Uzmanlardan korkutan 'yeşil mantar enfeksiyonu' uyarısı

Koronavirüs yanında artış gösteren mantar enfeksiyonları, salgının gidişatına ve küresel sağlığa önemli derecede tehdit oluşturuyor. Yeşil mantar enfeksiyonunun kovid nedeniyle zarar gören ciğerleri hedef aldığı açıklandı.

GİRİŞ 02.07.2021 12:01 GÜNCELLEME 02.07.2021 12:09
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgınına karşı aşılama faaliyetleri sürüyor. Sürü bağışıklığı kazanmak için yürütülen çalışmaların yanı sıra antikor miktarlarını artırıcı yöntemler araştırılırken, salgının yanında ortaya çıkan mantar enfeksiyonlarındaki artış dikkat çekiyor.

Yeni mutasyon türlerinin de ortaya çıkmasıyla kovidin oluşturduğu hasara her geçen gün yenileri eklenirken, yeşil mantar enfeksiyonunun da kovid salgınına bağlı ciğerlerde ağır hasar oluşturduğu ve ölümlere yol açabildiği ortaya çıktı.

HİNDİSTAN'DA ORTAYA ÇIKTI

Delta varyantının etkisini gösterdiği Hindistan’da başlayan kara mantar hastalığıyla 40 binden fazla kişi mücadele ediyor. Hastaların gözünün kör olmasına ve ölümüne kadar yol açan hastalık, tehlikenin farklı boyutları dikkat çekiyor.

İngiliz The Guardian gazetesi, diğer mantar enfeksiyonlarının da insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Mantar enfeksiyonlarının toprakta, suda havada, dışkıda ve insan derisinde olabildiğini aktaran haberde, bağışıklık sistemi bir hastalıkla, doğuştan ya da yaşla birlikte zayıflayan kişilerin bu tip enfeksiyonlara açık olduğu belirtildi.

SIVI ALINARAK TESPİT

Söz konusu türün, mantar enfeksiyonları içerisinde en tehlikeli olanların başında gelen ‘aspergillosis’ yani yeşil mantar enfeksiyonu olduğu ifade edildi. Yüz ve göz çevresinde belirgin olarak fark edilen kara mantar enfeksiyonundan farklı olarak yeşil mantar enfeksiyonu akciğerleri daha çok vurduğu ortaya çıktı.

Koronavirüsle mücadele eden hastaların halihazırda akciğerlerinde tahribatlar oluşurken yeşil mantar enfeksiyonunu tespit etmek zorlaşıyor. Hastalığın teşhisi için akciğerden sıvı alınması gerekiyor ancak bu da sağlık sisteminin çökme aşamasına geldiği pek çok bölgede mümkün olmuyor. Bu nedenle hastalığın teşhis edilme oranını düşürüyor.

DAHA ÖLÜMCÜL

Imperial College London’da mantar enfeksiyonlarına yönelik dersler veren Dr. Darius Armstrong-James, “Akciğerler virüs nedeniyle daha çok hasar aldıkça, mantar enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali artıyor. Mantar enfeksiyonlarının en büyük sorunu ise bakteriyel enfeksiyonlara göre çok daha ölümcül olması. Teşhis ve tedavi edilmesi ise oldukça güç” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLER KORONA İLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR

Manchester Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. David Denning ise, “Hastalığın teşhisinde bazı kişiler akciğerden sıvı almak istemiyor. Bunun yoğun bakımda işlemi gerçekleştiren kişiler için Covid-19 riskini artıracağını düşünüyorlar. Kara mantar enfeksiyonu oldukça belirgin. Hastaların yüzlerinde siyah bir alan oluyor, gözlerini kaybediyorlar. Ancak yeşil mantar enfeksiyonu olan bir hastanın zaten Covid-19 nedeniyle akciğerleri kötü durumda. Bu hastalar kaybedildiğinde direkt olarak corona virüsüyle ilişkilendiriliyor” diye konuştu.

 

YORUMLAR 10
  • HİÇ KORKMAYIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü (H2O8) Aktif Anyonik Oksijen var.
    Cevapla
  • bela 61 2 yıl önce Şikayet Et
    sıktınız ama yok kara yok yeşil bu ne lan hepsi yalan inanmayin
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kara Mantar Hastalığı Kovid-19,dan sonra çıktı... ve Şu an Kovid-19,un ve yakaladımı Ya Öldüren yada direk Kör eden KARA MANTAR,ın tek çaresi Vücuddaki Savaşcı Antikorları harekete geçiren AŞI,dır.
    Cevapla
  • Misafir11 2 yıl önce Şikayet Et
    Başına gelirse de hastaneye gitme olur mu . Otur evinde ölümü bekle. Yalanı o zaman anlarsın zırtoo
    Cevapla
  • Sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Hindistan salgınla mücadele ederken bağışıklık baskılayıcı ilaçlar da denemiş bunun bu tarz enfeksiyonlara yol açtığı söyleniyor vücudumuzda hali hazırda birçok mantar parazit ve bakteri ile yaşıyoruz zaten ünlü bir düşünürümüz ne demiş paça çorbası için ;)
    Cevapla
  • KORKMAYIN 2 yıl önce Şikayet Et
    İçilebilir Klordioksit'i (ClO2) ARAŞTIRIN
    Cevapla
  • erzurum70 2 yıl önce Şikayet Et
    bunların hepsi yalan korkutma amaçlı yanlış tedavi ve pis ortam sonucu hindistanda olağan şeyler bunlarla korkutuyorlar delta virüs için değil bu virüsten aşı ile kurtulamazsınız
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalanmış! Geç bunlar!?... Kovid-19 ve Kara Mantar Hastalığının tek çaresi Temizlik ve Aşı ..Çünkü Aşılar Vücüddaki Savaşcı ANTİKORLARI Harekete geçirir ve bu Antikorlar Kovid-19 ve Karan Mantar veya Dışardan bulaşmış Başka Virüsleri ,Bakterileri Öldürür...bu Yüzden şu an Tek çare olan AŞI olun Kurtulun!.Net
    Cevapla
  • kendini yıkayan 2 yıl önce Şikayet Et
    katılmıyorum. alışveriş merkezlerinin tuveletlerine bir girin bakın. bizim milletimiz hindulardan daha pis. bu böyle devam ederse bir çok hastalığa açık hale geleceğiz. alışveriş merkezleri ve iş hanları tuvaletler için bir temizlik görevlisi değil, en az 2 temizlik görevlisi gündüz, 2 temizlik görevlisi gece istihdam etmeli. tuvaletler kullanıldıktan sonra kendi kendini yıkayabilir olmalı.
    Cevapla
  • Serkan efendi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...