Papa ziyaretleri Ortadoğu'ya savaş götürüyor

Papa'nın Irak ziyareti ülkede adeta bayram havası estirirken, barış ve huzura katkı sağlaması en çok dilenen temenni oldu. Ancak bu temenninin yalnızca bir dua olarak kalması maalesef muhtemel bir gerçek. Zira geçmişte bölgeyi ziyaret eden Papa'lar beraberinde barıştan çok savaş ve huzursuzluğu götürdü. Özellikle bölgede sürekli artan kan ve gözyaşına karşı Vatikan'ın sessiz tutumu tepkilere yol açıyor.

Papa ziyaretleri Ortadoğu'ya savaş götürüyor
Papa ziyaretleri Ortadoğu'ya savaş götürüyor
GİRİŞ 08.03.2021 12:26 GÜNCELLEME 08.03.2021 12:26
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Papa Francis'in Irak ziyareti, bölgenin en çok konuşulan konularından biri olarak dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Özellikle "tarihi ziyaret" olarak adlandırılan Irak turunda Papa'nın ziyaret noktaları oldukça dikkat çekti.

Papa, Necef’te ülkenin en etkili Şii lideri Ayetullah Sistani ile buluştu, Hz. İbrahim’in doğum yeri olduğuna inanılan Ur harabelerinde konuşma yaptı, Kuzey Irak ve Musul’u ziyaret etti. Kitab-ı Mukaddes’te zikredilen yerler arasında, şimdiye kadar hiçbir Papa’nın ayak basmadığı tek ülke olan Irak, böylece dünya gündeminin ilk sıralarına yerleşmiş oldu. Her ne kadar Papa'nın Irak ziyareti bu kadar konuşulsa da, maalesef bölgedeki huzur ve refah için bir o kadar etkisiz bir ziyaret. Bunun en önemli delili ise geçmiş dönemde Ortadoğu'ya yapılan ziyaretler.

SAVAŞLARA KARŞI MÜDAHALE ETMEDİLER

"Tarihi ziyaret" diye adlandırılan bu tur, Papa'lık makamı açısından maalesef çok da iç açıcı meyveler vermedi geçmişte. Özellikle bölgedeki ülkelerin işgali, sınırsız savaş ile kan ve gözyaşının giderek artmasını durduramayan Vatikan, bir çok meselede pasif kaldı, savaşlara müdahil olmadı.

Bu tutum Arap dünyasında hem Müslümanları hem de Ortodoks Hıristiyanları rahatsız ediyor. Vatikan, 2003’te Irak’ın işgali sırasında da ‘dua’ etmekle yetinmişti.

Tarihi açıdan, Ortadoğu’nun altüst olmasına yol açan Haçlı Seferleri’nin düzenlenmesinde oynadığı başrol de henüz hafızalardan silinmeyen Vatikan, Batılı güçlerin gölgesinde kalmakla suçlanıyor.

ÜRDÜN TEMASLARI

Dönemin Katolik lideri Papa Altıncı Paul’ün 1964’te Ürdün’e yaptığı seyahat, Ortadoğu’ya ilk Papa ziyareti olması açısından tarihe geçmişti. Altıncı Paul, ertesi yıl yayınladığı meşhur deklarasyonla “Hıristiyan olmayanlarla” iyi ilişkiler geliştirilmesi konusunda açılım yapmış, onun bu adımını kendisinden sonra gelen papalar da benimsemişti.

2005-2013 arasında görevde kalan Papa XVI. Benedikt ise yüksek sesle dile getirdiği İslâm karşıtı görüşleriyle dikkat çekmişti. Papa Benedikt, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

CAMİDE İLK PAPA

Papa İkinci Jean Paul 2001 yılındaki Suriye seyahati sırasında, Şam’daki ünlü Emevi Camii’ne de gitmişti. Katolik kilisesi tarihinde bir ilk olan ziyarette, Papa’ya Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Kuftaru ve kalabalık bir din adamı heyeti eşlik etmişti. Emeviler tarafından, Bizans döneminden kalma bir kilisenin yerine inşa edilen caminin içinde, Hz. Yahya’nın başının gömülü olduğuna inanılan kubbeli bir yapı da bulunuyor.

BAE İLE ORTAKLAŞA BARIŞ PROJESİ

Papa Francis, 3-5 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti sırasında, “dünya barışı ve insanlık için” oluşturulan forumun açılışını yapmıştı.

Vatikan’ın, Somali’den Yemen’e, Suriye’den Libya’ya Ortadoğu’nun birçok bölgesinde çatışmaların bizzat içinde yer alan ve imza attığı insan hakkı ihlalleriyle sürekli gündemde kalan BAE ile böylesi iddialı bir projeye girişmesi, Papa’nın eleştirilmesine yol açmıştı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 4
  • gamze 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bütün niyetleride ortadoğuda savaş çıksın herkes birbirini kırsın en sonda kurtarıcı olarak gelerek ülkere el koymak boşunamı askeri yığınak yapıyor
    Cevapla
  • emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatikan'ın sessiz tutumu...bilakis yaşananların sorumlusu ta kendisi
    Cevapla
  • 6789 3 yıl önce Şikayet Et
    papa fetö yapılarını terör örgütlerini islam ülkelerinde bölgede canlandırmak istiyor rabbimiz kuranda hristiyanları yahudileri islam ülkelerinden çıkarın diğer kendi ülkelerine batıya gönderin diyor bunu yapmadığımız bu ayeti anlamadığımız için tarihten buyana islam yahudilerin hristiyanların engellemelerine ve istijhbarata sebeb olundu
    Cevapla
  • emin 3 yıl önce Şikayet Et
    zırvalamışsın resmen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!