Erbil'de 14 Temmuz Kerkük Türkmen katliamı yası

Irak'ın Kerkük kentinde 62 yıl önce Komünist Parti üyelerince katledilen Türkmenler için Erbil'de anma töreni düzenlendi.

Erbil'de 14 Temmuz Kerkük Türkmen katliamı yası
Erbil'de 14 Temmuz Kerkük Türkmen katliamı yası
GİRİŞ 14.07.2021 19:47 GÜNCELLEME 14.07.2021 19:47

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanlığında düzenlenen törene, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ve ITC Erbil Milletvekili İmdat Bilal'in yanı sıra Türkmen siyasi parti yetkilileri ve şehit aileleri katıldı.

Başkonsolos Karaçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vicdanlarda kanayan bir yara ve çok büyük bir acı olan bu katliamın Türkmenlerin kendi milli kimliklerini koruma çabalarını etkilemediğini, bilakis Türkmenlerin kenetlenmelerine ve iradelerini daha güçlü bir şekilde sergilemelerine neden olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmenlerin siyaset ve ekonomi gibi hayatın her kulvarında layık oldukları şekilde temsil edilmelerini arzu ettiklerini belirten Karaçay, Kerkük katliamında şehit edilen Türkmenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Türkmen Bakan Maruf da 14 Temmuz Kerkük katliamının Türkmen tarihinde önemli bir gün olduğunu ifade etti.

Bu katliamın hedefinin Irak'taki Türkmen varlığını yok etmeye çalışmak olduğunu dile getiren Maruf, 14 Temmuz'da bütün Türkmeneli bölgesinde anma etkinlikleri düzenlendiğini aktardı.

 14 TEMMUZ KATLİAMI

Irak'ın Kerkük kentinde 14 Temmuz 1959'da, cumhuriyetin ilanının birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan yüzlerce Türkmen, dönemin Komünist Partisi üyeleri tarafından öldürülmüştü.

Söz konusu olay, tarihe "14 Temmuz Kerkük Türkmen katliamı" olarak geçmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı