Viyana Büyükelçisi'nden Sezgin Baran Korkmaz açıklaması

Avusturya'da hakim karşısına çıkan Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilmek istediği belirtildi. Korkmaz'ın avukatı bu talebi Avusturya'daki Türk makamlarına bildirdi. Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun konuyla ilgili konuştu

Viyana Büyükelçisi'nden Sezgin Baran Korkmaz açıklaması
Viyana Büyükelçisi'nden Sezgin Baran Korkmaz açıklaması
GİRİŞ 22.06.2021 09:28 GÜNCELLEME 22.06.2021 10:09
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avusturya Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi, 19 Haziran günü gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz için geçici tutuklama kararı verdi. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Korkmaz'ın ikinci duruşmasının 5 Temmuz'da görüleceğini söyledi.

Türkiye ve ABD tarafından iadesi istenen Korkmaz, Türkiye'ye iade edilmek istediğini söyledi. Büyükelçi Ozan Ceyhun, Korkmaz'ın avukatının mahkemede de dile getirilen bu talebi Büyükelçiliğe ilettiğini belirtti.

Mahkemeden yapılan açıklamada ise iade kararının zamanı için şu an bir şey söylemenin mümkün olmadığı ifade edildi.

İADE SÜRECİ BAŞLATILDI

Daha önce Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Sezgin Baran Korkmaz’ın iade işlemleri için süreci başlattıklarını söylemişti.

19 HAZİRAN'DA YAKALANDI

Türkiye ve ABD tarafından aranan, SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da 19 Haziran'da yakalanmıştı.

Korkmaz, kara para aklama suçundan ABD tarafından da aranıyordu.

Hakkında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı'nın güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilmişti.

132 MİLYON DOLARLIK KARA PARA AKLAMA

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde, 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 8 şüphelinin yurt dışında olduğu tespit edilmişti.

ABD DE İADESİNİ İSTEYECEK

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltına alınan SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında aranan holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz'a ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Korkmaz'ın ABD'nin talebi üzerine gözaltına alındığına işaret edilen açıklamada, 28 Nisan'da Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'deki mahkemenin jüri kararında Korkmaz'ın hakkında 1 "kara para aklama", 10 "para transferi dolandırıcılığı", 1 de "resmi sürecin işleyişini engelleme" suçlaması olduğu kaydedildi.

7 YIL 6 AY HAPİS İSTEMİ

Korkmaz; gerçeğe aykırı belge düzenlemek, kara para aklamak ve ABD hazinesini 511 milyon dolar zarara uğratmak gibi suçlamalardan yargılanıyor.

Korkmaz hakkında "mal varlığı değerini aklama" suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 6
  • Vedat Gezent 2 yıl önce Şikayet Et
    Gazetecisi milletvekili "geri iade"demekten vazgeçemediniz.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkçeyi öğrenemediler....
    Cevapla
  • Mehmet Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD istiyorsa dolandırıcılığı onlar adına yapmıştır. Para oraya gitmiştir
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’ye iade edilmeyeceğini bildiği için ucuz kahramanlığa soyunmuş.
    Cevapla
  • Şaşkın 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz istemiyoruz, amerika yargılasın
    Cevapla
  • 10. KÖY 2 yıl önce Şikayet Et
    Medyada bu adam hakkında ne övüntülü haberler yayınlanöıştı. Ayakkabı boyacılığından holding patronluğuna diye. O haberleri yapan gazeteciler bugün hala gazetrcilik yapıyorlarsa derhal kovulmalılar suç örgütü lehine algı oluşturmaktan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz