Bolivya'da darbe sonrası göreve getirilen lider tutuklandı

Bolivya'da Kasım 2019'da darbeyle sonuçlanan tartışmalı seçim sürecinin ardından 1 yıl geçici devlet başkanlığı görevini yürüten Jeanine Anez, hakkında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle polis tarafından gözaltına alındı. Çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan Anez'in, darbeye yardımdan yargılanacağı belirtildi.

Bolivya'da darbe sonrası göreve getirilen lider tutuklandı
Bolivya'da darbe sonrası göreve getirilen lider tutuklandı
GİRİŞ 13.03.2021 10:22 GÜNCELLEME 15.03.2021 09:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bolivya Savcılığı, Kasım 2019'da dönemin cumhurbaşkanı Evo Morales'in görevden alınmasının ardından Bolivya'da geçici başkan olarak iktidarı ele geçiren Jeanine Anez hakkında Cuma günü yakalama emri çıkarmıştı.

Ülkede darbe davası olarak bilinen soruşturma kapsamında Anez dışında, eski Hükümet Bakanı Arturo Murillo, eski Devlet Başkanlığı Bakanı Yerko Nunez, eski Adalet Bakanı Alvaro Coimbra, eski Savunma Bakanı Luis Fernando Lopez ve eski Enerji Bakanı Rodrigo Guzman hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

BOLİVYA BASININ GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI

Bolivya basını, Anez'in yakalandığı ana dair görüntüleri yayınladı.

İÇİŞLERİ BAKANI: YAKALANDI

İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo Twitter hesabına "Bolivya halkına Bayan Jeanine Anez'in zaten yakalandığını ve şu anda polisin elinde olduğunu bildiriyorum" diye yazdı.

ANEZ: BU BİR SİYASİ ZULÜM

Öte yandan Anez , Bolivya hükümetini kınadı ve tutuklanmasının "istismar ve siyasi zulüm" olduğunu söyleyerek ülkede bir darbe yaşandığını inkar etti.

TUTUKLANDI! DARBEDEN YARGILANACAK

Çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan Anez'in, darbeye yardımdan yargılanacağı belirtildi.

BOLİVYA'DA 2019'DA YAŞANAN DARBE SÜRECİ

Bolivya'da 20 Ekim 2019'daki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve ertesi gün ülkesinden ayrılarak önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e gitmişti.

O dönem, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları günler süren protestolar düzenlemiş ve bu protestolarda 30'dan fazla kişi ölmüştü.

YENİ SEÇİMDE MORALES'İN DESTEKLEDİĞİ İSİM KAZANINCA, ESKİ LİDER ÜLKEYE DÖNÜŞ YAPMIŞTI

Bolivya'da, Anez'in göreve gelmesini takip eden 3 ay içinde düzenlenmesi gereken genel seçimler, 18 Ekim 2020'de düzenlenmiş, Morales'in adayı Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy olarak ilk turda kazanmıştı.

Morales, Catacora'nın genel seçimi kazanmasının ardından, ayrılışının 1. yılında ülkesine dönmüştü.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bizde de var bu tipler , fosforlu hemde
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    bu bayanın ilk yaptığı iş bolivyanın devletleştirilen lityum madenlerini israilli bir firmaya satmak olmuştu. elon musk iltisaklı bir şirket...
    Cevapla
  • Gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin meralı o da oluyorduya.
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    ben başbakan olacam diye sırıtmıştı,darbeci meral.unutmadık
    Cevapla
  • Müthiş 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu darbecilerin öncesi ve sonrası fotoğraflarını çok seviyorum. İyi birşey yaptığını zannedip, ülkesini sarttığı yüzüne vurulunca yüzlerindeki o ifade paha biçilemez.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır