Libya Devlet Konseyi Başkanı Mişri: Türk güçleriyle paralı askerleri bir tutmayacağız

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri, Libya'da resmi anlaşmalar çerçevesinde bulunan Türk güçleri ile paralı askerlerin bir tutulamayacağını söyledi.

Libya Devlet Konseyi Başkanı Mişri: Türk güçleriyle paralı askerleri bir tutmayacağız
Libya Devlet Konseyi Başkanı Mişri: Türk güçleriyle paralı askerleri bir tutmayacağız
GİRİŞ 11.07.2021 16:32 GÜNCELLEME 11.07.2021 16:33
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Başkent Trablus'ta sivil toplum temsilcileri ve basın mensuplarıyla buluşan Mişri, 24 Aralık'ta yapılması planlanan parlamento ve başkanlık seçimleri, seçimlerin hukuki altyapısı ve Libya krizine ilişkin son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri

AA muhabirinin, Libya'daki yabancı askeri varlığı ele alan İkinci Berlin Konferansı'nın sonuçlarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Mişri, Libya'daki Türk güçlerinin, Libya hükümetinin çağrısı üzerine ve imzalanan meşru anlaşmalar çerçevesinde ülkede bulunduğunu kaydetti.

Libya'da Türk bayraklı dayanışma gösterisiLibya'da Türk bayraklı dayanışma gösterisi

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafından şubatta seçilen Ulusal Birlik Hükümeti'nin, BM'nin belirlediği Yol Haritasına göre geçici olarak seçildiğine işaret eden Mişri, bu geçici yürütme organının önceki anlaşmalara müdahale etme yetkisinin bulunmadığını belirtti.

Libya Başbakanı Dibeybe resti çekti: Hiçbir tarafın hegemonyasına boyun eğmeyeceğizLibya Başbakanı Dibeybe resti çekti: Hiçbir tarafın hegemonyasına boyun eğmeyeceğiz


 "YARDIM ÇAĞRIMIZA YALNIZCA TÜRKİYE YANIT VERDİ"

Libya'daki yabancı güçler ve paralı askerlerin varlığını değerlendiren Mişri, şöyle devam etti:

"Libya Libyalıların toprağıdır. İlkesel olarak hiçbir yabancı gücün topraklarımızda olmasını istemiyoruz. Ancak Libyalılar olarak 2014'ten beri, doğudaki kardeşlerimiz Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) getirdi ve BAE el-Hadim Üssü'nde konuşlandı. Bu BM raporlarıyla da sabittir. Sonra Fransa uçakları geldi ve Libyalıları bombaladı. Çad ve Sudanlı isyancılar, hatta Ruslar getirildi. Bunun üzerine biz de uluslararası yardım istedik ve 5 ülkeye çağrıda bulunduk. ABD, Cezayir, İtalya, Türkiye ve NATO'ya yardım çağrısında bulunduk. Çağrımıza sadece Türkiye yanıt verdi. Türkiye de bir kurumlar devleti olarak, karşılıklı imzalanan anlaşmalar için meclisinden onay aldı."

Türk bayrağına çirkin saldırı! Türkiye'den sert tepki!Libya'da Türk bayrağına çirkin saldırı! Türkiye'den sert tepki!


"Yabancı paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların Libya'dan çıkması için ABD'nin garantörlüğünde uzlaşı oluştuğunu" ve Türkiye'nin de bu taslağı kabul ettiğine işaret eden Mişri, yeni hükümetteki bazı isimlerin ise bu uzlaşıya aykırı girişimlerde bulunduğunu belirtti.

- "ÖNCE PARALI ASKERLER ÇIKMALI"

Mişri, şunları kaydetti:

"Yeni yönetim bir uzlaşı neticesinde ve ne yazık ki garip bir konsorsiyumla geldi. (Yeni kabine) Güvenoyu sürecinde Libya siyasetinin dengelerine uygun olarak değil, Temsilciler Meclisi'nin dengelerine göre belirlendi. Ve maalesef yeni gelen Dışişleri Bakanı (Necla el-Menguş) Libya'nın etkin ve gerçek siyasi taraflarını değil, saldırgan (Halife Hafter) tarafın bakış açısını temsil etti. Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi veya DYK dahil hiç kimseyle istişare etmeden girişimlerde bulundu."

"Biz Libya'daki tüm yabancıların aşamalı çıkışına inanıyoruz. Öncelikle yabancı paralı askerlerle başlanacak. Özellikle Çadlı ve Sudanlılar. Ardından BAE gibi ülkelerin yabancı savaşçıları (çıkacak). Bu paralı savaşçılara (Rus) Wagner de dahil. Bunlardan sonra Türk güçlerinin çıkmasını konuşabiliriz. Neden? Çünkü Türk güçleri hariç tüm bu taraflar gayriresmi ve gayrimeşru yollarla geldi. Türkiye ise, meşru, resmi, aleni ve bilinen bir şekilde geldi. Bu yüzden bunlar bir tutulamaz ve hep beraber çıkması beklenemez. Tüm güçlerin çıkmasını istiyoruz. Ancak bu çıkış aşamalı olmalı ve anlaşmalar çerçevesinde gelen güçlerin çıkışı bu (geçici) hükümetin döneminde değil, seçilmiş hükümetin döneminde olmalı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Muslim Brothers 2 yıl önce Şikayet Et
    Talibandan da aynı açıklamayı bekliyoruz!
    Cevapla
  • Emin 2 yıl önce Şikayet Et
    Su akar. Yolunu bulur tabiki türk askeri çapulcuları bertaraf için orada libyalıları koruyan güç bunu dayatanlar libyayıda ırak Suriye yemen yapacaklar bu çıkar gözükmeyen asli unsur bir gücüz orada dünya beşten. Büyüktür en büyük Allah'CCdir
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarihimiz bizim dost olduğumuzun kanıtıdır.. Kim bizimle olursa, O kazanacaktır. Kim bize düşmansa o kaybedecektir..
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hafter hazırlık yapıyormuş bu sefer saldırmaya cüret ederlerse orada ağır ka dökeceğiz kaçacak delik bulamayacaklar aptallar biz en zayıf halimze bile oradayken tutunamadılar şu an oraya çıkartma yapmış durumdayız tarihten sileceğiz bu çapulcu tayfalarını.
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha az mı öldüreceğiz demek istiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!