışişleri bakanlığının rolünü zayıflattı. Çok sayıda kişi, eski bir büyükelçinin “diplomasi yerine askerlere ve casuslara" güvenmek olarak tanımladığı şeyi eleştiriyor.” yorumuna yer verildi.

Türkiye’nin Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’yla 2000’lerin ortasından itibaren ticaret ve yardımlar yoluyla bölgesel güç haline gelme çabasının “sorunlu” hale geldiğinin öne sürüldüğü haberde, “Ülkenin AB'ye katılma umutları, her iki tarafın da güvensizlik ve kötü niyet suçlamaları üzerine zayıfladı. Arap komşularıyla daha güçlü bağlar kurma planı geri tepti. Suriye savaşı, Türkiye'ye terör saldırıları ve milyonlarca mültecinin gelmesi şeklinde yayıldı. Suriye ve Libya'daki askeri operasyonlar ve Müslüman Kardeşler'e verilen destek, Ankara'yı Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan liderliğindeki güçlü bir Arap ittifakının karşısına koydu.” denildi.

"RUSYA'NIN SINIRLARINI AÇIĞA ÇIKARDI"

ABD’nin S-400 alımı, Avrupa’nın ise insan hakları gibi konular nedeniyle Türkiye ile sorunlar yaşadığının hatırlatıldığı haberde, “Türkiye’nin yeni ortaklarıyla (Rusya)  ilişkileri de çok kolay değil. Ancak Erdoğan’ın bazı başarıları da var. Türkiye’nin desteği, Libya'daki iç savaşın gidişatını değiştirdi ve Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a verilen destek Kafkasya’da Rusya’nın sınırlarını açığa çıkardı.” yorumu yapıldı.

Dış politikada atılan adımlar nedeniyle, Türkiye ekonomisinde bazı sorunların meydana geldiği yorumunun yer aldığı haberde, şu ifadeler kullanıldı:

“Çalkantılı dış politika, çok ihtiyaç duyulan doğrudan yabancı yatırımı caydırdı ve Erdoğan’ın ekonomiyi yönetmesiyle ilgili endişelerle birleştiğinde, Türk lirası üzerinde bir baskı kaynağı oldu. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Türkiye’de yeni bir fabrika inşa etme planını askıya aldı ve daha sonra iptal etti. Ülkenin 750 milyar dolarlık ekonomisinin  yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kriziyle şiddetlenen tehlikeli durumu, Kasım 2020’de Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın maliye bakanı olarak görevinden ayrılmasıyla sonuçlanan bir sarsıntıyı tetikledi.”

BAĞIMSIZ GÜÇLÜ DIŞ POLİTİKA ARAYIŞI

Geçen süre zarfında, Türkiye’nin yönünü tekrar Batı'ya çevirdiği değerlendirmesinin yer aldığı haberde, “Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede, 'Türkiye’nin geleceği Avrupa'da' dedi ve göç ve ticaret gibi konularda daha fazla iş birliği çağrısında bulundu. Türkiye Cumhurbaşkanı uzun süredir iktidarını sürdürmek için gerekirse zor seçimler yapmaya istekli bir pragmatisttir. Ancak bazı analistler, Erdoğan'ın NATO müttefikleri, özellikle de ABD ile ilişkileri iyileştirmek için gereken tavizleri vermeye isteksiz olacağından şüphe duyuyor.” denildi.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı ve Amerikan İlerleme Merkezi’nden Türkiye uzmanı Alan Makovsky, gazeteye yaptığı açıklamada, “NATO içinde kalmaya devam ederken, bağımsız, güçlü bir dış politikaya sahip olma hedefinin devam edeceğini düşünüyorum. Belki retorik yumuşar ama vizyonun yumuşayacağını sanmıyorum." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 39
  • Almanci 3 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman kani akmasin diye ugrasan Türkiye tabiiki rockefeller, rothschild vb hosuna gimeyecektir. Geldiki birde sen Ermenilere karsi Azerbaycan´i destekleyeceksin, adamlar kudurur mutlaka bu durumda! Sonra derler bis hep baristan yanayiz...!
    Cevapla
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    “Aynı zamanda NATO .... yapıldı.” Bu gramer doğruysa; ısmarla ... Pandemide Dünya stop etti. Öncesinde ticaret savaşını Kaybettiniz. Karşınızda YUAN temelli bir İTTİFAK ve SERBEST TİCARET BÖLGESİ oluştu. Bu haberi ısmarladığınız yerli mikrak size bunu söylemez. yeni DIŞİŞLERİ ve EKONOMİ ekibinizin ilk ajandası TÜRKİYE yi KENDİ Listenize almak olmalı.. ÇÜNKÜ DOLAR bizimde PROBLEMİMİZ... önce iç İSTİKRAR. GEORGİA da TRUMP haklı. yaptığı55 Mahkeme itirazında delilsunmasa da DELİLLER karartılamaz. Trump, GEORGİA da seçmenleri iyi saymış. Aleyhine oy kullanacaklar 254 BİN kişi hapisteyken nasıl Georgia da JOE kazanmış. Başkanlık KAYGAN. Trump ın elinde ise 55 taş var. Şeytan taşlamak için.
    Cevapla
  • alp 3 yıl önce Şikayet Et
    kendileri başka ülkelerin kanını emiyor ama bu yanlış olmuyor. Türkiye; libya ile mavi vatan sınırı antlaşması yapıyor, savunmasına yardım ediyor, sınırlarında suriyede ve ırakta terör devletini engelliyor, azerbaycanın ve katarın meşru savunmasına yardım ediyorki dost ülkelerin sayısı, ticareti artsın, eee neymiş efendim neo osmanlı emelleri varmış, çocukmu kandırıyorsunuz vampirler...
    Cevapla
  • ab disari 3 yıl önce Şikayet Et
    financal times buna analiz demişse tamamen kör bakmış. türkiyenin neyi nerede ve asıl neden yaptıgını görmeden, görmezden gelerek yazmak ancak batının ikiyüzlülügüne uygun bir tutum olurdu. öyle de olmuş, kendilerine hiç bakmamışlar. lakin bundan sonra tamamen türkiyeye bakmak zorunda kalacaklar.. pişman pişman.
    Cevapla
  • Temel reis 3 yıl önce Şikayet Et
    Burda bir itiraf var oda Türkiye'nin liderinin artık AB'yi ABD'yi takmadığıdır. Güçlü olduğun kadar söz sahibi cesur olduğun kadar saygı sahibi olursun. Büyük üzüntü duyuyorlar, ama artık karşılarında eski Türkiye yok. Saygı duyup talebini dikkate almaları gereken bir Türkiye var karşılarında. Elhamdülillah-il Rabbil alemin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sednaya hapishanesinden kurtarılan genç muhalif, annesini tanıyamadı!
Mourinho ve Fenerbahçe yönetimine olay sözler! Rıdvan Dilmen'den flaş çağrı