Kovid-19'dan sonraki pandemi akıl sağlığı sorunları olacak

ISGlobal tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Kovid-19 pandemisiyle ortaya çıkan akıl sağlığı sorunları bir sonraki pandemi olacak.

Kovid-19'dan sonraki pandemi akıl sağlığı sorunları olacak
Kovid-19'dan sonraki pandemi akıl sağlığı sorunları olacak
GİRİŞ 06.04.2021 23:37 GÜNCELLEME 06.04.2021 23:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Araştırmanın yazarları raporun sunumu sırasında, birçok mekanizmanın halkın ruh sağlığına karşı saldırıya geçtiğini ve acil eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi.

PANDEMİYİ DERİNLEŞTİREN DİĞER FAKTÖR TRAVMA SONRASI STRES

Araştırmacılar, akıl sağlığı sorunlarıyla birlikte küresel ekonomik maliyetin yılda bir trilyon ABD dolarına yükseldiğini ve yoksul ve orta gelirli ülkelerde zihinsel bozukluğu olanların yüzde 85'inin tedavi göremediğini, bunun "eşi görülmemiş küresel bir krize" neden olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, "Kovid-19 pandemisi halkın sadece sağlığını değil, aynı zamanda kişisel hedeflerini, aile dinamiklerini, işteki rollerini ve ekonomik durumlarını da etkiledi" şeklinde açıklamada bulundu.

Bu krizi derinleştiren diğer faktörlerden bazıları da aile rollerinin değişmesi, aile içi şiddet, izolasyon, yalnızlık, aile veya arkadaş kaybından kaynaklanan keder, genelleşmiş kaygı, mesleki tükenmişlik ve travma sonrası stres olarak belirtildi.

DEPRESYON, ANKSİYETE, BUNALIM VE TÜKENMİŞLİK

Çalışmada ayrıca Kovid-19'un, hastaların yüzde 30 ila 60'ının merkezi ve periferik sinir sistemini etkilediğini ve bunun çeşitli sorunlara yol açtığı bildirildi.

Hezeyan, Kovid-19 hastalarında en sık ve akut olarak görülen nöropsikiyatrik sendrom oldu. Bunu depresyon ve anksiyete durumu takip etti. Bunalım ve tükenmişlik daha uzun süreli etkiler arasında yer aldı.

ISGlobal, işsizlik, yakınların beklenmedik kaybı, yalnızlık ve izolasyondan kaynaklanan sorunlarla mücadele etmek için sosyal koruma stratejilerinin oluşturulması ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek için temel hizmetlerin sağlanması ile sosyal hizmetlerin finanse edilmesinin güvence altına alınması çağrısında bulundu.

KAYNAK: XİNHUA
YORUMLAR 1
  • Recep 3 yıl önce Şikayet Et
    Rahman Rahim ALLAH’IN İsmiyle Ve Sizlerden Yalnızca ZULMEDENLERE İsabet Etmekle Kalmayan Bir FİTNEDEN İTTİKA EDİN Ve Bilin ki; ALLAH, AZABI Şiddetli Olandır. 88-8/Enfal-25
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!