AB'den Türkiye açıklaması: Yenilenmesini isteyeceğiz!

Son dakika haberi: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göç ve sığınmacılar konulu mutabakatın yenilenmesini isteyeceklerini söyledi.

AB'den Türkiye açıklaması: Yenilenmesini isteyeceğiz!
AB'den Türkiye açıklaması: Yenilenmesini isteyeceğiz!
GİRİŞ 16.03.2021 05:58 GÜNCELLEME 16.03.2021 07:27
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri ve içişleri bakanlarının göç konusunda yaptığı gayriresmi toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göç ve sığınmacılar konulu mutabakatın yenilenmesi konusundaki görüşü sorulan Borrell, mutabakatın halen geçerli olduğunu ve uygulanmasının devam etmesi gerektiğini belirtti.

"ÇOK ELEŞTİRİLDİ AMA SOMUT SONUÇLAR DOĞURDU"

Mutabakatın Türkiye ile göç ve iş birliği konusunda ana çerçeve olması gerektiğini ifade eden Borrell, karşılıklı güvene dayalı bu anlaşma kapsamında her iki tarafın da çabalarının sürmesini istedi.

Borrell, "Çok eleştirildi ama bu anlaşma somut sonuçlar doğurdu. Daha az insanın hayatını kaybetmesini sağladı. Düzensiz sınır geçişlerini azalttı. Türkiye'deki mültecilerin ve göçmenlerin durumunu iyileştirdi. Rakamlar ortada. Türkiye'deki mülteciler için yaklaşık 6 milyar avroyu sözleşmeye bağladık." dedi.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GÖRÜŞECEĞİZ"

Türkiye'deki Suriyelilerin hala yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade eden Borrell, AB liderlerinin bu ay sonunda yapacağı toplantıda Türkiye ile ilişkileri görüşeceklerini hatırlatarak, Türkiye ile gelecekteki ilişkilerde 18 Mart anlaşmasını da göz önünde bulunduracaklarını dile getirdi.

"Düzensiz göçün, can kayıplarının önlenmesi ve Türkiye'nin üzerindeki yük nedeniyle desteklenmesi ortak çıkarımızın bir parçası." diyen Borrell, anlaşmanın AB kurumları ve üye ülkeler arasında ele alınacağını, daha sonra yenilenmesi için Türkiye ile de görüşüleceğini bildirdi.

"18 MART MUTABAKATININ UYGULANMASINA DEVAM EDİLMELİ"

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da 18 Mart mutabakatının uygulanmaya devam etmesini istediklerini belirterek, mutabakat kapsamında Türkiye'den mültecilerin AB ülkelerine yerleştirileceğini, karşılığında Türkiye'nin Yunan adalarından mültecileri alacağını hatırlattı.

Kovid-19 salgını nedeniyle bunun durduğunu ancak AB'nin ağustosta yeniden yerleştirmelere başladığını vurgulayan Johansson, ağustostan beri 2 bin 500 ila 3 bin mülteciyi AB ülkelerine yerleştirdiklerini aktardı. Johansson, Türkiye'den de Yunan adalarından mültecileri almaya devam etmesini istediklerinin altını çizdi.

Johansson ayrıca, 27 AB ülkesinden 54 bakanın katıldığı bugünkü toplantıda üçüncü ülkelerle göç ve iltica konularında özellikle geri kabullerde iş birliğini artırmak istediklerini, bunun için ellerindeki vize kısıtlaması veya daha cömert vize uygulamaları gibi araçları kullanabileceklerini söyledi.

YORUMLAR 110
  • Yerli ve Milli 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz de sürekli aleyhimize işleyen gümrük anlaşmasının değiştirilmesini isteyelim.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    ab nin bizi aldattığı iyi bir kazık yediğimiz sözleşmedir. ab o kadar memnun kaldı ki afrika ülkelerine de aynı sözleşmeyi teklif ettiler. afrikalılar kabul etmedi :)
    Cevapla
  • Emre19 3 yıl önce Şikayet Et
    Bide verdikleri sözde dursalar ya
    Cevapla
  • Nbbb 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis allah aşkına blöf yapmadığınızı bu avrupalı çapulculara gösterin geçişlerinde yardımcı dahi olun.artik biraz onlar ograssinlar ve düşünsünler ve türkiyenin kıymetini bilsinler.
    Cevapla
  • boybeyi 3 yıl önce Şikayet Et
    banker bilo taktiği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi