DSÖ'den hoşumuza gitmeyecek mutasyon açıklaması

DSÖ, Hindistan'da ortaya çıkan Kovid-19 varyantı B.1.617'nin daha bulaşıcı olabileceğini açıkladı.

DSÖ'den hoşumuza gitmeyecek mutasyon açıklaması
DSÖ'den hoşumuza gitmeyecek mutasyon açıklaması
GİRİŞ 17.04.2021 11:56 GÜNCELLEME 17.04.2021 11:56

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Hindistan'da ortaya çıkan yeni Kovid-19 varyantı B.1.617'nin, içerdiği spesifik mutasyonlar nedeniyle "artan bulaşıcılık" ya da hatta "azalan nötrleştirmeye" neden olabileceğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Kerkhove, Hindistan SARS- CoV-2 Genomik Konsorsiyumu'na (INSACOG) göre Hindistan'da ilk kez 7 Aralık 2020'de ortaya çıkan B.1.617 varyantının iki spesifik mutasyonu olan E484Q ve L452R'nin dünya genelindeki daha bulaşıcı varyantlarda tespit edildiğini belirtti.

DSÖ yetkilisi Maria Van Kerkhove

Kerkhove, "Dünya genelinde diğer varyantlarda görülen bu mutasyonlara rastlamak endişe verici çünkü bu mutasyonlarda bir benzerlik var, bu da bulaşıcılığın artmasını getiriyor ve bu mutasyonlardan bazıları da nötrleştirme etkisinin azalmasıyla sonuçlanıyor, ki bunun da aşılar dahil olmak üzere karşı önlemler üzerinde etkisi olabilir" dedi.

DSÖ yetkilisi, varyantın diğer ülkelere de yayıldığını ve Asya ile Kuzey Amerika'da bildirildiğini kaydetti.

Bununla birlikte, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen "çifte mutant" varyantı DSÖ tarafından hala "ilgi çeken varyant" olarak nitelendiriliyor ve bu da şimdilik daha güçlü kamu sağlığı önlemlerine gerek olmadığı anlamına geliyor.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, kısa sıra önce resmi bir açıklama yaparak varyantın vaka oranında artışa sebep olabileceğini ve immün savunmayı aşabileceğini belirtmişti.

KAYNAK: XİNHUA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...