DAEŞ Afrika'daki stratejik kenti ele geçirdi! 'Durum ciddi, sokaklar cesetlerle dolu'

Terör örgütü DAEŞ, Mozambik'in Palma kentini ele geçirdiğini açıkladı. Yetkililer durumun ciddi olduğunu, sokakların cesetlerden geçilmediğini belirtti.

GİRİŞ 30.03.2021 10:32 GÜNCELLEME 30.03.2021 12:19
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Ülkenin kuzeyindeki zengin yeraltı ve enerji kaynaklarına sahip Cabo Delgado bölgesindeki stratejik Palma şehri, Mozambik Ordusu ile terör örgütü Ensar'ul Sunna arasında çıkan şiddetli çatışmalara sahne oldu. Günlerdir süren sokak savaşı neticesinde militanlar kenti ele geçirdi.

TERÖR DALGASI ÜLKEYE YAYILABİLİR

Yerel kaynaklar, kente binlerce DAEŞ militanının olduğunu belirtiyor. Terör dalgasının tüm ülkeye yayılmasından endişe ediliyor. 4 yıl önce ortaya çıkan DAEŞ bağlantılı örgüt, bu seneler içinde 2000 kişiyi katletti.

"DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR"

Mozambik hükümetinin örgütle mücadelede destek aldığı Güney Afrikalı özel güvenlik şirketi Dyck'ın Yönetim Kurulu Başkanı Lionel Dyck, Palma kenti sokaklarının cesetlerle dolu olduğunu ve durumun ciddiyetini koruduğunu kaydetti. Dyck, şimdiye kadar yüzden fazla kişiyi helikopterle kurtardıklarını kaydederek, geniş kapsamlı tahliye için daha büyük helikopterlere ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Durumun halen ciddi olduğunu ve örgütün ağır silahlara sahip olduğunu ifade eden Dyck, "Bu saldırı çok iyi planlanmış ve koordineli bir saldırıydı" diye konuştu.

SİVİLLER BÖLGEDEN ÇIKARILIYOR

Yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı kentte halkın bir kısmı Cabo Delgado eyaletinin başkenti Pemba'ya kaçarken, bir kısmının ise Tanzanya'ya geçtiği belirtiliyor.

ÖLENLER ARASINDA YABANCI UYRUKLULAR DA VAR

Mozambik Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ömer Saranga, yaptığı açıklamada, saldırılarda şimdiye kadar çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini aktarmıştı. Ölenlerin arasında yabancı uyruklu kişilerin de olduğu ifade ediliyor.

Örgüt sözde haber ajansı üzerinden bölgeden görüntüler paylaştı.

ENSAR'UL SUNNA DAEŞ'LA BAĞLANTILI

Mozambik, doğal gaz ve değerli maden kaynaklarının bulunduğu Tanzanya sınırındaki Cabo Delgado'da 4 yıl önce ortaya çıkan terör örgütü Ensar'ul Sunna'ya karşı Rus ve Güney Afrikalı paralı askerlerden yardım alıyor.

Örgütün saldırılarında bugüne kadar 2 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 1,3 milyon kişi güvenlik kriziyle karşı karşıya yaşıyor.

Mozambik'te Ensar'ul Sunna örgütünün sivillere yönelik terör saldırıları nedeniyle 670 bin kişi evlerini terk etti.

Söz konusu saldırıları düzenleyen ve terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı olduğu ileri sürülen silahlı grup, yerel halk arasında "Eş-Şebab" olarak isimlendiriliyor.

TOTAL FAALİYETLERİNİ DURDURDU

FRANSIZLAR FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Saldırılar sonrası Fransız şirketi Total, Afrika'daki en büyük doğal gaz yatırım projesindeki faaliyetlerini durdurdu.

Portekiz ise, DAEŞ saldırılarının arttığı Mozambik'e askeri destek sağlayacağını açıkladı.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 78
  • Çoban 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve İsrail orayıda işgal edecek sömürecek demektir bu deaş demek irailve ABD demek
    Cevapla
  • dost 3 yıl önce Şikayet Et
    dunyada nerde zenginlik varsa bati teror orgutleri vasitasiyla ele geciriyor
    Cevapla
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de wagner tarzı bir özel güvenlik şirketi kurulmalı. Askerimizi gönderemediğimiz yere onlar gitmeli
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Orası afrika ya bütün sırtlanlar akbabalar yılanlar çiyanlar akrepler çökmüş lanet olası insanlıktan vahşi hayvan kılıklı haçlı yahudi belhüm edall hayvandan da aşağı yaratıklar !!!
    Cevapla
  • Yavuz Selim Han 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer orada fransız petrol şirketi 20 milyar dolar zarar edecekse bunun anlamı yeni mafya abd eski mafya fransayı buradan defediyor demektir bunların hepsi sırtlan yılan çiyan akrep küfür tek millettir insanlık arama gavurun alayı yamyam vampir belhüm edall yani hayvandan aşağı !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada