Almanya'dan Türkiye'ye sürpriz ziyaret! Çavuşoğlu: Yaptırımlardan korkmuyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. İki ülke önümüzdeki süreçte diyalog mekanizmalarını canlandırma konusunda mutabık kalırken, Çavuşoğlu, "Yunanistan ile yaptırımlardan korktuğumuz için masaya oturmadık. Yaptırımlardan korksaydık daha önce attığımız adımları atmazdık. Ancak bu gergin ortamı da devam ettirmek istemiyoruz" dedi.

GİRİŞ 18.01.2021 17:20 GÜNCELLEME 18.01.2021 17:20
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

"Yunanistan'ın NATO bünyesinde kurulan mekanizma toplantılarına tekrar katılmaya başlamasından memnuniyet duyuyorum" diyen Çavuşoğlu, "Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük. 60 tur ne konuştuysak 61'incide de onu görüşeceğiz" diye konuştu. Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte Almanya'yla ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı ve "Avrupa'dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde (AB'yle ilişkilerde) daha pozitif atmosfer içindeyiz" dedi. Bakan Çavuşoğlu ayrıca Başpiskopos Ieronimos'un sözlerine tepki gösterdi ve "İslam düşmanlığını insanlarda gördük, siyasetçiler de gördük. Ama ilk defa bir din adamının böyle bir söylem içinde olduğunu gördük, hayret ettik gerçekten. Umarım Yunanistan'da bu tür provokasyonlar yerine aklı selim hakim olur" diye konuştu.

 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;

"- Almanya'da yaşayan Türk toplumu aramızda güçlü bir bağdır. En son aşıyı bulan doktorlarımız da entegrasyon için önemli bir örnektir. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Eğitim alanında bir işbirliği anlaşmasını müzakere ediyoruz. Bunu da bir an önce nihai hale getirmek istiyoruz. Turizm her iki taraf için de önemli. 2020 yılında aramızdaki işbirliği sayesinde, özellikle güvenli turizm konusunda vardığımız mutabakat her ülkeye örnek olmaya başladı. Bugün turizmi konuşmak erken olabilir ama şimdiden sezona hazırlanmak herkes için önemli. Bugün Maas ve heyetlerimizle Türkiye-AB ilişkilerini de enine boyuna değerlendirdik. Aralık zirvesinden çıkan sonucu olumlu bir sinyal olarak gördüğümüz için biz de olumlu adımlar atmaya karar verdik. Avrupa'dan da karşılıklı olarak olumlu adımların gelmesiyle birlikte daha pozitif bir atmosferin içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Charles Michel ve SAyın Von der Leyen ile temaslarıyla birlikte daha iyi bir diyalog var. Perşembe ve Cuma, Brüksel'de çok önemli görüşmeler gerçekleştireceğiz. Somut sonuçların da gelmesi lazım. Bugün müzakerelerle ilgili yeni fasıllar hemen açılabilir desek doğru olmaz. Ama vize serbestisi hayata geçebilir, bu bir sözdür. 18 Mart müzakeresinin 5. yılı olacak. Bunun günün sorunlarına ilişkin güncellenmesi olabilir. Terörle mücadelede, kaçak göçle mücadelede daha somut adımlar atabiliriz. Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta başlayacak. Yunanistan Dışişleri Bakanı lie bir araya gelmeye hazırız. Bugünkü görüşmelerimizde, Suriye'deki gelişmelerle ilglil bilgi verdim. Libya'daki sürecin başarıyla tamamlanmasını arzu ediyoruz. BM öncülüğündeki sürecin desteklemeye devam edeceğiz. Karabağ konusunda önemli bir fırsat var. Biz Türkiye ve Azerbaycan olarak Ermenistan ateşkes konusunda samimi olursa, kalıcı adımlar atabiliriz. Filistin-İsrail meselesini de kendi aramızda konuştuk. Almanya'nın da bu konuda girişimleri oldu. Diğer taraftan NATO gündemimizdeydi. NATO'nun yeni gelişmeler ve sınamalara karşı kendisini reforma tabi tutma gündemi var. NATO içindeki işbirliğimizi de güçlendireceğiz. Birçok konuyu gayet samimi ve pozitif bir ortamda gerçekleştirdik. AB ülkelerinin de bu pozitif gündemi zehirleyecek adımlardan kaçınmasını istiyorum."

