ABD, Hariri suikastı failinin başına 10 milyon dolar ödül koydu

ABD, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastı failinin başına 10 milyon dolar ödül koydu.

ABD, Hariri suikastı failinin başına 10 milyon dolar ödül koydu
ABD, Hariri suikastı failinin başına 10 milyon dolar ödül koydu
GİRİŞ 29.03.2021 21:19 GÜNCELLEME 29.03.2021 21:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

 ABD Dışişleri Bakanlığı, 2005 Şubat ayında Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin ölümüne neden olan bombalı saldırının faili olarak ifade edilen Hizbullah'ın Üst Düzey Ajanı Salim Jamil Ayyash'ın yakalanmasını sağlayacak bilgiler için 10 milyon dolara varan para ödülü vaat ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Adalet Ödülleri Programı, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastının faili Üst Düzey Hizbullah Ajanı Salim Jamil Ayyash hakkında bilgi verene 10 milyon dolara varan para ödülü vaat etti. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Adalet Ödülleri Programı, Lübnanlı Hizbullah terör örgütünün suikast biriminde üst düzey bir ajan olan Salim Jamil Ayyash'ın yerinin veya kimliğinin belirlenmesine yol açan ya da bir ABD vatandaşına veya ABD malına karşı uluslararası terör eylemine girişimini engelleyecek bilgiler için 10 milyon dolara varan bir para ödülü teklif ediyor" ifadelerine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı, Ayyash'ın Hizbullah’ın suikast ekibi olan ve doğrudan Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'tan emir alan Birim 121’de üst düzey bir ajan olduğunu kaydetti.

"AYYASH, 5 EŞZAMANLI MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI"

Bakanlık açıklamasında, "Ayyash'ın ABD askeri personeline zarar verme çabalarına karıştığı biliniyor. Uluslararası bir mahkeme, 11 Aralık 2020'de Ayyash'ı Şubat 2005'te Beyrut'ta Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'yi öldüren bomba yüklü intihar kamyonu saldırısına ilişkin terörizmle ilgili suçlamalar nedeniyle gıyaben 5 eşzamanlı müebbet hapis cezasına çarptırdı" ifadelerini aktardı.

Düzenlenen saldırıda 21 kişinin öldüğünü ve 226 kişinin yaralandığını kaydeden Dışişleri Bakanlığı, "Mahkeme Ayyash'ın, Hariri'ye saldırıyı gerçekleştiren suikast ekibine liderlik ettiğini ve saldırı günü suikastta aktif olarak yer aldığını tespit etti" dedi.

LÜBNAN'IN 11 EYLÜL'Ü "HARIRI SUIKASTI"

Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te sabah saatlerinde, seçim kanununun görüşüldüğü Meclis Binası'na geldi. Meclisteki görüşmenin ardından Meclis Binası'nın karşısındaki Necme Meydanı'ndaki "Place de L'etoile" isimli kafede kahvesini içti, gazeteci, milletvekilleriyle sohbet etti ve oradan ayrılarak yüksek güvenlikli konvoyuyla evine doğru hareket etti.

Hariri'nin konvoyu sahil yolunda ilerlerken, aynı cadde üzerinde bulunan Saint George oteli önünde yaklaşık 2 tonluk patlayıcı taşıyan bomba yüklü aracın içindeki intihar bombacısı tarafından patlatılmasıyla hayatını kaybetti. Hariri'nin yaşamını yitirmesine neden olan patlama, sahil yolunda kratere benzer bir çukur ve deprem gibi bir sarsıntıya yol açmakla kalmadı, ülkenin ve bölgenin geleceğinde de birçok kırılmayı beraberinde getirdi.

Hedefteki Hariri ile aynı anda 21 kişinin ölümüne ve 230'dan fazla kişinin yaralanmasına yol açan patlamada gözler Lübnan'da askeri varlığını sürdüren Suriye rejimi ve müttefiklerine çevrildi. Hariri'nin cenazesine milyonlarca Lübnanlı katıldı ve cenaze kısa zamanda Suriye karşıtı gösterileri tetikledi.

KAYNAK: AA, İHA
YORUMLAR 2
  • NewÇeri 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu dünya insanlarının aklı ile alay ediyor abd..! Ben diyorum ,mossad' yaptı açık delil...abd nin bilgisi dahilinde..!'hırsız içeride yani..' ey ahmak abd bu yaptıkların er geç seni bulacak...'alma mazlumun ahını,çıkar aheste aheste..!demişler..!bekle abd...bizde bekliyoruz...!
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Yani bulunamayacağından gayet emin çünkü kendi yaptı ve bütün delilleri yok etti.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!