Savaş rüzgarları sert esiyor!

26 Mart’ta Donbass’de Rus destekli ayrılıkçıların Ukrayna ordusunu hedef alan saldırısının ardından, Moskova ile Kiev arasında savaş rüzgarları esiyor.

GİRİŞ 03.04.2021 07:22 GÜNCELLEME 03.04.2021 08:51
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

26 Mart’ta Donbass bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçıların Ukrayna ordusunu hedef alan saldırısının ardından, Moskova ile Kiev arasında yükselen gerilimin sıcak çatışmaya evrilmesinden endişe ediliyor. ABD ve Avrupa Birliği’nin krizde Ukrayna’yı destekleyen ve Rusya’yı hedef alan sert açıklamalarına Moskova’nın aynı tonda cevap verdi. Kiev’in, NATO’yu kendi hava sahasında ortak devriye görevi gerçekleştirmeye çağırması, Rus ordusunun Kırım’a başta zırhlı araçlar olmak üzere, binlerce asker ve teçhizat takviyesine devam etmesi, bölgede pamuk ipliğine bağlı hassas durumu göz önüne seriyor. Son olarak Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın Donbass’taki gerilimin artması halinde ABD’nin, Kiev’e destek sözü verdiğini açıklamasının ardından Kremlin’den gelen, “Gerekli görülen her önlemi alırız” tehdidi bölgede savaş rüzgarlarının esmesine neden oldu.


 

Rusya'dan NATO'ya Ukrayna uyarısı: Asker gönderirseniz...


KREMLİN’DEN ABD’E SERT MESAJ

Ukrayna ile tırmanan gerilime ilişkin açıklamalar yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını güvenliğini sağlamaya yönelik ek önlemler almak zorunda bırakır” diyerek hem Kiev yönetimine hem de ABD tarafına sert mesaj gönderdi.

AYRILIKÇILARA DESTEK VERDİ

Rus yanlısı ayrılıkçılara destek veren Peskov, “Maalesef Donbass’ta temas hattındaki durum korku verici. Ukrayna ordusu, birkaç değil çok sayıda provokasyonda bulunuyor. Rusya’nın bir düşman gibi gösterilmesi, bizim için kabul edilemez ve yersiz bir davranıştır.” iddiasında bulundu.
 

Rusya - Ukrayna gerilimiyle ilgili Joe Biden'dan net mesaj


UKRAYNA YOK OLUR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da gerilime ilişkin ABD ve Batılı ülkeleri kışkırtıcılık yapmakla suçladı. “ABD başta olmak üzere Batı’nın kışkırtacağı siyasetçilerin, askerleri kışkırtmayacağını umuyorum.” diyen Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Donbas’ta yeni bir savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna’yı yok edecek. Bunu Putin kısa süre önce söyledi ve bu hala geçerlidir.” sözlerini hatırlattı.

NATO’DAN YARDIM TALEBİ

Bölgede gerilimin sıcak çatışmanın eşiğine gelmesinin ardından Kiev, Ukrayna hava sahasının NATO tarafından korunmasını teklifini iletti. Ukrayna’dan iletilen teklifte, NATO’nun Rusya’nın agresif tutumuna karşı siyasi tepki gelmesinin önemli olduğu belirtildi. Rus birliklerinin Ukrayna sınırında yoğunlaştığı ve NATO’yla düzenlenecek ortak hava devriyelerinin bölgenin istikrarını sağlamak adına önemli olduğu kaydedildi.

28 TABUR ASKER SINIRDA

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ve Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, Rusya 2014 yılında işgal ettiği Donbas Bölgesi’ndeki gerçekleştirdiği tatbikattan sonra 4 bin askerden oluşan 28 taburluk birliği Rusya’ya geri çekmek yerine Ukrayna sınırlarına gönderdiği ortaya çıkmıştı. Rusya’nın Kırım ve Ukrayna sınırına yaptığını askeri sevkiyata ilişkin sosyal medyada da birçok görüntü paylaşıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile 40 dakika süren bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Zelenskiy’e, Rusya’nın Donbas ve Kırım bölgelerinde devam eden saldırganlığına karşı, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda “sarsılmaz desteğini” ilettiği belirtildi. Biden konuşmada Ukrayna için “stratejik ortaklık” vurgusu yaptı.

YORUMLAR 38
  • Ali Baba 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusların Ukrayna'da savaş çıkarması tam bir üçüncü dünya savaşını başlatır..Romanya, Slovakya, Polonya hemen Ruslara savaş ilan eder ..Tam bir domino etkisi oluşur..Putin kendini Rus çarı olarak görmeyi bırakmalı.. Hitler'in akıbetinden ibret alıp istilâ ettiği doğu Ukrayna, kırım, Abhazya ve Güney Osetya dan çekilmeli...
    Cevapla
  • wwww 2 yıl önce Şikayet Et
    yanunişlerin dostu Amerika ve Ukrayna bunu 3 yaşındaki bebeler bile biliyor
    Cevapla
  • feyyaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne rus ne amerika(nato) ikisiyle olmamalıyız
    Cevapla
  • feyyaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye natoyla hareket etmemeli çünkü bizim en büyük düşmanımız nato ülkeleri askerimize yazık etmeyelim
    Cevapla
  • Ylmz 2 yıl önce Şikayet Et
    Natonunnkurulus amaçlarından birtaneside turkiyeyi ve dolayısıyla turk dünyasını birileriyle husumete sokup kalabalık milletlrrle aramuz açılınca bir cınazlik anlazmalik cikararaktan yolu yokuşa sürüp natoyu gayikci kavgası misali dağıtıp kenara çekilip üstelik nanik yaparak seyretmek
    Cevapla
  • oğuz türkü 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu küstah Ruslara bak hele!.. Ukrayna kendi topraklarını korumak için yine kendi topraklarında askeri operasyon yapıyor peki ya sen ay Moskof? Eğer bu vodka kafalalara engel olunmazsa Abhazya, Güney Osetya, Kırım derken tüm komşu ülkelere bela olacaklar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi