Dev proje ABD'yi korkuttu! Antony Blinken: Derhal çekilin

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa'yı bölmeye yönelik, Avrupa enerji güvenliğini zayıflatan bir 'Rus jeopolitik projesi' olduğunu belirterek bu boru hattı inşaatına katılan şirket ve kuruluşlara yaptırım uygulamak için bilgi toplandığını açıkladı. Projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor.

Dev proje ABD'yi korkuttu! Antony Blinken: Derhal çekilin
Dev proje ABD'yi korkuttu! Antony Blinken: Derhal çekilin
GİRİŞ 18.03.2021 22:12 GÜNCELLEME 18.03.2021 22:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kuzey Akım 2'nin Almanya, Ukrayna, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için kötü bir anlaşma olduğunu belirttiğini hatırlatarak "Bakanlık, Kuzey Akım 2 boru hattını tamamlama çabalarını izliyor ve buna müdahil olan yapılara ilişkin bilgileri derliyor." ifadesini kullandı. 

Boru hattını "Avrupa'yı bölmeyi hedefleyen ve Avrupa enerji güvenliğini zayıflatan bir Rus jeopolitik projesi" olarak tanımlayan Blinken, ABD Kongresinin 2019'da bu boru hattına müdahil olan şirket ve kuruluşlara yaptırım uygulama yasasını geçirdiğini ve bu düzenlemeyi 2020'de de genişlettiğini hatırlattı. 

Kuzey Akım 2

"DERHAL BORU HATTI PROJESİNDEN ÇEKİLİN"

Blinken açıklamasında, "Biden yönetimi bu yasaya uymaya kararlıdır. Bakanlık, Kuzey Akım 2 boru hattına müdahil olan her yapının ABD yaptırım riskini almış olduğuna yönelik uyarısını ve bunların derhal boru hattı işinden çekilmesi gerektiğini yineliyor." ifadesine yer verdi.   

- KUZEY AKIM 2 PROJESİ VE ABD'NİN TUTUMU

ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor.

Projenin inşaatı ABD'nin "yaptırım tehditlerinin" ardından Aralık 2019'da durdurulmuştu.

ABD savunma bütçesi olarak da bilinen 2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nda, Kuzey Akım 2 boru hattı inşaatında yer alan denizcilik firmalarına da yaptırım uygulanmasına ilişkin bir madde yer alıyordu.

ABD Hazine Bakanlığı, 19 Ocak'ta Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin inşasında görev yapan Fortuna boru döşeme gemisi ile KVT-RUS adlı Rus şirketini yaptırım listesine almıştı. 

24 Ocak'ta ABD tarafından yaptırım listesine alınan Fortuna gemisinin Danimarka sularında Kuzey Akım 2 inşasına tekrar başladığı açıklanmıştı.

TOPLAM MALİYET 10 MİLYAR AVRO

Toplam maliyetinin 10 milyar avro civarında olması beklenen ve yüzde 94'ü tamamlanan Kuzey Akım 2 Projesi sayesinde yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • s€d@ 3 yıl önce Şikayet Et
    Şrfsz abd, sen km.lerce öte coğrafyadan gelip, okyanusları geçerek diğer ülkelerin iç işlerine, ekonomik işlerine ne karışırsın ?
    Cevapla
  • hacı emmi 3 yıl önce Şikayet Et
    abd nin kendi şirketi olmazsa tutmaz. sömürmesi şart. küreselcilerin başka ne işi var.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi