Srebrenitsa'da 19 soykırım kurbanı daha defnedilecek

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 11 Temmuz'da yapılacak anma törenlerinde toprağa verilecek 19 kurbanın defin işlemleri için hazırlıklar devam ediyor.

Srebrenitsa'da 19 soykırım kurbanı daha defnedilecek
Srebrenitsa'da 19 soykırım kurbanı daha defnedilecek
GİRİŞ 08.07.2021 21:14 GÜNCELLEME 08.07.2021 21:14

Srebrenitsa soykırımının 26. yılında Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek kimliği belirlenen 19 kişinin mezarları kazılarak defin için hazır hale getiriliyor.

Visoko Şehir Mezarlığı Müdürü Kenan Karavdic, yaptığı açıklamada mezarların kazıldığını toprağa verilecek kurbanların cenazelerini taşıyan konvoyun 9 Temmuz Cuma günü Visoko şehrinden Potoçari Anıt Mezarlığı'na doğru yola çıkacağını söyledi.

“Kemik kalıntılarına 25 kentte ulaştık”

Bu arada, Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Emza Fazlic, Srebrenitsa kurbanlarından bir kişinin kemik kalıntılarının ülkenin orta kesimlerindeki Ilijas kentinde bulunduğunu açıkladı.

Söz konusu kurbanın 1995’te bir grupla çıktığı yolda öldürüldüğüne işaret eden Fazlic, “Kemik kalıntılarına geçen yıl ulaşıldı. Yapılan DNA analizi sonucu Srebrenitsa kurbanı olduğu ortaya çıktı. Srebrenitsa kurbanlarının kemik kalıntılarına Bosna Hersek genelinde 25 kentte ulaştık. Yurt dışında ise Sırbistan’da bulunan kalıntılar oldu” dedi.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 652 mezar bulunuyor

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü olan 11 Temmuz'da her yıl toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toplam 6 bin 652 kurbanın mezarı bulunuyor.

Savaş suçlusu Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerlerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesinin ardından 8 binden fazla Boşnak sivil hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çıkarılıp kimlik tespiti yapılan kurbanlar her yıl 11 Temmuz'da anıt mezarlığa defnediliyor.

Aradan 26 yıl geçmesine rağmen hala 1000'in üzerinde kurbanın cesedi aranıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...