ABD’de ırkçılık aşı uygulamasında da kendini gösterdi

Elde edilen veriler ABD’de beyaz olmayanların daha çok virüse maruz kaldığı ve daha az aşı olabildiğini ortaya koydu. Irkçılıkla mücadele sözü veren Biden yönetimi, aşı uygulamasında da baş gösteren ırkçılıkla mücadele için çalışacak.

ABD’de ırkçılık aşı uygulamasında da kendini gösterdi
ABD’de ırkçılık aşı uygulamasında da kendini gösterdi
GİRİŞ 01.02.2021 14:54 GÜNCELLEME 01.02.2021 18:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD’nin kanayan yarası ırkçı yaklaşım aşı uygulamasında da kendini gösterdi Veriler beyaz olmayanlara daha az aşı uygulandığını ortaya çıkardı. Eyalet düzeyindeki veriler, aşıları kimin yaptırdığı konusunda ırksal bir boşluk olduğunu ortaya koyuyor; Siyahi ve İspanyollar arasında ölüm oranı yüksek olsa da beyaz meslektaşlarına göre çok daha az Covid-19 aşısı yaptırabiliyorlar.

16 eyalet tarafından yayınlanan ırk ve etnik kökene göre aşı verilerini izleyen Kaiser Aile Vakfı'nın Irk Eşitliği ve Sağlık Politikası Programı'nın direktörü Samantha Artiga, aşı dağıtımında ırksal eşitsizliğe dikkat çekti.

Verilerde görülen bir örnekte Teksas'ta beyaz insanlar aşıların yüzde 51'ini oluşturuyor ancak analize göre vakaların yüzde 35'ini ve ölümlerin yüzde 39'unu oluşturuyor.

Bu arada, siyahlar aşıların yüzde 7.6'sını, ancak vakaların yüzde 18.6'sını ve ölümlerin yüzde 9.7'sini oluşturuyor.

BEYAZ OLMAYANLARIN AŞILANMA ORANI DÜŞÜK

Uzmanlar, ırksal engellerin ve sağlık hizmetlerine eşit olmayan erişimin, beyaz olmayan insanların Covid-19 nedeniyle daha yüksek hastalık ve ölüm oranlarına sahip olmasının nedenlerinden biri olduğunu söylüyor.

Siyahi ve İspanyol Amerikalılar beyazlara kıyasla virüse maruz kalma riskini artıran işlerde orantısız bir şekilde çalışıyor.

Covid İzleme Projesi'ne  göre, Pasifik Adalı, Amerikan Kızılderili, Alaska Yerlileri, Hispanik , Latin ve Siyahi insanlar, beyaz ve Asyalı insanlara kıyasla orantısız bir şekilde virüsü kapıyorlar.

Bu arada, Siyahilerin diğer ırksal ve etnik gruplara kıyasla virüsten ölme olasılığı daha yüksek.

Daha yüksek risklere rağmen, veriler beyaz olmayan toplulukların beyazlardan daha düşük oranlarda aşılandığını gösteriyor.

EŞİTSİZLİK ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Nüfusun çoğunu ırksal azınlıkların oluşturduğu Washington D.C.'de yetkililer sorunu kabul ettiler ve bir çözüm sundular, ancak stratejinin işe yarayıp yaramadığı belli değil.

DC Sağlık Bakanlığı direktörü LaQuandra Nesbitt, Bölgenin aşı dağıtımının "ırksal ve etnik azınlıkların savunmasız nüfuslarına ulaşmaya" odaklandığını belirtti.

Ancak, şehirdeki en büyük Siyah nüfusa sahip olan bölgeler halen aşılananların en düşük yüzdesine sahip.

Bazı eyaletler ve şehirler, sonraki aşılama turlarında beyaz olmayan insanlara öncelik vermeyi veya aşıları ağırlıklı olarak Siyahilerin yaşadığı mahallelere yönlendirmeyi düşünüyor olsa da  siyasi muhalefet veya yasalar hakkında sorunlarla karşılaşıyorlar.

KONU DEMOKRATLARIN GÜNDEMİNDE

Demokrat milletvekillerinden “ Siyah, Latin, Yerli ve göçmen toplulukların aşıya erişimleri kritik önem taşıyor" açıklaması geldi.

Irkçılıkla mücadele sözü veren  Joe Biden yönetimi soruna çare arıyor

Daha iyi veri toplamak, Biden yönetiminin Covid-19'u sona erdirme ulusal stratejisinin bir parçası, ancak bunun ne zaman olacağı net değil.

Beyaz Saray ayrıca bu sorunlara bakmak için bir COVID-19 Sağlık Eşitliği Görev Gücü kurdu.

Hükümet pandemi sırasında ortaya çıkan ırksal eşitsizlikleri gidermek için adımlar atıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • salim 3 yıl önce Şikayet Et
    abd kendilerini adam yerine koymuyor.hala a b d köpek gibi sırnaşılıyorlar
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi Zenciler Parcalayın Terörist Abd yi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!