Maas'ın konuşmasından satırbaşları;

" -  Aslında çok kısa süre içinde karar verdiğimiz bir seyahatti. Son dönemde çok fazla olumlu sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istedik. Sık sık bir araya geliyoruz. Şahsen burada olmaktan mutlu oldum. Elbette, son yılın geçtiğimiz yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Doğu Akdeniz konusunda zor gündemlerimiz oldu. Bu tür olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu ilerlemeye eşlik etmek bizim için önemli. Dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu olması için çaba harcadık. Portekiz'in dönem başkanlığında da destek vermeye devam edeceğiz. Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini arzu ediyorum. Şimdi önemli olan husus ise geçtiğimiz yılın zor tartışmalarını geride bırakıp, bu senenin başında istikşafi görüşmelerin başlatılmasını yeniden istemenizden çok memnun olduk. Bu adımı herkes son derece olumlu karşıladı. Aynı zamanda Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak destekleniyor. Kolay bir yol olmayacağını biliyorum ancak her iki tarafın da bu görüşmeleri somut bir şekilde sürdürmesi olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Doğu Akdeniz konusunda olumlu bir gündem oluşturmanın önemli olacağını düşünüyoruz. Hep geriye bakıldı, artık ileri bakmalıyız. Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi kabul ederek çok önemli bir başarı sağladığını düşünüyoruz. Yine ikili konularımız var bizi meşgul eden. Korona pandemisi konusunda birlikte hareket etmek istiyoruz. Bazı hukuki vakalarla ilgili konuştuk. Bazı yurtdışı yasakları var kişilerle ilgili. Bu konuda görüşmelerimizi sürdürmek istiyoruz. Geçen yıl yapılan bazı tartışmaları da geride bırakmak istiyoruz. Çok önem atfettiğimiz için ikili ilişkilerimizi kalıcı olarak ileriye dönük bir gelişme yönünde ilerletmek için çaba harcamak istiyoruz."

SORU-CEVAP

- "(İstikşafi görüşmeler) Çavuşoğlu: Yunanistan'ın NATO bünyesinde kurulan mekanizma toplantılarına tekrar katılmaya başlamasından memnuniyet duyuyorum. Yunanistan hangi sebeple sadece deniz yetki konularını ya da Doğu Akdeniz ile ilgili meseleleri görüşeceğiz dedi bilmiyorum ama bu gerçekten doğruysa faydalı bir yaklaşım değil. Neden? Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük. 60 tur ne konuştuysak 61'incide de onu görüşeceğiz. Doğu Akdeniz konferansı teklifinde bulunmuştu sayın Cumhurbaşkanımız. AB tarafına ilettik, henüz bir cevap gelmedi. Türkiye raportörü ile görüşeceğiz. Brüksel'e gitmişken ev sahibi ülkenin dışişleri bakanıyla baş başa görüşme gerçekleştireceğiz.

- (Yunan piskoposun sözleri) Maas: Ben ne piskoposu tanıyorum ne de o sözlerini okudum. Bu yüzden somut bir yorum yapamam. Bize göre din özgürlüğü çok önemli. Ve insanların dinlerini istedikleri şekilde icra edebilmelerini savunuyoruz. Biz Almanya'da İslam düşmanlığını azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz.

 (AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları) Maas: Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler konusunda, son haftalardaki gelişmelerin sürdürülmesi gerektiğini ifade ettim. Geleceğe bakmamız gerektiğini söyledim. Mülteciler, pandemi gibi birçok konuyu ele aldık. Tüm konularda yapıcı olmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Çavuşoğlu: Türkiye olarak, gerek AB ile gerek Yunanistan ile başlattığımız temasların yaptırımlarla ilgisi yok. Yaptırımlardan korktuğumuz için değil, Aralık ayında olumlu cevap aldığımız için verdik. Yunanistan ise bazı ön koşullar ortaya koyuyordu. Yine bazı girişimler oldu, o zaman da Yunanistan'ın ön koşullarının devam ettiğini gördük. Biz o gün de hazırdık, bugün de hazırız. Önümüzdeki süreçte olumlu havayı devam ettirmek istiyoruz. Yunanistan maalesef provokasyonlara devam ediyor. Sürekli askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor. NAVTEX ilan ediyor, orada hiçbir şey yapmıyor. Biz yaptırımlardan korktuğumuz için masaya oturmuyoruz. Yaptırımlardan korksaydık daha önce attığımız adımları atmazdık. Ancak bu gergin ortamı da devam ettirmek istemiyoruz.

