Kenyalı gazeteciden Türkiye'ye çağrı: Bize de el uzatın

Kenyalı gazeteci Aggrey Mutambo, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kenya'ya da el uzatması gerektiğini yazdı. Mutambo'nun yazısında görüşlerine yer verdiği Afrikalı uzmanlar da Türkiye'nin Afrika'da yerel değerlere önem vererek ortaklık kurduğunu ve Türkiye ile iş birliğinin Kenya'ya büyük fayda getireceğini söyledi.

Kenyalı gazeteciden Türkiye'ye çağrı: Bize de el uzatın
Kenyalı gazeteciden Türkiye'ye çağrı: Bize de el uzatın
GİRİŞ 23.02.2021 17:22 GÜNCELLEME 24.02.2021 09:37
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Kenya'nın en büyük medya grubu Nation'un diplomasi yazarı olan Aggrey Mutambo, Türkiye'nin Kenya'ya el uzatması için çağrıda bulundu.

Türkiye'nin Somali'de çok önemli işler yaptığının altını çizen Mutambo Somali'de hem mevcut hükümetin hem de muhaliflerin hemfikir olduğu belki de tek konunun Türkiye'nin dostluğu olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Somali'de insani yardım ve güvenlik desteği için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı. Uzmanlar, Türkiye'nin Somali ve bölgedeki daha derin rolünün, geçen Aralık'ta diplomatik baplarını kesen Kenya ile Somali arasındaki ilişkileri yeniden inşa etmeye ikna etmede yararlı olabileceğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Yazıda Afrika Politika Enstitüsü'ne bağlı Horn Center for Security Analysis'in ev sahipliğinde düzenlenen panel tartışmasında gözlemcilerin, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nun tüm ülkeleriyle görünen iyi ilişkilerinin değerli olabileceği konusunda fikir birliğine vardıkları da belirtildi.

Makalede şu konulara da değinildi:

USIU-Afrika Uluslararası Hukuk ve İnsancıl Hukuk Müdürü Wangeci Chege "Türkiye'nin kendisini Afrika'ya yerleştirme şekli çok stratejik. Somali'de önümüzdeki yirmi yıl için en büyük limanı işletiyorlar. Somali için güvenlik eğitimine de katılıyorlar. Kenya, bu önemli etki alanlarını hedef alarak Türkiye ile ilişki kurabilir. Güvenlik sektöründe ortak eğitim fırsatları olduğunu görüyorum, bu da Türkiye için güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda Kenya ile işbirliği yapma fırsatı" değerlendirmesini yaptı.

Nairobi Üniversitesi Diplomasi Öğretim Üyesi Dr. Patrick Maluki ise "Türkiye'nin Somali'deki etkisi çok önemli. Bunu sınır anlaşmazlığımızda arabuluculuk için kullanabiliriz" diyerek, Somali'nin Kenya'ya deniz sınırı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtığı davaya atıfta bulundu. Dava Mart ayında görülecek, ancak arabuluculuk seçenekleri tamamen reddedilmiş değil.

Maluki ayrıca Kenya'nın Türkiye ile sıkı bir ilişki geliştirmesine ihtiyaç duyacağını ve bu sayede Kenya’nın bölgede bir barış adası olarak pazarlanabileceğini söyledi.

Uluslararası siyaset bilimi uzmanı Ahmed Hashi de benzer konularda hemfikir. Hashi "İş birliği bölgemizin geleceğidir, tecrit değil. Çünkü bildiğimiz ulus-devlet artık halkımız için pek bir şey ifade etmiyor. Türkiye, Afrika'nın sorunları için yerel çözümleri destekliyor ve insani müdahaleleri bir etki aracı olarak kullanıyor" yorumunda bulundu.

"Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısı 2002'de sadece 12'yken 2020'de bu sayı 44'e yükseldi. Türkiye, kıtanın en büyük büyükelçiliğini kurduğu Kenya ve Somali dahil tüm Afrika Boynuzunda bağlar kurdu. Erdoğan, Afrika'yı ilk ziyaret ettiği 2005 yılından bu yana, 2016'da Kenya da dahil olmak üzere 28 Afrika ülkesini gezdi. 2003'te 5,4 milyar dolar olan Türkiye’nin Afrika ile ticareti 25,6 milyar dolara çıktı."

KAYNAK: HABER7 / DETAY HABER
YORUMLAR 39
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    desenize macron keferesi kuduracak beter olsun
    Cevapla
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah iyi 1 iş birligimiz olur Allahın izniyle nijeryadada somalide de
    Cevapla
  • Şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Afrikaya bakış açısı; Batı askeri müdahale, Türkiye ise insani müdahale ile karşılık veriyor.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    eğer Türkiye aklını kullanır,Afrikayı sömürenlere karşı Afrika ya destek verip ,sömürücüleri atabilir ve Afrikayla anlaşma yapıp ,oradaki elmas ve altın gibi değerli madenleri ortak işletirse maddi bakımdan dünyanın büyük güçleri arasına girer.elmas bu ,misket kadarı milyon ediyor.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    he sömürgecilik tanımı tam da bu
    Cevapla
  • İslam Birliği 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin savunması Afrika'dan, Balkanlardan, Kafkasya'dan başlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor