KKTC'den Cenevre'de 6 maddelik Kıbrıs önerisi

KKTC, Cenevre'de düzenlenen 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferanta Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan bir öneri sundu.

KKTC'den Cenevre'de 6 maddelik Kıbrıs önerisi
KKTC'den Cenevre'de 6 maddelik Kıbrıs önerisi
GİRİŞ 28.04.2021 19:36 GÜNCELLEME 28.04.2021 21:05
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansında Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan bir öneri sundu.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansın ikinci günündeki ilk toplantı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlığında gerçekleştirildi. Tatar toplantıda, BM’ye Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan bir öneri sundu.

Tatar 6 maddeden oluşan önerisiyle, BM Genel Sekreterinin inisiyatif alıp, yeni bir BM kararı geçirmesini ve Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlarla eşit uluslararası statüye ve egemenliğe sahip olmasını amaçlıyor.

6 MADDELİK ÖNERİLER İSE ŞÖYLE;
1-Genel Sekreterin inisiyatif alıp yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasıyla birlikte iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve eşit egemenliği garanti altına alınacak. Alınacak bu yeni karar, iki devletin iş birliğine dayalı bir ortaklık kurmasının yolunu açacak.

2- Bahse konu kararla birlikte sağlanacak eşit uluslararası statü ve eşit egemenliği sonrası, iki taraf, sonuç odaklı, zaman limitli BM nezdinde bir müzakere sürecini başlayacak. Bu müzakereler iki tarafın anlaşacağı bir iş birliği anlaşmasını hedefleyecek.

3- İki devlet arasındaki bu müzakereler AB konuları, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konuları ele alıp, ilişkileri düzenleyecek.

4-Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından desteklenecek, eğer ihtiyaç duyulursa, AB de gözlemci olarak katılabilecek.

5- Eğer iki devlet herhangi bir kontekste bir anlaşmaya varırsa, iki devlet bir birlerini eş zamanlı tanıyacak, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bunu destekleyecek.

EŞ ZAMANLI REFERANDUM

6-Ulaşılacak olan herhangi bir anlaşma eş zamanlı şekilde referanduma gidecek.

İngiliz basını: İngiltere KKTC'yi bağımsız bir ülke olarak tanımayı düşünüyor

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 58
  • Cenk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kibrisi Türk topraklari icine alalim
    Cevapla
  • Vatandaş 33 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence tek çözüm var ilhak edip 84 cü il ilan edilmesi su Türkiye'den elektrik Türkiye'den TL kulaniyorsa 82 ci ilden farkı ne sadece ilan etmek reis buna çözümü düşünüyordur
    Cevapla
  • İspanaki 2 yıl önce Şikayet Et
    Dune kadar birlesme istemeyen bunlar degilmi simdi hayirdir iki devletli cozumu kabul etmezlermis sen etsen ne olur etmesen ne olur
    Cevapla
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne olurlarsa olsunlar ecdat yadigarı insanları ecnebi diye onlara mı bırakalım Kıbrıs’ın gitmesi Akdeniz’in gitmesidir sabır bir gün tamamı bizim olacak merak etmeyin
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    KKTC bağımsız olsa bu seferde Türk askeri çekilsin derler. Hatta ileri ki zamanlarda Allah korusun Rumlar’la birleşmeye bile giderler çünkü KKTC İngiliz ve Rum aşıklarıyla dolu maalesef. Hayır anlamıyorum 74’de Rum’u Rum’dan mı kurtardık biz ? Kimse bunun kötü yanlarını tartışmıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi