İran'da tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Lisani ölüm orucuna başladı

İran'ın Erdebil kentindeki cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Lisani, ölüm orucuna başladığını duyurdu.

İran'da tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Lisani ölüm orucuna başladı
İran'da tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Lisani ölüm orucuna başladı
GİRİŞ 14.06.2021 03:25 GÜNCELLEME 14.06.2021 03:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Erdebil Merkez Cezaevi Müdürlüğüne hitaben yazdığı mektubunda Abbas Lisani, dün başlattığı açlık grevine bugün ölüm orucuyla devam etmesinin gerekçelerini anlattı.

Lisani, "Tüm siyasi ve ideolojik tutuklulara, özellikle İran'ın Azerbaycan bölgesindeki tutsaklara yönelik zalimane eylemlerin durdurulması için ölene kadar (kuru ve sıvı gıda tüketmeyeceğim) açlık grevime başlıyorum." ifadelerini kullandı.

Erdebil Cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Lisani, dün, "adi suçlardan hüküm giyen mahkumların siyasi tutukluların koğuşlarına konulması, cezaevi çalışanlarının kötü muamelesi ve yetkililerin siyasi tutukluların haklarına kayıtsız kalması" gibi gerekçelerle kuru gıdaları almadığı açlık grevine başlamıştı.

Aynı cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Yusuf Kari'nin de dün Lisani'ye destek için açlık grevine başladığı belirtilmişti. Kari'nin bugün de Lisani'yle ölüm orucuna başladığı gelen haberler arasında.

Açlık grevine başlayanların sayısı 8'e yükseldi

Büyük Tahran Cezaevindeki mahkumlardan Halid Pirzade, Hüseyin Haşimi ve Muhammed Turkmani'nin "yetkililerin şartlı tahliye sözünü yerine getirmemesi ve kendilerine yönelik muameleleri" nedeniyle dün açlık grevine başladığı kaydedilmişti.

Bugün ise Ali ve Rıza Vaseki kardeşler ile Mihrdad Şeyhi'nin de açlık grevine başladığı, söz konusu mahkumların Lisani ve Kari'yle birlikte, yaşam şartları son derece zor olduğu bilinen Erdebil Merkez Cezaevi tecrit bölümüne nakledildikleri belirtildi.

Bu bölümde tutulan mahkumların aileleriyle görüştürülmediği biliniyor.

Böylece ölüm orucu ve açlık grevine başlayanların sayısı 8'e yükselmiş oldu

İran'da yaşayan Azerbaycan Türkü aktivistlerin, ana dilde eğitim yapma gibi anayasal haklarını "sivil ve barışçıl eylemlerle" protesto etmeleri nedeniyle çeşitli baskılara maruz kaldıkları belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    baş belası vicdansız bencil iran
    Cevapla
  • Taaha 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın her neresinde zulme uğrayan bir Türk kardeşim varsa Allah onların yardımcısı olsun .Rabbim zalimleri kahreylesin.
    Cevapla
  • Yakub 2 yıl önce Şikayet Et
    İran fitne yuvası. İslami terimler giyimler sakın Milleti aldatmasın. Ayetullah molalara mahkeme yolu açılıncaya kadar İran bir zalim devlettir. Halka mahkeme var yukarıda mahkeme yok. Aynen Yezid’in yaptığının aynısı. Hazreti Hüseyin efendimiz içki içen, dansöz oynatan , mahkeme görmeyen, seçime girmeyen Yezid’e karşı geldiği için, kabul etmediği için şehid edildi. İran da Azeri Türkler, Zeyiydiler iktidar olmalı
    Cevapla
  • Kelo 2 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medyada ve haberlerde daha cok konusulmasi lazim ! Kahrol iran
    Cevapla
  • irfan ilhan 2 yıl önce Şikayet Et
    filistinde yahudilerin yaptığı zulumün aynısı azeri kardeşlerime iranlılar yapıyor iranla israilin bir farkı yok ikiside zalim devletler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Yıldızların altında tarihi yolculuk