Çin'den G7 ülkelerine sert tepki: O günler geride kaldı

G7 Zirvesinde alınan bazı kararlara ve yapılan açıklamalara tepki gösteren Çin, "Küresel kararların küçük bir grup tarafından dikte edildiği günler çoktan geride kaldı" açıklamasını yaptı.

Çin'den G7 ülkelerine sert tepki: O günler geride kaldı
Çin'den G7 ülkelerine sert tepki: O günler geride kaldı
GİRİŞ 13.06.2021 08:57 GÜNCELLEME 14.06.2021 09:19
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, küresel zorlukları, uluslararası sorunları ve Çin ve Rusya gibi ortak dış politika önceliklerini ele almak için İngiltere'nin Cornwall kentinde 3 günlük zirve için bir araya geldi.

7 ülkenin lideri, gelişmekte olan ülkelerin yeni yollar, demiryolları, limanlar ve iletişim ağları gibi altyapılarını iyileştirmek için Çin'in "Bir Kuşak, Bir Yol" projesine alternatif olacak bir finansman destek planı oluşturulmasında mutabık kaldı.

Çin'in dev projesi G7 Zirvesi'ne damga vurdu! Liderler alternatif plan için anlaştıÇin'in dev projesi G7 Zirvesi'ne damga vurdu! Liderler alternatif plan için anlaştı

BIDEN: ÇİN'İN YAPTIĞI BORÇ DİPLOMASİSİ

Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" programının az sayıda ülkede ulaşım altyapısına iyileştirme finansmanı sağladığı, ancak bazı ülkelerin ise borcunu arttırdığına yönelik eleştirilerin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in bu programını "Borç diplomasisi" olarak nitelendirdi. G7 liderleri bu doğrultuda "değer odaklı, yüksek standartlı ve şeffaf bir ortaklık" teklif edeceklerini söyledi. Biden tarafından önerilen "Dünya İçin Daha İyisini İnşa Et" adlı destek planının Çin'e meydan okuyacağı ve daha kaliteli bir alternatif olacağı belirtildi.

MERKEL: HENÜZ FİNANSMAN AŞAMASINDAYIZ

Öte yandan, G7'nin altyapı destek planını nasıl finanse edileceğine dair ayrıntılar belirsizliğini koruyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, grubun destek girişimi için henüz bir finansman ortaya koyma aşamasında olmadığını söyledi.

ÇİN'DEN TEPKİ GELDİ

Konu ile ilgili açıklama yapan Pekin yönetimi, "Küresel kararların küçük bir grup tarafından dikte edildiği günler çoktan geride kaldı. Büyük-küçük, güçlü-zayıf, fakir-zengin, ülkelerin eşit olduğuna ve bu tür meselelerin tüm ülkelerin istişaresi ile ele alınması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 20
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin en büyük sermayen ucuz iş gücün. Bir tas pirince bir gün çalıştırıyorsun insanları. Başka türlü nasıl ucuz mal satabilirsin dünyaya. O işin de kokusu çıktı malların hem kalitesiz hem de tehlikeli. Ayrıca kominizm adı altında halkını Yahudiye peşkeş çekiyorsun. Bi kokusu çıkarsa çatır çatır yıkılır gidersin.
    Cevapla
  • Devran döndü 2 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca kendileri IMF üzerinden dünyayı " borç diplomasisi" ile sömürdüler. Şimdi onlar güç kaybedip Çin onların yaptıklarını uygulayınca hoşlarına gitmedi efendilerin.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Valla çin demeyin amarikayi mumla ararsiniz . kötünün kötüsü var
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum amerikada din özgürlüğü var çinde müslümanlar zulüm altında inim inim inliyor ama biz çini alkışlıyoruz Allah akıl fikir versin.
    Cevapla
  • Atilla 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin doğru söylüyor, Zaten dünyada beşten büyük...
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Başkan Bıden,sanırım ara sıra Türkiye'nin haklı hamlelerine karşı cephe alma işleri ile uğraşmaktan vazgeçip,faydalı şeylere de uğraşıyor.Yalnız bu durum uzun vadede Çin'in Finansal işgal hareketini kırsa bile, Çin'in Rusya ile anlaşması durumunda,bilhassa Avrupa'nın işgal tehlikesi açısından askeri anlamda Çin'in elini güçlendirebilir.Ayrıca çok fazla kirlilik oluşturma tehlikesine karşı önlem alınmalı.
    Cevapla
  • vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Desene Türkiyeye gün doğacak. Eski günlerde olduğu gibi Çinin karşısında durabilecek tek Güç Türklerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da