- (Türkiye'de bulunan Alman vatandaşı Gönül Örs'ün tutukluluğu) Maas: Ankara'da iç politika konularına değinmemem gerektiğini gördüm. Bahsettiğiniz vakayla ilgili, ilgililerin menfaati açısından da bunu kamuya açık şekilde konuşmak istemiyorum. Doğrudan yetkililerle konuşmak daha doğru olacaktır.

- (Mesut Özil'in transferi) Maas: Türkiye'deki insanlar duygusal taraftarlar. Özil gerçekten Alman futbolu ve milli takımında büyük başarılara imza attı. Türkiye'de de başarılı olmasını istiyorum. Ona en iyi dileklerimi sunuyorum.

Çavuşoğlu: Özil gibi bir dünya starının Türkiye'ye gelmesi hepimizi heyecanlandırdı. Mesut Özil, Alman Milli Takımına da büyük katkı sağladı. Ben de doğuştan Fenerbahçeliyim. Bu anlamda Fenerbahçe'ye geldiği için ayrıca mutluyum. Bundan dolayı Galatasaraylı, Beşiktaşlı, Trabzonsporlu taraftarlarımız da alınganlık göstermezler. Herkesin gönlünde yatan bir takım var. Bundan dolayı hepimiz birbirimizi hoşgörüyle karşılamalı. Türk futbolunun gelişmesine de katkı sağlayacaktır."

"UMARIM ÖZİL'İN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNE İTİRAZ ETMEZSİN?"

Maas, Özil'in Arsenal'de oynadığı dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Londra'da görüşüp fotoğraf çekilmesini eleştiren isimlerden biriydi. Çavuşoğlu, Maas'a bu konuda göndermede bulunarak, ''Umarım yine Cumhurbaşkanımızla görüşmesine itiraz etmezsiniz Heiko? Problem çıkartmazsınız'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 33
  • aksakallı 3 yıl önce Şikayet Et
    Çavuşoğlu adamsın adam tek geçerim.
    Cevapla
  • Atakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'nın tek derdi mültecileri tutmamız başka bir şey istemiyorlar ama istedikleri şey de bize zarar veriyor
    Cevapla
  • faruk ts 3 yıl önce Şikayet Et
    mesutun transferinimi açıkladı.
    Cevapla
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanyanin dis islerinden sorumlunun söylediklerine bakmayin. Aciklamalari Türkiyeyi kandirip tuzaga düsürmek icin kafalarinda ikinci bir B plani vardir. almanya Türkiye acisindan en güvensiz bir Devlettir. Öte yandan bir cok alanda almanya yanliz kendini hissetmektedir. Bundan dolayida güclenen Türkiyeyi yanina almapesindedir. Yani Ingiliterenin yanindan koparma pesindedir. Bunu Türk dis islerinin dikkate alacagini umarim. AB e girmemize kim engel ? Türkiyeden kacan paralel devlet yaltakcilari kimin himayesin de ? Bilmiyenimiz var mi ?
    Cevapla
  • Arda 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz Almanya'da yaşayan gurbetçiler diyorsunuz ama Almanlar onlardan için bizim vatandaşımız diyor.hatta oyleki bir nesil orda doğmuş orda büyümüş oranın kültürünü görmüş.bu adam nasıl türk olabilir .Türkiye'ye bile gelip görmemiş.bence asimile olmuş Türkler demeli türk vatandasi dememeli onlar artık oralı olmuş.
    Cevapla
  • Kardesin 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada ve diğer Avrupa ülkelerindeki Türklerinin çok büyük bir bölümü ülkesinin tarafında saf tutup Erdoğana oy verdi. Yaşadıkları ülkenin Erdoğan karşıtı olmasına rağmen. Biz sizden daha türküz. Türkiye'de yaşayıp Avrupalılardan daha çok Avrupalılaştınız. Almanya'dan bir kardeşin olarak söylüyorum
    Cevapla
  • Uğur 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordaan senden daha türk emin olabilirsin
    Cevapla
  • ibo 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan, ermeni tohumu !
    Cevapla
  • yavuz 3 yıl önce Şikayet Et
    sen doğar doğmaz memleketine gelmişsinn
    Cevapla
  • Kızıldereli 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşünüyorsun arkadaş 50yıl önce orda dogdum ama türkoğlu türküm Elhamdülillah müslümanım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"